USD 39.50 39.76
  • USD 39.50 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

«Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч». Презентація книги

6 Грудня 2014 09:00
Презентація книги Андрія Бондарчука «Юхим Ярощук: людина, громадянин, державний діяч» відбулась 3 грудня у Волинському краєзнавчому музеї. У конференц-залі музею розгорнули фотодокументальну виставку, на якій представлені документи, нагороди, фото Юхима Ярощука, - повідомляє сайт музею.

Юхим Арсентійович Ярощук – державний і громадський діяч, незмінний голова облвиконкому 1956-1972 років, депутат Верховної Ради УРСР. У нелегкі повоєнні часи він 16 років очолював найважливішу ділянку роботи – господарську, соціальну, гуманітарну галузі області. Саме тоді закладались основи майбутнього економічного потенціалу Волинської області.

Юхим Арсентійович Ярощук народився 10 жовтня 1922 року в селі Сереховичі Старовижівського району Волинської області. У 10 років залишився без матері, а ще через рік – помер батько. Місцевий священик, отець Миколай, взяв хлопця до себе на виховання. Кілька років після цього ще навчався у школі селі Сереховичі, пізніше – за підтримки отця Миколая та односельчан – у гімназії в Ковелі. Після закінчення вчителював у селі Дроздні, пізніше був директором школи у селі Волошки Ковельського району.

У воєнні роки був евакуйований на схід, працював у будівельному загоні в Башкирії, після чого – вчителем військової підготовки у місті Ішимбай. У 1944 році відкликаний для роботи у звільнені райони Волині. Трохи вчителював у Сереховичах, потому був директором середньої школи № 3 у Ковелі. 1950 рік – завідувач обласного управління народної освіти, 1953 рік – депутат Волинської обласної ради, 1954 рік – заступник голови облвиконкому. Обирався депутатом кількох скликань Верховної Ради СРСР. Похований Юхим Ярощук на кладовищі по вулиці Рівненській у Луцьку. Нині його ім’я носить одна з вулиць Луцька.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНІ - 75 РОКІВ: ІСТОРІЯ, ЛЮДИ, ВЛАДА



Про автора:

Андрій Іванович Бондарчук народився 12 грудня 1936 року в селі Сереховичі Старовижівського району на Волині. Журналіст, письменник, публіцист. Працював у районних, обласній газетах, власкором газети «Правда України» по Волинській і Рівненській областях. Народний депутат України першого скликання.

Дав «друге життя» кільком давнім книгам. Автор книг «Стежки до хати», «Обірване коріння нації. Волинська хрестоматія», «Хроніка волинського «камікадзе», «Луцьке Хрестовоздвиженське братство. Історія і відродження», «Знімали у тайзі кіно про хліб. Непокарані вбивці нації». Готує нові видання. Автор сценарію фільму «Волинська Голгофа Братковського».

Відомий громадський діяч, організатор багатьох культурно-просвітницьких проектів, благодійних заходів. Удостоєний літературної премії ім. Агатангела Кримського, журналістських премій, звань «Почесний громадянин Волині», «Почесний громадянин Луцька», «Зірка української журналістики», державних, церковних нагород. Заснував Музей історії Луцького братства, відновив Братський некрополь. Відроджує Музей історії рідного села.



Фото Л.Максимова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
допитливий з голоб Показати IP 6 Грудня 2014 09:41
треба цінувати минуле -тоді будемо мати майбутнє. зараз на жаль навпаки. от і маємо те. що маємо. а бондарчуку - респект.
цікаво Показати IP 6 Грудня 2014 09:42
А яка доля синів Ярощука - старшого, міліціонера, і молодшого - студента Київського національного університету ім. Т. Г Шевченка? За 2 роки до смерті батька , він став студентом. Я тоді навчався в одному з львівських вузів і наші шляхи розійшлися. Цікаво. Менший був дуже хороший, простий, компанійський хлопець. Старшого бачив лише один раз на похоронах батька.
123 Показати IP 6 Грудня 2014 10:52
Спасибі автору за його кропітку працю. Збереження нашої історії для дітей, онуків, правнуків - велике діло. Тим більше що ця людина випустила вже не одну книжку - і це незважаючи на свій вік. Одним словом молодець. Справжній патріот!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus