USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вибухи гранат і запуск дронів: як луцькі депутати проходили військовий вишкіл. Репортаж

3 Травня 2023 13:44
Депутати Луцької міської ради пройшли одноденний вишкіл, який організував навчально-тренувальний центр «Тернове Поле», що є частиною батальйону оперативного реагування «Луцьк». Професійні інструктори навчали обранців громади тактико-спеціальної підготовки, тактичної медицини, управління безпілотниками та основ топографії.

Загалом до навчання 2 травня долучилися понад десять депутатів. Серед їхніх завдань – правильно та швидко діяти в бойових умовах, наприклад, у разі вибуху гранати, накласти турнікет на руку чи ногу собі та побратиму, евакуювати пораненого з поля бою, вдатися до кругової оборони, здійснити аеророзвідку, правильно поводитися з автоматом чи гранатометом, зорієнтуватися на місцевості.

Інструктори «Тернового Поля» тренують бійців добровольчих формувань територіальних громад, прикордонників, працівників патрульної поліції, служби надзвичайних ситуацій, військовослужбовців і цивільних. Здійснюють виїзди у військові частини низки областей України та на передові позиції.
Від початку повномасштабного вторгнення вишкіл від інструкторів навчально-тренувального центру пройшли понад 17 тисяч бійців, розповів виконувач обов’язків командира батальйону оперативного реагування «Луцьк» Роман Бондарук.

«Депутати міської ради висловили бажання ознайомитися з тим, що щодня робить батальйон «Луцьк», та отримати практичні навички з чотирьох військових дисциплін: тактичної медицини, тактико-спеціальної підготовки, аеророзвідки й топографії. Сьогодні це має вміти кожен українець і волинянин зокрема. До того ж, ми межуємо з Білоруссю, звідки будь-якого моменту може відбутися напад. Тому поводитися зі зброєю мусить вміти кожен», – сказав Роман Бондарук.
Як додав, кілька депутатів Луцької міської ради нині несуть службу в Збройних силах України, наприклад, у підрозділах Сил територіальної оборони.
Командир інструкторської групи навчально-тренувального центру «Тернове Поле» Японець відзначив, що тактичної медицини, тактико-спеціальної підготовки та інших військових дисциплін учасників вишколів навчають за західними стандартами. Методику тренувань інструктори переймали у військових США, країн Балтії та армій інших країн НАТО.
На початку повномасштабного вторгнення Японець приєднався до громадського формування «Варта порядку», а незабаром – до новоствореного батальйону оперативного реагування «Луцьк». Спершу він виконував роль перекладача при іноземних військових інструкторах. Згодом сам став проходити навчання під їхнім керівництвом. Через кілька місяців став одним із перших інструкторів батальйону «Луцьк».

«Хороший піхотинець має знати все і підлаштовуватися під будь-яку ситуацію. Залізна база – маніпуляції зі зброєю, координаційна підготовка, принципи планування місій, орієнтація на місцевості, тактична медицина, польова фортифікація.

Невміле поводження з автоматом, покладений палець на курок відразу показує низький рівень професіоналізму. Потрібно вміти правильно рухатися зі зброєю в руках, розвертатися, аби не зачепити своїх, співпрацювати в групі, швидко реагувати на загрозу, правильно переміщуватися в місті, лісі, полі… Тактику можна відточувати роками», – зауважив командир.

До того ж, зараз кожен військовий має знати основи аеророзвідки, адже без неї бійці фактично сліпі.

«Для цивільних громадян ми проводимо десятиденні курси. За цей час даємо їм достатньо навичок, щоби вони змогли захистити свою сім’ю під час евакуації та навіть перейти до партизанського бою», – сказав Японець.

Читати ще: На Волині організовано масштабне тренування військового контингенту за участю інструкторів тренувального центру «Тернове Поле»

До складу інструкторської групи «Тернового Поля» входять і професійні військові, зокрема іноземці, і бойові медики, і добровольці.

Наприклад, інструктор із тактико-спеціальної підготовки Морпіх має і медичну, і військову освіту. Він закінчив Севастопольський військово-морський інститут, є спеціалістом із ремонту та експлуатації ядерних реакторів, ліквідації наслідків техногенних катастроф та бакалавром з атомної енергетики.
Інструктор із тактичної медицини, бойовий медик Док нещодавно повернувся з Херсонщини, де навчав морських піхотинців.

