USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Волиньрада схвалила рекомендації до проєкту бюджету на 2023 рік. Куди планують спрямувати кошти

8 Грудня 2022 12:26
За результатами бюджетних слухань постійна депутатська комісія Волинської обласної ради з питань бюджету і цінової політики сформувала висновки, які рекомендує облвійськадміністрації врахувати при формуванні та виконанні обласного бюджету у 2023 році.

Про це повідомили у пресслужбі облради.

Першим питанням засідання профільної комісії був звіт про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2022 року. Детально з цифрами надходжень та видатків за цей період можна ознайомитися на сайті Волиньради.

Під час розгляду питання начальник департаменту фінансів ОВА Ігор Никитюк констатував, що, крім запланованих статей видатків за цей період, позапланові витрати бюджету перевищили 260 мільйонів гривень. Вони призначалися на зміцнення обороноздатності, поповнення матеріального резерву, облаштування захисних споруд, соціальний захист внутрішньо переміщених осіб, а також родин загиблих захисників.

Як додав, бюджетний процес триває, і станом на 1 грудня перевиконання дохідної частини обласної скарбниці складає 130 мільйонів гривень. А разом із передбаченими на цей рік капітальними видатками, використання яких обмежене дією воєнного стану, загальний накопичений ресурс за підсумками 2022 року складе щонайменше 200 мільйонів гривень. Ця сума, за словами головного фінансиста, і має стати резервом на наступний рік для покриття потреб в облаштуванні укриттів і придбанні генераторів.

Що ж до проєкту обласного бюджету на 2023 рік, то голова бюджетної комісії Орест Маховський зауважив, що рекомендації з його формування базуються на детальному аналізі доведених граничних показників та потреб і з головними розпорядниками коштів, і з керівниками обласних комунальних закладів.

«Напрацьований перелік рекомендації не відображає увесь спектр заявленої проблематики. Це основне, що варто врахувати при формуванні і виконанні у наступному році обласного кошторису. Тут два розділи. У першому викладені питання, вирішення яких уже розпочато, тому доцільно передбачити фінансування у наступному році, щоб їх завершити. Другий – потреби, які не мають невідкладного характеру і які можна реалізувати за умови переходу бюджетного процесу у цивільний режим», – зауважив очільник бюджетної комісії.

Отже, до невідкладного при формуванні головного фінансового документу віднесено: першочерговість і повноту видатків на зарплатню та компослуги в бюджетних установах; асигнування на придбання генераторів і паливно-мастильних матеріалів до них, будівництво, реконструкцію та облаштування укриттів для безпечної та безперебійної роботи закладів гуманітарної та соціально-культурної сфери; комплексні заходи з енергозбереження та термореновації приміщень задля зменшення споживання енергоносіїв комунальними закладами, а також фінансування аварійно-відновлювальних робіт та встановлення пожежної сигналізації в обласній психіатричні лікарні та виготовлення проєктно-кошторисної документації капітального ремонту приміщення Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, яке перебуває в аварійному стані.

Під час виконання обласного бюджету у 2023 році також рекомендовано: врахувати збільшення видатків на виплату стипендій учням та студентам закладів освіти; передбачити співфінансування проєкту «Термореновація будівель медичних закладів Волині», що реалізується Європейським інвестиційним банком; запланувати фінансування на будівництво індивідуальної котельні для Княгининівського ліцею, ремонт даху приміщення Торчинського професійного ліцею, встановлення сонячних батарей в ОДЮСШ, обласній клінічній лікарні та медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства, заміну газових котлів на твердопаливні у Горохівському психоневрологічному інтернаті, облаштування укриття в Руденському психоневрологічному інтернаті, капітальний ремонт водонапірної башти Голобського психоневрологічного інтернату.

Члени бюджетної комісії схвалили рекомендації одноголосно. Їх надішлють ОВА для врахування у процесі формування та виконання обласного бюджету 2023.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus