USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

80% волинян можуть залишитися без доступних медичних послуг, - Ірина Констанкевич

9 Лютого 2017 18:47
Представники Камінь-Каширської, Володимир-Волинської та Любомльської громад у Києві відстоюють своє право на доступну медицину. Сьогодні вони разом з волинськими народними депутатами Іриною Констанкевич та Ігорем Гузем зустрілися з урядовцями, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Нагадаємо, реформа передбачає визначення центральних госпітальних лікарень, які були б доступні для доїзду до них у межах 60 хвилин та де можна буде отримати розширений спектр послуг. Волинська обласна державна адміністрація за підписом губернатора подала у Кабмін пропозицію щодо створення лише трьох госпітальних округів в області – у Луцьку, Ковелі та Нововолинську. На практиці це означає ніщо інше, як фактично позбавлення більшості волинян вчасно отримувати медичні послуги.

Ситуацію щодо створення на Волині госпітальних округів прокоментували на спільному брифінгу у Верховній раді народні депутати – Ірина Констанкевич (23 виборчий округ) та Ігор Гузь (20 виборчий округ). Участь у ньому також взяли і медики Камінь-Каширського, Володимир-Волинського та Любомля.

«Волинь належить до тих областей, де продовжують тривати медичні баталії щодо госпітальних округів, – наголосила Ірина Констанкевич. – Це та область, де і так дискриміновано людей волинського Полісся. Волинська облдержадміністрація запропонувала таку кількість госпітальних округів, яка не відповідає реальному стану справ. Якщо нас не дослухається уряд, ми, на жаль, матимемо складну соціальну, демографічну ситуацію у нашій області, яка буде полягати у тому, що звичайні волиняни не матимуть доступ до якісних медичних послуг, а це – 80 відсотків мешканців».

Ірина Констанкевич також наголосила на тому, що депутати Волинської обласної ради прийняли звернення до Кабміну з вимогою створити на Волині необхідну кількість госпітальних округів. «Як сказав голова облради Ігор Палиця: якщо ми можемо дати людям більше, ми зобов’язані це дати», – підкреслила народний депутат.

«Основний аргумент, чому у Володимирі-Волинському повинен бути округ, це те, що в місті розташовано три військових частини та три прикордонних загони. А це 6 тисяч військовослужбовців, які захищають східні рубежі нашої країни. На жаль, пропонуючи лише три госпітальні округи, ніхто не враховує можливості лікування цих військовослужбовців. До нас щомісячно звертається 300-400 військовослужбовців. І коли хлопці повернуться – їм не буде де лікуватися», – зауважив під час брифінгу перший заступник Володимир-Волинського міського голови Ярослав Матвійчук.

«Пріоритетним завданням новостворених округів повинна бути якісна та доступна медична послуга. Наш лікувальний заклад може надати таку послугу – для цього є всі можливості та база. Щороку у нашому пологовому відділенні народжується 1000 малюків. Приріст населення району - найбільший в області і в Україні. Якщо нас не почують, то 47 населених пунктів нашого району будуть позбавлені права на доступну медичну допомогу. Це не просто крок назад, це два кроки в безодню», – зазначила завідувач поліклінічним відділенням Камінь-Каширської центральної районної лікарні, голова профспілки медичних працівників Камінь-Каширського району Оксана Брицька.

Головний лікар територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів, депутат Волинської облради Володимир Дибель пояснив, що на території цих двох районів розміщено три пункти пропуску: два міжнародних та один міждержавний, через які в добу перетинає кордон близько 20 тисяч людей.

«Ці два райони – курортна зона, де знаходиться каскад озер з найбільшим озером в Україні – Світязь. На території району розміщено два санаторії, туристичні бази, які упродовж літа відвідують близько 200 тисяч людей. З кожним роком ця кількість збільшується, особливо після тимчасової окупації Криму. В нашому ТМО – потужна лікувальна база, достатньо обладнання, кваліфіковані спеціалісти. Ми виграли проект у 2016 році на суму 1,5 мільйони євро, за які було придбано необхідне обладнання. У цьому році знову беремо участь у проектах, які дадуть можливість придбати ще обладнання для реабілітації. Сподіваюся, що завдяки нашим нардепам та ЗМІ, нас почують і створять Любомльський госпітальний округ», – сказав Володимир Дибель.

Народний депутат Ігор Гузь вкотре зауважив, що на Волині і громади, і депутати обласної ради одностайні в думці, що області необхідно щонайменше 6 госпітальних округів. Він висловив сподівання, що на зустрічі з урядовцями – віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком та заступником міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюком, волинян почули і їхню думку обов’язково врахують.

Додамо, що під час зустрічі з волинянами Геннадій Зубко зазначив, що наразі не йде мова про кількість округів, а йде мова про те, аби надати якісну послугу. Віце-прем’єр міністр також запевнив, що думка громад – дуже важлива.

Нагадаємо, під час сесії 2 лютого депутати Волинської обласної ради прийняли проект рішення про створення в області 8 госпітальних округів.

Як повідомлялося, якщо Кабмін порушить власну постанову, яка дозволяє Волинській області створити 7 госпітальних округів, добиватись створення необхідних медичних послуг для волинян в облраді готові навіть в судовому порядку. Про це розповів голова Волиньради Ігор Палиця у прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» 3 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анатоль_ Показати IP 9 Лютого 2017 18:49
Так воно і буде, брати мої! Але нічого страшного-перетерпимо! Як на Майдані стояли, так й зараз вистоїмо! Ми ж патріоти!
Сераховичі Показати IP 9 Лютого 2017 19:04
? заступник В.О. міністра !!! І якщо щось зміниться на краще- то це буде заслуга І. Костанкевич! Вона єдина і першою підняла цю проблему! Вся місцева влада проспала.
Ірині Показати IP 9 Лютого 2017 20:07
Ірина справа не в округах, справа в первинній ланці медицини!!!!!!!!, проблема не правильна, немає значення кількість округів, значення якість лікарень,, які лікарні в локачах, рожищах і так далі, це сміх, ніякого толку з збільшення округів не буде, в малих лікарнях сидять пенсіонери на півтори ставки, вникініть в проблему!!! в нововолинську ( для гузя інформація,) лікарня суперрррр, нема різниці до якого окуругу буде належати ліуврня, а от так звані ЦПМСД (КОМУНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА ) ПОТРІБНО ЗАКРИТИ, економія коштів по області близько 30 млн гривень, на цю суму закупити добре обладдня для діагностики, і проблема в медицині буде вирішена
123 Показати IP 9 Лютого 2017 20:27
Могут остаться? А по мнению депутата сейчас медицина всем доступна?
Лучанка Показати IP 9 Лютого 2017 21:58
Люди розучились дбати про своє здоров"я! Не втигнуть чхнути - до лікаря! Температура - антибіотики, які вбивають імунну систему, а надалі розвиватимуться складні хвороби і вже ніякі ліки не допоможуть. Звісно, прийняти пігулку легше, ніж неприємно потіти від малинового чи липового чаю. Дві зупинки лінуються пройти пішки. Спортивні площадки майже порожні, бо діти витріщаються в комп"ютери, зігнувши спину, позбавлені свіжого повітря. Самі себе знищуємо! А винним у власних бідах вважаємо Міністерство охорони здоров"я, лікарів, неякісні ліки, тільки не себе!
маневичі Показати IP 9 Лютого 2017 22:54
Повністю підтримую "Ірині". Так воно і є. Але дивує позиція нашого нардепа. Гузю чомусь мало округів і він добивається щоб було побільше, А нашому депутату до душі тільки К каширськ і з округом. А нашому району що не потрібно округа? Чи в нас погана лікарня чи лікарі? Дивна позиція.
Ірина Показати IP 9 Лютого 2017 22:57
У нас в Володимирі-Волинському також більшість лікарів пенсіонери, або близькі до пенсійного віку, апаратура застаріла, а наш головний тільки бігає по лікарні данину збирає та на поклони до сагана іздить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus