USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Унікальні зображення та ексклюзивні факти: краєзнавець Олександр Котис презентував книгу про Волинь в міжвоєнний період

22 Листопада 2021 17:42
Маловідомі історичні факти, унікальні зображення, ексклюзивні дослідження... Волинський краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис презентував книгу «На сході Європи: міжвоєнний розквіт Волині».

Презентація відбулася 19 листопада у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Друковане видання побачило світ за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини Олександр Котис, над написанням книги він працював приблизно рік часу.

«Але справа в тому, що протягом року я займався, власне, написанням матеріалу. Велику кількість інформації я зібрав значно раніше і протягом цього часу просто оформлював її у текст. Якби ж потрібно було шукати все з нуля, часу знадобилося б значно більше», – зазначив автор.
З його слів, серед родзинок книги – три ключові теми. Перша із них – це історія Луцької музичної школи. Краєзнавець зізнався, що для нього було надзвичайно важливо дослідити історію цього навчального закладу до початку Другої світової війни.

Окрім цього, історик виокремив тему про праведника світу Вітольда Фоменка, який рятував євреїв від смерті у часи Голокосту.

«Річ у тім, що інформацію про нього можна було знайти хіба що в розріджених джерелах. Але толком її ніхто не збирав і точно не в україномовному інтернеті. Я шукав ексклюзивну інформацію у різноманітних єврейських та англійських енциклопедіях. Тож все, що зумів зібрати про цього праведника світу, висвітлив у своїй книзі. Як на мене, вийшло досить класно», – тішиться Олександр.
На думку автора, ще одна тема, яку вдалося добре висвітлити – це модернізм на Волині.

«Історію цього стилю архітектури на Волині досліджували мало, а мені вдалося його описати масштабно. Це однозначно перша спроба висвітлити тему так широко у друкованому виданні. Це додає фішки цій книзі», – зізнається співрозмовник.

Олександр Котис розповів, що інформацію для свого видання черпав не лише з архівів, а й з англомовних досліджень про євреїв на східній Європі. Є у книзі й унікальні зображення, які раніше ніде не публікували.
«Це теж така фішка, бо ці речі друкуються вперше і мабуть більше не будуть, бо мало хто цікавиться темами містобудівних аспектів Луцька чи, до прикладу, Рівного», – каже краєзнавець.

Автор зазначив, що нині працює над наступною книгою «Луцький модернізм». Її вихід Олександр запланував орієнтовно на травень 2022 року.

Каже, що окрім текстового наповнення, спеціально для книги розроблять й електронний додаток, щоб із допомогою QR-коду можна було переглянути моделі будинків або будь-яку іншу інформацію.

«Серію книг про культуру, історію, чільних особистостей великої Волині започатковано. «На сході Європи: міжвоєнний розквіт Волині» – це перша книга, яку ми створили спільно з Олександром Котисом та видали за підтримки Генерального Консульства РП в Луцьку. Над другою – «Луцький модернізм» – активно працюємо... Уже є ідеї для наступних книг. Але про них ми ще маємо час поговорити. А поки – про «твіст, кіно і цукерні», – пише про співпрацю керівниця мистецького об’єднання «Стендаль» та видавництва «Синя папка», в якому вийшла книга Олександра Котиса, Елла Яцута.

Вікторія СЕМЕНЮК, фото Людмили ГЕРАСИМЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Міщанка Показати IP 23 Листопада 2021 11:10
Вітаю! Браво!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus