USD 40.00 40.60
  • USD 40.00 40.60
  • EUR 40.30 40.70
  • PLN 10.00 10.25
Антоніна Євтодюк: Війна і мир або навіщо людям любов

 
Коли прокидаєшся вранці, а сонячне проміння, мов феєрверк, розквітає перед очима – думати про війну зовсім не хочеться...
 
Навколо шаленіє літо! Буяють барви, наче на мексиканському карнавалі! А з екрана телевізора, інтернет-новин, преси – інформація про ВІЙНУ, РУЙНАЦІЮ, СМЕРТЬ!
 
І пригадується мимоволі, що на Землі постійно іде війна!!! Що за всю свою історію людство жодного дня не жило мирно. Пригадується гегелівське \"єдність та боротьба протилежностей\",  але від цього тим, хто втрачає рідних і близьких, свій душевний спокій і, ще учора затишне помешкання внаслідок війни, знаю, зовсім не легше. Бо біль втрат – поняття якісне, а не кількісне!
І він назавжди…
Пропоную долучитись до розмірковувань на тему означену в заголовку: «Війна і мир або навіщо людям любов».
 
Ми живемо на маленькій блакитній планеті із милозвучною назвою Земля. Одна планета – усі взаємопов’язані, усі сусіди, навіть якщо нас роз’єднує океан. Ми різні  за кольором шкіри, мовою, ментальністю, зрештою, але всі – люди. Однаково народжуємось, однаково любимо q однаково помираємо. Цим ми рівні. І війна для переважної більшості з нас – ТРАГЕДІЯ.
 
Українському народові, напевне, як ніякому іншому на цій планеті, доводилося постійно воювати, щоб жити в мирі. Тому нам добре знайома ситуація, коли «старший брат», «сват» чи «тітка» намагалися і, на жаль, намагаються досі «вирішити» наші проблеми шляхом винищення народу. Орда, геноцид, етноцид і війни, війни, війни…
 
Це наша історія. Можливо, саме тому так багато провідних українських мислителів писали про філософію серця, про мир у серці. Можливо, саме тому наша вітчизняна філософія ґрунтувалася не на абстрактно-космологічних концепціях, а на морально-етичних повчаннях ще починаючи з Володимира Мономаха.
 
Переважна більшість сучасних християнських практик також ґрунтуються на пошукові миру всередині себе і його розповсюдженню навколо. Не випадково з’явилося у сучасному науковому тезаурусі і поняття  «екологія душі». Адже у перекладі з грецької oikos – дім. Нашим душам дійсно потрібен справжній дім, а не темниці й каземати. Американець Ролло Мей влучно назвав наш сучасний світ шизоїдним, тобто таким, де багато недовіри і панічний страх любові. Сумна картина, еге-ж?
 
Сучасні наукові дослідження у сфері нейрофізіології стверджують, що наш мозок здатен адекватно сприймати інформацію лише при певній частоті, у всіх інших станах – цей процес є спотвореним. Ця частота називається альфа-станом, тобто ідеальною рівновагою між правою та лівою півкулями головного мозку. Він, для прикладу, наступає після щирої молитви, коли ми є умиротвореними. Пригадайте собі, як багато помилок здійснюється у стані зайвої напруженості та агресії. Запам’ятайте, що цим – РУЙНУЄМО себе.
 
Якщо ми нездатні адекватно реагувати на процеси, що відбуваються всередині нас і навколо, – ми спотворюємо ці світи. Усе б нічого, але виявляється, що світ наших думок, мрій та уявлень РЕАЛЬНИЙ! І він впливає на нас так само, як і зовнішні, фізичні чи емоційні стани й подразнення. Вчені стверджують, що емоційний біль переживається ще важче фізичного. А ми хіба це враховуємо? Травмуємо агресією себе й інших, не задумуючись про наслідки…
 
То навіщо людям війна? Кому вигідні сльози, страждання і мільярди негативних емоцій? Лише тому, хто шукає не миру, а задоволення власних амбіцій (читай гордині)! Лише тому, хто РУЙНУЄ СЕБЕ.
 
Люди! Озирніться навколо – чому так багато ненависті, болю, сліз і розчарувань??? Чому ми перестали посміхатися й жити у спільноті? Чому так нестерпно гостро реагуємо на образи у наш бік і так цинічно-байдуже ображаємо самі? Де наша емпатія, тобто співпереживання? Ми ж рівні перед Богом, а чинимо наче Каїн із Авелем…
 
Боїмося любити… А  про те, потребуємо любові понад усе. Тому  іноді намагаємось її купити чи знайти якийсь замінник. От лише чомусь ніяк не виходить. Бо в основі тієї «любові» нічого від справжньої Любові немає. Ми самі втрачаємо здатність любити, а нарікаємо на інших. Між тим, світ навколо, як відомо, відображення нашого внутрішнього світу. Правда, цікаво?
 
Ісус учив, що Царство Боже всередині нас. Знаєте що це? Мир у серці й відчуття любові. Коли ти відчуваєш себе багатим, бо усього маєш вдосталь. (Правда,  поняття «вдосталь» у нас усіх різні). Але головне – ти задоволений і дякуєш Богові за все! Ти не клопочешся про завтра, знаючи, що воно саме про себе поклопочеться. Ти віддаєш усе в руки Божі – й лише тоді стаєш справжнім господарем своєї долі: перестаєш бути рабом пристрастей і шкідливих звичок, перестаєш турбуватися й починаєш жити. БО СПРИЙМАЄШ СВІТ АДЕКВАТНО!!!
 
Ні, я не спонукаю Вас до байдужості, ліні, ігнорування відповідальності… Я спонукаю до відповідального відношення до себе як храму Бога Живого. Я спонукаю Вас до ЛЮБОВІ!
 
Якої? Християнської – про це вже багато написано, але ця тема все ще вічно-актуальна. До дієвої, щоденної, справжньої, тієї (УВАГА!!!) – яку ви здатні дарувати іншим. Просто так, бо не можете не дарувати!
 
Винятково, як на мене, розкрив суть і природу любові  німецький філософ і соціолог, представник філософії життя й філософії культури кінця ХІХ – поч. ХХ ст.ст. Георг Зіммель у своєму «Фрагменті про любов». Отож,  «…любов іманентна, я б сказав, формальна функція душевного життя, функція, яка теж, правда, актуалізується зовнішнім імпульсом, але нічого наперед не визначає відносно носіїв цього імпульсу. Це почуття повніше інших, ймовірно – більшості інших, пов’язане із всеохоплюючою єдністю життя». Життя без любові – існування?
 
І ще. «Любов завжди є динамікою, що народжується із самодостатності внутрішнього життя, яка, правда, завдяки своєму зовнішньому об’єктові може бути переведеною із латентного в актуальний стан, але, в буквальному смислі, не може бути викликана; душа наділена нею чи не наділена нею як остаточним фактом, ми не можемо виявити за нею якогось зовнішнього чи внутрішнього рухомого початку... У цьому полягає найглибша засада того, чому надзвичайно безглуздо вимагати від неї будь-якого  посвідчення її прав».
 
І, все-таки, любов існує в нашому практично-реалістичному житті. Спонукає нас виповзати із своїх мушель і любити Життя (читай жити Любов’ю)! Спонукає шукати миру в серці навіть тоді, коли навколо війна. Молитися (теж із любові) за тих, хто потерпає від повені, хто ночує у бомбосховищах, хто живе у стані постійної внутрішньої війни. Не зважаючи ні на що  – поширювати любов і щиро з цього тішитись.
 
І на завершення знову трішки процитую Зіммеля, «якщо розглядати життєвий процес взагалі як розташування засобів, що слугують одній меті – життю, і звернути увагу на просте фактичне значення любові для продовження роду, то й вона виявиться одним із тих засобів, які життя готує для себе із себе самого (виділено мною)».
 
Отож , життя у стані любові – більше, ніж життя.  Любов – необхідний атрибут життя. Їй немає альтернативи. Вище неї немає нічого. Люблячи, ми творимо себе і усе те й тих, що і кого любимо. Ми стаємо Творцями, співдіючи Богові, який нас усіх, без винятку, ЛЮБИТЬ. Любов, входячи у контекст нашого буття, трансформує нас, і ми починаємо усвідомлювати, що якщо Є об’єкт чи суб’єкт любові  ми живемо, незалежно від того, чи взаємна ця любов…
 
А це вже мої рядки:
 
У Твоїм розміренім житті,
Де навіть ризики заплановані,-
Відчуваю, немає місця
Несподіванці та любові.
І руйнується
Диво-світ,
Догорає перо Жар-птиці…
Озирнись і почуй мене –
Це ж ніколи вже не повториться!
 
P.S.  То що Ви, любий читачу, обираєте???
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Мовчання красномовніше від слів. Воно емоцій й почуттів далекий обрій…   Чому так буває – коли мовчки споглядаєш світ НАРОДЖУЮТЬСЯ…
Світлій пам’яті Михася… Життя! Життя? Життя…   У кожного з нас є свої унікальні й неповторні уявлення про нього. Звісно,…
  (Люфтація – абсолютне  фізичне, духовне  й емоційне відновлення)   Щороку, коли всі ЗМІ навперебій повідомляли про сходження пана Ющенка…
Коментарів: 7
Анонім Показати IP 14 Серпня 2008 13:21
"Отож , життя у стані любові – більше, ніж життя." Пані Антоніно, врахуйте, що окремі ідіоти люблять війну, насильство, страждання. І таких вистачає всюди. А ще є геополітичні та фінансові інтереси... Визнайте всі ми заручники великої гри - гри великих грошей. А цитувати класиків чи пригадувати історію?.. Мєдвєдєв вже на уроках історії спонукав Грузію до миру...
Анонім Показати IP 14 Серпня 2008 15:56
Тільки вірячи в Бога людина може мати мир з Всевишнім, з друзями. Без миру житимеш як у пеклі...
Анонім Показати IP 15 Серпня 2008 00:40
А чого будуть варті тисяча слів, коли важливою буде міцність руки, сила духу,здатність до вчинку? Як поєднати мирне переписування блогерів і постійне відчуття небезпеки для власного життя, найближчих людей? Але найбільш не прогнозованою є ваша власна реакція на небезпеку, хочеться залишатися християнином та механізми життєвої доцільності спрацьовують автоматично - і ти позбавляєш життя свого нападника...потім сумуєш і промовляєш слова каяття, допоки більш спритний homo sapiens не охолодить твій розум міцнішою за твою руку... Так що таке війна? Єдність та боротьба протележностей, а навколо суєта суєт і усе суєта... Але розмова про це - то вже певне її обмеження у просторі і часі..., а разом може й банальне підживлення власного відчуття марнославства яке таке солоденько-приторне і возвеличує нас у власних очах... А загалом МИР - стан відносної рівноваги, у ньому мяко, затишно як у материнському лоні, але він обов`язково буде порушений...так влаштований цей світ...
А.В. Показати IP 18 Серпня 2008 12:19
Любов це те що спонукає нас до миру в серці а буваєй розриває душу.PS Я памятаю цей вірш...
А Показати IP 28 Серпня 2008 15:52
Озернувся.Побачив.Почув.Люблю.
Я Показати IP 31 Серпня 2008 12:41
Але ніщо так неруйнує любов як зрада.Зрада буває духовна а буває тілесна і невідомо що гірше.А може міжними знак рівності?
Наташа Показати IP 10 Грудня 2008 23:06
Антоніно Володидимирівно!!!!!!!! Як я сумую за вашими парами! Щиро вдячна за те що змогли в наші душі вкласти якщо не любов до світу і до себе самого, то хоч просвітили таку складну і заплутану дорогу в доросле життя промінням добра та щирості. Стаття справді чудова! Дозволяє замислитися про те хто ти, і навіщо в тебе в грудях б'ться зовсім не великий,порівняно з іншими, але такий важливий орган, як серце

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus