USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Скоростецький Володимир: 70-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників. Луцький гарнізон
2 лютого 1944 року місто Луцьк було звільнене від фашистських загарбників. Упродовж вихідних, у Луцькому гарнізоні відбулася низка урочистих заходів, до участі в яких долучилися представники військових установ Міністерства оборони України та члени ветеранських організацій ЗС України.

Зокрема, у бібліотеках, музеях, школах міста відбулися тематичні години, уроки-екскурсії, літературні виставки, експозиції, що висвітлювали події визволення міста Луцька від німецько-фашистських загарбників. В актовому залі Палацу учнівської молоді відбулося свято «Вклонімося величним тим рокам».

Захід розпочався відео переглядом документальної стрічки тих далеких воєнних років. На екрані – імена та фото Героїв, які загинули на Волині. Ведучі зачитували імена ветеранів, які прижиттєво завжди були бажаними гостями у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах, коли приходили на зустріч з учнівською молоддю, але, на жаль, вже відійшли у вічність. Отож, всі присутні у залі, а це – учні 9-11-х класів та педагоги загальноосвітніх навчальних закладів, вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Під оплески до зали запросили найпочесніших гостей свята – ветеранів Великої Вітчизняної війни, учні вручили їм квіти. Вихованці Палацу учнівської молоді подарували всім присутнім святковий концерт. На завершення дійства ведучі побажали всім миру та злагоди, непохитної віри у світле майбутнє нашої держави та міцного здоров’я на довгі й щасливі роки.

Крім того, відбулися зібрання біля пам’ятних знаків воїнам-визволителям у трьох мікрорайонах міста Теремно, Вересневе, на вулиці Гнідавській. Попри морозну погоду, кілька десятків лучан прийшли віддати шану воїнам, які загинули в боях за Луцьк. За християнським звичаєм на могилах полеглих відбулася панахида. Після того, як загиблих відспівали священики, до обеліску поклали вінки від міської ради, військкомату, будинку культури і просто небайдужих людей.

У неділю, 2 лютого на меморіальному комплексі «Вічна Слава» відбувся мітинг-реквієм у якому взяли участь представники обласної і міської влади, ветерани та громадськість Луцька. Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

– Минає 70 років від того, як місто Луцьк було визволено від німецько-фашистських загарбників. Це велике свято для нас - лучан. На жаль, уже немає серед живих багатьох з тих, хто визволяв місто Луцьк, Волинську область, нашу державу. Пам’ять про них має жити вічно у наших серцях. Наші діти, внуки повинні знати, що були такі страшні події в історії українського народу. І ми разом повинні зробити все, аби такого більше не повторилося та просити Бога, щоб він беріг нас всіх від лихоліть, які пережили у часи війни наші прадіди, діди і батьки, – звернувся до присутніх Луцький міський голова Микола Романюк.

Додамо, що за поданням Луцької міської організації ветеранів України з бюджету міста одноразову матеріальну допомогу виплатять ветеранам із числа колишніх партизанів та підпільників, які в роки Великої Вітчизняної війни були учасникам партизанського руху у партизанських загонах та з’єднаннях, що діяли на території Волинської області, а також дружинам померлих визволителям Луцька.

Наша довідка: Визволення міста здійснили 1944 року під час Рівненсько-Луцької наступальної операції воїни 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії 13-ої армії 1-го Українського фронту, які першого лютого 1944 року одержали наказ наступати на Луцьк. Першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова. На ранок 2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії.

Проте найголовніше було утримати місто від контратак фашистів. Ворог намагався повернути Луцьк як важливий стратегічний пункт. Для цього противник силами 175-ї, 143-ї угорських піхотних дивізій, а також кількох поліцейських полків і бойових груп СС із району Торчина 24 лютого перейшов у наступ на Луцьк. У результаті удару переважаючих сил ворога по обороні 121-ї стрілецької дивізії йому вдалося зайняти ряд населених пунктів біля Луцька, а також прорватися на східний берег Стиру північніше і південніше Луцька. Створилась загроза оточення міста. Тому командуючий 13-ою армією генерал Микола Пухов направив кіннотників у район Луцька. 25-го лютого друга гвардійська кавалерійська дивізія разом із 121-ою стрілецькою дивізією почали оборонні бої за утримання Луцька. У боях на підступах до міста воїни проявили високу стійкість і героїзм.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Військовослужбовці ОК «Північ» з Волині допомогли у відновленні руху автошляхами Рівненщини
Українські військовослужбовці не падають духом у напруженій ситуації, яка склалася у зв’язку із конфліктами, які нині тривають у Криму та…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus