USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86
Анатолій Вітів: Партія регіонів вирішила закрити народу рота
18 вересня 2012 року з подачі Партії регіонів та за підтримки її васалів – комуністів, литвинівців і «тушок», Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який відновлює кримінальну відповідальність за наклеп. Таким чином, влада Януковича зробила ще один крок до утвердження авторитаризму і побудови в Україні поліцейської держави.
Згідно з цим законопроектом, режим Януковича пропонує саджати журналістів та усіх громадян України до в’язниць терміном до 3-х років або ж обмежувати їх волю до 5-и років. Тільки за те, що вони наважилися публічно висловлювати чи поширювати про діяльність представників влади чи окремих посадовців критичну інформацію, яку «незалежний» український суд потрактує як наклеп.
Фактично чергова антинародна ініціатива Партії регіонів дає можливість владі самочинно визначати, кого можна назвати наклепником. Із ухваленням таких змін до Кримінального кодексу України за публічні звинувачення особи у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину (наприклад, публікація матеріалів про привласнення Межигір’я, розкрадання держбюджету, корупцію тощо), за гратами можуть опинитися всі, хто дозволяє собі оприлюднювати подібні факти та поширювати правду про них.
Основна мета Партії регіонів у зв’язку з просуванням цього ганебного законопроекту зводиться до того, щоби спершу закрити рота журналістам, а потім – і решті громадян. Якщо влада повважає, що чиясь висловлена публічно думка підриває її репутацію, на цю людину можуть подати до суду. Всі, хто привселюдно відважиться поставити під сумнів «покращення життя» від Партії регіонів, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за наклеп на роботу Януковича, Азарова та провладної більшості у парламенті. Сумніваєтесь у бажанні влади провести чесні вибори – отримуєте повістку до суду!
Схоже, Президент і його оточення мріють, аби на телебаченні, радіо, у пресі, в мережі Інтернет можна було побачити, почути і прочитати тільки про надумане стабільне зростання добробуту, економічне процвітання та соціальну справедливість, які режим Януковича нібито приносить українцям. Народ більше не зможе дізнатися про те, що Янукович отримав у оренду для полювання 30 тисяч гектарів лісу, збудував палац на воді за 75 мільйонів гривень чи носить на руці годинник вартістю 30 тисяч доларів, а малину йому купують по 672 гривні за кілограм.
Українці також не почують правди про те, що прибуток банку сина Януковича виріс у 13 разів, що олігархи цього року вже встигли позбавити Україну близько 40 мільярдів доларів, які успішно вивели в офшори. Адже ця інформація тепер вважатиметься такою, яка ганьбить честь і гідність, підриває ділову репутацію, та ще й поєднана з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину.
Твердження про те, що автори антиукраїнського закону Сергій Ківалов і Вадим Колєсніченко знищують українську мову, в суді може бути потрактоване як завідомо неправдиві відомості, що ганьблять їх честь та гідність. Тепер ці сумнозвісні нардепи з Партії регіонів без особливих зусиль зможуть довести, що публічне звинувачення в українофобії завдало їм невимовних душевних і моральних страждань та привело до тяжких наслідків. І посадити до в’язниці будь-кого, хто назвав їх дії наступом на українську мову та початком новітньої русифікації.
Посадовці будь-яких рівнів нарешті зможуть спокійно красти і брати хабарі, не боячись, що про це дізнається народ. Адже незалежна журналістика може взагалі зникнути як явище. А ті, хто наважиться доносити правду суспільству, опиняться у в’язниці й будуть позбавлені права займатися журналістською діяльністю, як це зазначено в одній із поправок до Кримінального кодексу.
Віднині журналістам, щоб уникнути ризику потрапити за грати, доведеться писати лише про надої корів, поголів’я великої та малої рогатої худоби, свиней, кількість знесених яєць (якщо вони потенційно не становлять загрози для гаранта), або ж про те, чи існує життя на інших планетах.
Що ж залишає нам Янукович і Партія регіонів разом зі своїми союзниками? Тільки право критикувати цю владу на кухні, подумки або пошепки. Всі інші прояви публічного невдоволення, фрази на кшталт «незаконне збагачення», «брехня про покращення життя», «корупціонери», «нечесні суди» тощо потенційно загрожують кримінальною відповідальністю кожному. Їх можуть визнати наклепницькими або ж такими, які ганьблять честь, гідність та ділову репутацію.
У своєму прагненні знищити свободу слова і незалежну журналістику та встановити режим поліцейсько-олігархічної диктатури Янукович перевершив навіть Росію. Автор законопроекту, регіонал Віталій Журавський, посилається на «передовий» досвід сусідньої держави – Російської Федерації. Там путінський режим теж прийняв закон, який зробив наклеп кримінальним злочином, але за нього поки що не позбавляють волі.
Схоже, влада Януковича вирішила забрати в народу не лише національні багатства, щоб набити свої кишені та закордонні рахунки, а й свободу слова. Україна під чітким керівництвом Партії регіонів прискорено сповзає до азіатської диктатури. І сьогодні від кожного з нас залежить, чи зможемо ми відстояти свою честь та гідність на своїй, Богом даній землі.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Події у Львові цьогорічного 9 травня продовжують обростати все новими чутками і домислами. Влада намагається якось виправдати те, що сталося,…
Формування парламентської коаліції «стабільності та реформ» у складі 240 депутатів та створення уряду під керівництвом Миколи Азарова стали фінальними акордами…
ВО “Свобода” категорично не сприймає лицемірного перекручення історичних фактів та найменування зміни окупаційних режимів “визволенням”. Водночас влада Волинської області на…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus