USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.90 10.08
Профіль користувача
Ностра
Дата реєстрації: 29 Грудня 2016 09:11
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! Для контролю, щоб бути переконаним, що спадщина прийнята та уникнення позовів з боку того, хто доглядав маму (так розумію теж спадкоємець), краще подати заяву до нотаріуса про прийняття спадщини впродовж 6 місяців з моменту смерті матері. Можна зняти покійну маму з реєстрації відразу після смерті.
Відповідь юриста:
Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку або визнані інвалідами, у тому числі діти-інваліди, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідно до цього Закону. Тому після підняття пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, жінки віком від 55 до 60 років не вважаються непрацездатними. Відповідно і обов’язок на дорослих працездатних дітей таких жінок щодо їх утримання як матерів та непрацездатних членів сім'ї не розповсюджується. На цей момент на жінок віком 55-60 років право на обов'язкову частку спадщини при існуванні заповіту, як на непрацездатних осіб, не розповсюджується, оскільки, як вказав вище, вони не є непрацездатними.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Щодо зобов'язання нотаріуса надати на вимогу спадкоємця матеріали спадкової справи для ознайомлення, скажу, що жоден з нормативно-правових актів цього не регламентує. І при небажанні це робити нотаріус може прикритись нотаріальною таємницею. Якщо це дуже потрібно - можна зініціювати судовий процес, витребувати спадкову справу, і там вже можна ознайомитись із нею.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо нотаріусу буде відомо про спадкоємця із обов'язковою часткою, тоді він має виділити таку частку такому спадкоємцю. Через суд її домогатись не потрібно.
Система Orphus