«Є, наприклад, бойовий медик і парамедик. Бойовий медик бере безпосередню участь у бойових діях і надає допомогу бійцям. Парамедик працює в так званій жовтій [максимально безпечній] зоні», – пояснив він.
Додав, що кожен воїн має відпрацювати накладання турнікета до автоматизму, до м’язової пам’яті, адже при пораненні кінцівки вже за кілька хвилин через кровотечу можна втратити свідомість або навіть померти.

Док наголосив: аби підготуватися до бойових дій, військовому потрібно пройти кількамісячне навчання, щоб максимально відточити свої навички. Тривалість вишколу залежить насамперед від роду військ.

Відзначимо, що ні інструктори «Тернового Поля», ні добровольці ДФТГ не отримують заробітних плат.

Інструктор із тактико-спеціальної підготовки Айрон звернув увагу: головне – аби людина зуміла швидко, правильно та безпечно скористатися зброєю. Одне з основних правил – не наводимо зброю туди, куди не збираємося стріляти, передусім на побратимів.
Депутат Луцької міської ради Роман Кравчук завдяки інструкторам з тактико-спеціальної підготовки навчився, зокрема, правильного поводження зі зброєю.

«Обов’язок захистити нашу Україну стосується кожного – і військового, і цивільного. Ті хлопці, які боронять нашу країну на передовій, нічим не відрізняються від нас. Можливо, доведеться поповнити їхні лави. Потрібно бути готовим до всього… Багато моїх друзів є військовими та парамедиками. Завдяки спілкуванню з ними я маю певне розуміння того, як діяти в тій чи тій ситуації. Нині готуємося та використовуємо всі нагоди, аби дізнатися більше, і звісно, віримо в ЗСУ», – прокоментував Роман Кравчук.
Військові дисципліни, які спробували опанувати протягом одноденного вишколу в «Терновому Полі» обранці громади, стали практичним відкриттям для депутата Луцької міської ради Андрія Білана.

До цього він мав нагоду повправлятися зі зброєю в руках під час навчання на військовій кафедрі у студентські роки. Але вперше вчився накладати турнікет, евакуйовувати пораненого з поля бою чи запускати безпілотник.

«Те, що нам показали сьогодні, – це лише частинка того, що має знати кожен військовий. Пишаюся професійністю нашої армії. Наше завдання як депутатів – підтримувати військові частини з бюджету громади. Ми маємо стежити за тим, щоб наші воїни були одягнені, мали належне обмундирування, потрібну зброю та відповідну техніку», – сказав Андрій Білан.
Від початку повномасштабної війни, напевно, кожен українець намагався пройти базові курси з надання першої допомоги. Не виняток – депутатка Вікторія Майборода.

«Сьогодні я отримала набагато більше інформації з тактичної медицини. Дуже цікаво інструктори пояснювали принципи поводження зі зброєю. На жаль, я не змогла взяти активну участь у навчанні з тактико-спеціальної підготовки, оскільки маю травму, однак спробувала управляти безпілотником. Мені дуже сподобалося», – розповіла Вікторія Майборода.
На її думку, кожен громадянин має пройти базові навчання, аби усвідомлювати, наскільки важко хлопцям на фронті – і фізично, і психологічно. Адже вони в напрочуд складних умовах мусять миттєво ухвалювати рішення, контролювати ситуацію, слідкувати за пристроями та координувати дії з побратимами.

«Ми сподіваємося на найшвидшу перемогу, віримо в ЗСУ, але кожен із нас має розуміти, що бійцям, які не один місяць перебувають на нулі, необхідно дати змогу відпочити», – наголосила депутатка.
Стежити за навчально-тренувальним центром «Тернове Поле» або зареєструватися на вишкіл можна у Facebook та Instagram.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 3 Травня 2023 14:32
депутати повчаться на камеру, а воюють і воюватимуть реально зовсім інші люди
Аплодую Показати IP 3 Травня 2023 17:47
Ні депутати ні їхні дітки воювати не будуть! В коли справді буде небезпека, то всі будуть в Польщі.
Вуду Показати IP 3 Травня 2023 19:46
Цікавий перформенс!
123 Показати IP 4 Травня 2023 09:00
бавунькуються депутати. а на фронт товстопузікі, слабо
Виборець Показати IP 4 Травня 2023 10:25
можливо, хтось із них поїде на схід? поживемо - побачимо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus