USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Тиждень у пеклі – до останнього. Герої 51 ОМБ, з яких зробили зрадників

28 Липня 2014 13:26
Як бійці 51-ї опинились на території Росії і чому вони змушені були це зробити, розповів на своїй сторінці у Фейсбуці тележурналіст Роман Бочкала.

Нагадаємо, 42 військовослужбовці 51-ї окремої механізованої бригади перетнули кордон з Росією. Офіцер 51-ої бригади заявив, що це не дезертирство, і на бік ворога ніхто не переходив.

«По поводу ребят из 51й бригады, оказавшихся в России. В плену. Мне очень жаль, что их поспешили окрестить предателями. Не хотел рассказывать, но и не могу безучастно наблюдать за тем, как этих парней превращают в изменников Родины. Давайте разберемся, кто кого предал. Я общался по телефону с одним из пленников в тот день, когда все случилось. Так вот. Данное подразделение 51й бригады было приписано к 72й бригаде и выполняло задачи в районе Красного Дона. Было это три недели назад. 13 июля наши силы оттуда ушли в направлении Свердловска. Парни, которых позже возьмут в плен, окопались в районе шахты Краснопартизанская. Это очень близко к российской границе.

Район контролировался нашими войсками. И граница тоже. До тех пор пока 17 июля не произошел первый мощный обстрел градами с территории РФ. Наши основные силы отступили. Что, в общем, логично. Но этих самых парней из 51й оставили. И приказали «держаться». Типа прикрывать границу. Парни держались. Хотя смысл их нахождения там, учитывая, что все остальные ушли, был не совсем парням ясен. Но командованию виднее – успокаивали себя бойцы. Придет подкрепление. А тем временем кольцо вокруг них сжималось. В Свердловске резко активизировались сепаратисты, воодушевленные огневым прикрытием из России. И оказались наши парни в котле. Путь назад отрезан. Впереди – Россия. Но отвечать огнем на территорию РФ строго настрого запретили. К среде 23.07 из 11ти бронемашин осталось три. Запасы продовольствия и воды подошли к концу. «Они уже просто издевались над нами, - рассказывал боец. – Игрались как кот с мышкой».

Такой вывод напрашивался, поскольку было совершенно очевидно – россияне их видят. И видят, что техника вся сгорела. Но, тем не менее, шарашили целым дивизионом градов. «Хотели бы убить – убили бы», - с большой уверенностью говорил мне боец. Но не убили. К пятнице 25.07 техники совсем не осталось, патронов тоже. Бойцы уже забыли, как выглядит солнечный свет. Спасались в землянках, накрытых бревнами и блоками, присыпанными землей. Уже не было никаких разведок, никаких дозоров… Все просто хотели выжить. И жили под землей, задыхаясь от зловонных раздутых тел убитых товарищей. Можно я не буду описывать состояние морально-боевого духа? Единственное, что оставалось – мобильная связь. От родных парни узнали, что СНБО заявило – «всех вывели из окружения». «А про нас что забыли?» - первая мысль. А потом вторая, более страшная – «А может - поставили крест?». Я не знаю и ребята не знают, почему СНБО заявило, что всех вывели. И чтобы сказало СНБО, если бы ребята погибли под градами? И сказали бы что-то вообще?

И вот пятница. Все произошло как-то буднично и без лишних слов. К ним пришли боевики из России. Не в том смысле, что сами они из России. А прямо из России и пришли боевики. И сказали – «вылазьте». Посадили всех наших в Камаз и отвезли в свой полевой лагерь. Это еще было на территории Украины. Никто никого не бил, ни оскорблял. Все было молча. В лагере наших парней накормили, помыли и сказали – вечером выезжаем в Россию. Телефоны никто не отбирал. И ребята звонили не только родными, но и командованию. Все и все знали. И про то, где ребята и что их собираются вывозить в РФ. К 23м часам в пятницу матери пленников, из разных уголков страны, съехались в Киев на проспект Воздухофлотский. Но можно было и не ехать, сбрасываясь на бензин и нанимая за свои кровные такси в три дорога. В МО матерям сообщили, что их дети – предатели. Мобилизованные и добровольцы, лежавшие неделю под градами – ПРЕДАТЕЛИ. Я не стал писать об этом сразу. Нужно было дать время компетентным органам, чтобы разобраться. Но в итоге об этой истории никто ничего не сказал. И только сегодня, после того, как россияне заявили, что 40 солдат украинской армии бежали в РФ, «поскольку не могут дальше продолжать убивать мирное население», Министр обороны подтвердил, что таки да – пересекли границу. А вот, как и почему наши военные оказались в России – «выясняется»… Конечно, мы многого не знаем. И тот боец, который мне все это рассказал, он тоже, наверное, знал не все. Например, сколько еще нужно было лежать под градами в сырой земле. И уж точно не был посвящен в большие планы большого начальства относительно подхода подкрепления. Я к чему это все написал. Я не считаю этих ребят предателями. Прежде, чем клеймить их позором, задайте себе вопрос, а как бы поступили вы на их месте», - написав Роман Бочкала.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ – ПРО ВЗЯТТЯ РУБІЖНОГО. З ПЕРШИХ ВУСТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 49
Анонім Показати IP 28 Липня 2014 13:31
коментар було видалено
??? до Анонім Показати IP 28 Липня 2014 13:46
В таких випадках винні всі сторони конфлікту. Аксіома будь-якого конфлікту! І брехати будуть всі на свою користь!
Слава Украине! до Анонім Показати IP 28 Липня 2014 13:49
Анонім, ты наверное и есть то высокое военное начальство, которое построило себе сауны в штабе тыла АТО и посылающее на смерть наших хлопцев.
НЕЛУЧАНИН до Слава Украине! Показати IP 28 Липня 2014 17:14
він синок шмаркатий великого начальства
Церковна миша Показати IP 28 Липня 2014 13:38
Нікого з нас там не було, хлопці ж мусять орієнтуватись по ситуації. Лише те, що вони кілька місяців ходять під кулями є доказом їх патріотизму та героїчності.
Лучанин до Церковна миша Показати IP 28 Липня 2014 13:43
Зрадниками зробила наша влада і з 95 бригади з Житомира. Хоча хлопці просиділи на території АТО чотири місяці. Гелетей дограється, що солдати підуть до Києва у "гості".
Анонім до Лучанин Показати IP 28 Липня 2014 13:44
тоді владі Майдан покажеться раєм.
Лучанка до Анонім Показати IP 28 Липня 2014 14:00
Прийде час розплати за наших синів і чоловіків ,,,,,,Майдан не повинен мовчати ,,, це зради із сторони нашого уряду ,,,,,все повторяєтся,,,, за що гинуть наші хлопці?
НЕЛУЧАНИН до Лучанка Показати IP 28 Липня 2014 17:15
закінчать з лугандонами - підуть на печерські пагорби
Лучанин Показати IP 28 Липня 2014 13:41
Нарешті, хоть один журналіст захистився за солдатів з 51-бригади. Більш-менш аналогічне мені розказував по телефону товариш з "польової пошти".
Зоряна до Лучанин Показати IP 28 Липня 2014 14:18
До речі, про журналіста.Моя тітка в Моршині недавно бачила журналіста Шаповала з дамою на відпочинку.Раз в нього все добре, може і в країні також.
ольга Показати IP 28 Липня 2014 13:44
Видела брехню про дезертиров по россии-24. Мы увидели, во что одеты и как выглядят наши ребята и сразу поняли: что-то не так. Комментарии россиян слушать невозможно. Надеюсь, ребята вернутся домой как герои. В рашке им точно делать нечего.
пан Показати IP 28 Липня 2014 13:45
логично. земляки-волыняне, знайте, что найдутся скоты, чтобы вас сделать зрадниками.
ольга Показати IP 28 Липня 2014 13:48
Если вернувшиеся с АТО без рук, ног, глаз и без зарплат , да ещё и объявленные дезертирами или неблагонадёжными, впридачу из-за призыва потерявшие работу, соберутся на третий майдан, я лично буду носить им сигареты, чай и пирожки. Их мы точно поймём.
Владимир Показати IP 28 Липня 2014 13:48
Есть такая профессия - Родину защищать . А если понадобится - умереть . В этом специфика работы на войне . Желание жить и желание выжить - не одно и то же . Помните , как в фильме "Интервенция" с Высоцким . "Предложат сигарету - можно взять . Предложат жизнь - прийдётся отказаться ..."
да до Владимир Показати IP 28 Липня 2014 13:55
так в ти чого тут сидиш..? можем скинутися на форму
Анонім до да Показати IP 28 Липня 2014 14:04
Да не вопрос . Всему своё время . Моя военная специальность - радиозондист . Наверно , не пришло ещё время таким оружием воевать , для которого нужны факторы климатического влияния . Деньги на форму у меня есть . Спасибо . А у Вас на какое число повестка ?
петро Показати IP 28 Липня 2014 14:05
Війна є війна й бувають дуже різні ситуації, но потрібно дуже ретельно розібратись. Навішати ярликів найпростіше, а зрозуміти людей, які опинилися в тій ситуації не так просто. Перше ніж звинуватити солдата, спитайте перше в генералаів.
Зоряна до петро Показати IP 28 Липня 2014 19:07
У нас такі генерали, які нічого не знають. У нас такі командири, які тікають з поля бою. Ганьба їм! Вони просто загубили бійців 51ї бригади або забули за неї! як соромно має бути Головнокомандуючому, секретареві РНБО(Андрію, не думала, що ти таким станеш на високій посаді), Міністру Оборони і т. д. Дали привід москалям тішитися... От через це і виходять на траси матері та дружини... А ті, що лежать там мертві... Вони не встануть і не підуть вже ніколиі нікуди...
Анонім Показати IP 28 Липня 2014 14:08
Хлопці не дезертири....
П Показати IP 28 Липня 2014 14:14
Сволочі де ваші сини. Як ви смієте говорити про зрадників.Де всі полковники ,генерали. Тільки говорите хлопці тримайтесь, а самі на всіх ток-шоу виступаєте.Коли ви зберетесь в одному самальоті.
НЕЛУЧАНИН до П Показати IP 28 Липня 2014 17:18
синочки заховались за товстими генеральськими ж"пами, тобто лампасами
Наталія Показати IP 28 Липня 2014 14:16
Хлопці герої, а наша придурковата влада скоти! Їх попросту залишили на виживання......думали що всі загинуть, а тепер коли всі живі, то треба їх зрадниками зробити щоб виправдати себе.
анонім до Наталія Показати IP 28 Липня 2014 15:14
коментар було видалено
жах Показати IP 28 Липня 2014 14:33
як йти воювати то потрібні Україні. а як визволяти чи дати підмогу - то вже непотрібні - вже "всх вивели " попросту забули . бо приписали до іншої бригади. Отих високопосадовців в кого язик повертається говорити що вони дизертири хоч би на пару діб на їх місце!!!! Хлопці з березня-квітня знаходяться на неоголошеній війні і наші керівники АТО незрузуміло що хочуть- чи воювати чи перемирення оголошувати -всіх на схід "добровольцями" під вогонь і без води і харчів. скільки б вони чи їх синки витримали б? треба розвертатись на Київ.щоб нарешті були чітки команди або воювати або віддати той розтрощений Донбас і не класти не зрозуміло за що голови.Тільки прикриваються єдиною країною - красиво говорять, а самі тягнуть те все і гроші рахують. все м а л о !!!!!
tata Показати IP 28 Липня 2014 14:36
а ты Миша подними свой зад с дивана и докажи что ты мужик ...что любишь свою страну и станешь защищать своих близких.....а то п*здеть могут все ...а делают единицы ...а пацанам ребятам Слава Героям....они приняли приняли нужное решение остались верны Украине и их любят и ждут дома живыми
Церковна миша до tata Показати IP 28 Липня 2014 16:15
Ваш комент був до мого посту? Якщо так, то не розумію чим була викликана Ваша агресія. До того ж я не "мужик", а жінка.
гость Показати IP 28 Липня 2014 14:38
Ребят,которые стояли до последнего и которых уже похоронили под градами называют предателями? А не те ли предатели, которые забыли, что такие ребята существуют, я имею ввиду командование. Вот как оценивают жизнь человека. Ничего страшного, ведь на то она и война так рассуждают в верхах. А люди хотят жить.Тогда какую Родину защищать,если Родине не нужны люди!
K Показати IP 28 Липня 2014 14:59
Треба сказати , що бояться ВСІ!! Але одні зі страху здійснюють подвиг , а інших - відвозять як овець в іншу державу !! Інтев*ю бачили ? Хочу до батьків !. Не можна таких хлопченят відправляти прямо з школи на війну. це не кмп*ютерні ігри. Армія - це СЛУЖИТИ і ЗАХИЩАТИ!!!!Не дивлячись ні на що!! У хлопців не було їжі це так , але вони ж і не їхали на курорт! Є багато чого поганого сказати про генералів - це правда , але , що вони про них забули - брехня! Скільки літаків збили за той час поки вони були в оточені? Куди ті літаки летіли? Зараз зароджується наша справжня АРМІЯ , де кожен може себе прявити , а дезертири були у всіх без виключень війнах - нехай це називаеться - не витримав "тяготы и лишения "- суті це не міняє.
Анонім до K Показати IP 28 Липня 2014 15:17
коментар було видалено
блаблабла до K Показати IP 29 Липня 2014 11:18
як же ш набридли ви всі - вояки інтернетні. сидять і верещать. отаких і треба туди - на війну, щоб побачити через скільки часу вони звідти змиються.
Анонім Показати IP 28 Липня 2014 15:13
коментар було видалено
Сестра військового Показати IP 28 Липня 2014 15:38
Ці "дезертиры и предатели" прості хлопці з сіл, яких забрала влада в матерів , дружин, дітей... Я не знаю чим керується командування АТО, але те що саме командування зрадило Україну, зрадило тих хлопців, їх матерів, жінок дітей це 100%. Як це можна витримати??? Своїх дітей повідправляли за кордон і прикривають простими хлопцями. Командування АТО - зрадники, влада - зрадницька. Хлопці,які попалив Росію- заручники ситуації!! Що то за командування, що своїх же залишають помирати!!!????Ніхто не поверне матерям їх синів!!!!!!!!!!!!!! Вічна пам"ять загиблим. !!!!
п Показати IP 28 Липня 2014 15:44
Волинські новини перешліть будь-ласка всі коментарі на офіційний сайт президента,або на екран в ВР на табло , де показує голосування депутатів нехай читають в онлайні всі коментарі.А ця переписка тільки між собою і все воно до одного місця , як владі наші хлопці.ГЕРОЯМ СЛАВА!
Смерть манкуртам Показати IP 28 Липня 2014 16:10
а ви подивіться, будь-ласка, репортажі про те як матері солдат чи їхні жінки оббивають пороги облміськрайвоєнкоматів? Як там їх зустрічають!? Пузаті полковники і майори... Які дезертири?! Ситі тилові щурі! будь-які злочинні накази потрібно не виконувати! і напрвляти зброю та знищувати тих, хто дає такі накази! Слава нації-смерть ворогам!!!
До сестри військовог Показати IP 28 Липня 2014 16:12
У кожного військового є матері та сестри. Забрати всіх додому ? Чи тільки ваших? То пишіть президенту та ВР - України не існує!! Віддайте дітей під спідницю! Не потрібна незалежність? Зараз війна на сході , а якщо наші вояки все кинуть- вас слухаючи , то кацапи будуть через три дні на кордоні з Польщею ! І тоді все закордоння закінчиться дуже швидко. Це в Україні ви можете говорити та писати , що завгодно , а в росії - через 10 хв. уже були б в каталажці.
рота закрий до До сестри військовог Показати IP 29 Липня 2014 11:26
у неї брат на війні, а ти тут. ще й повчаєш. як такий герой, то чого так тих кацапів боїшся. вали - повоюй, без води, без їжі, без підтримки. до речі - ті кацапи наших хлопців врятували по суті.
Степан Показати IP 28 Липня 2014 16:24
Слава УКРАИНЕ ! Смерть врагам и предателям !
Днепр Показати IP 28 Липня 2014 16:30
Смею заметить , что наибольшее количество погибших в бою -это граждане из Днепрпетровска и Львова! Ваших земляков - расстреливали из-за лени ( в Волновахе - не окопались и не заняли боевые позиции - не знали , что на войне убивают), и сдались они из-за страха , хотя как говорит автор статьи их обстреливали , но , чтобы запугать! Страшо - ушли -это можно понять , но интервью для рашистов с обсиранием своей страны - не понятно и не премлемо!!
Родина до Днепр Показати IP 29 Липня 2014 11:30
первой на них положила вообще-то. и никого они не об...ли, сказали , что их предали - в чем тут вранье?
Дима Показати IP 28 Липня 2014 16:38
Вси вони Герои! Украини!!! А ти диб@ли що ! хай хоть один туда попаде то бильш небуде писать всяку херн@!!! Че генерали невидправили свойх синив? Тому що вони боягузи!!!!!!!!!!
Sid Vicious Показати IP 28 Липня 2014 19:21
Але варто відзначити, що БІЛЬШІСТЬ БІЙЦІВ 51-Ї БРИГАДИ НЕ ЗАЛИШИЛИ СВОЇХ ПОЗИЦІЙ, НЕ ЗДАЛИСЯ ВОРОГУ І ПРОДОВЖУЮТЬ ВИКОНУВАТИ СВОЇ ОБОВ'ЯЗКИ ВІДПОВІДНО ДО ДАНОЇ ПРИСЯГИ, ПОНЯТТЯ ЧЕСТІ Й ВІРНОСТІ, ОТ САМЕ ЦИМ БІЙЦЯМ СЛАВА, ПОВАГА Й ПОШАНА!!!
Наталя Показати IP 28 Липня 2014 20:03
За що паплюжити цих хлопців? Вони що перейшли на сторону ополченців Донбасу, перейшли на сторону Росії, вони що мали купу зброї, снарядів і не вели бойові дії? Їх кинув наш "доблесний" генералітет, що керує АТО, як непотрібний баласт! А те що вони залишились живими і не загинули в тому страхітті хіба то їх вина?! Брудна і неправедна війна, горе і розпач з обох боків конфлікту - ось до чого привела Україну брехлива і оманлива влада олігархату!! Смерть олігархам - мир народу України!!
Sid Vicious до Наталя Показати IP 28 Липня 2014 20:08
Бачите пані Наталю, іноді в житті трапляються такі ситуації, коли покірність перед ворогом рятує власне життя. Воно зрозуміло - це найвища цінність. Але в той же час покірність перед ворогом хоча й рятує те життя, але є зрадою, незважаючи на обставини. Власне з-за цього й колотнеча в даній дискусії. Одні кажуть, що вони готові здатися й віддати ворогу усе, що у них є й піти в рабство. А інші наполягають на тому, що це неприйнятно. А вам достатньо лише вибрати одне з цих двох тверджень, яке вам особисто "ближче до тіла"....
Наталя до Sid Vicious Показати IP 28 Липня 2014 23:27
Ви самі вибрали "......покірність перед ворогом рятує власне життя. Воно зрозуміло - це найвища цінність." А що на вашу думку в цих обставинах повинно було стати "достойним виходом із ситуації"? Як кажуть в народі "На миру и смерть красна"?! Не можна людей заставляти ставати самогубцями лише задля того щоб потішити чиєсь самолюбство. Тим більше, що вони більше нас з вами зрозуміли, що для них є ця війна!
Зоряна Показати IP 29 Липня 2014 12:41
Хто готовий був до війни з 51.....? Це звичайні як правило сільські Волинські, Рівненські мужчини років 30 +-....... які садили городи, ростили дітей, пили по вечорах (що там приховувати)..... Хто з них готовий до війни.... крові, розірваних тіл, життя впроголодь в окопах......? Дайте відповідь а тоді осуджуйте....
Петро Показати IP 29 Липня 2014 23:28
Багатенько провокаторів і всякого фуфла розписалося. Хлопці з 51- героі і молодці. Слава ім. Вистояли,врятувались. Героі свого народу саме з сіл. Вони завжди першими захищали батьківщину,а козаки з кого. Тільки,жіночки,не равіть так сильно. Не зраджували іх. Це страшна війна. А кому,як не синам захищати матерів. Слава Украіні. Не мірте провокаторам,які хочуть деморалізувати,завести скандали,ворожнечу,зневіру серед украінців,розсварити народ і владу. Тремаемось купи. Шануймося.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus