USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Скоростецький Володимир: На Волині високопосадовці вшанували пам’ять загиблих
На комунальному Федорівському кладовищі міста відбулося перепоховання у братській могилі останків жертв масових розстрілів періоду Другої світової війни. Останній спочинок отримали майже 385 солдатів та офіцерів Війська польського, мирних мешканців. Історики припускають – усі вони стали жертвами НКВС після приходу Радянської влади на західні терени України у 1939-41 роках.

У жалобній церемонії з української сторони взяли участь командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Геннадій Воробйов, тимчасово виконуючий обов’язки командувача оперативного командування «Північ» генерал-лейтенант Ігор Колесник, начальник Академії Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Павло Ткачук, голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, командир 51 окремої механізованої бригади ОК «Північ» полковник Володимир Яцків.

Від польської сторони делегацію очолював Міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємоняк.

Голову військового відомства сусідньої країни у поїздці супроводжували начальник Генерального штаба Війська Польского генерал-полковник Мечислав Гоцул, представники посольства Республіки Польща в Україні, міністерства закордонних справ Республіки Польща, науковці, військовослужбовці Хелмського гарнізону Війська Польського.

Скорботний мітинг розпочав Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк. З промовою виступили: голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, Міністр оборони Республіки Польща Томаш Сємоняк, відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії у справах увічнення памяті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Ярослав Жилкін, секретар Ради охорони пам’яті боротьби та мученичества Республіки Польща професор Анджей Куверт.

По закінченню мітингу представниками духовенства української та польської сторін проведена спільна заупокійна служба за загиблими, запечатування трун та освячення могили, а військовослужбовцями були віданні військові почесті.

Окрім представників духовенства, членів громадських організацій та рухів, прийшло багато простих людей. Активну участь у організації та виконанні військових ритуалів брали військовослужбовці оркестру та роти почесної варти Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та 51 окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ», представники Військово-медичного клінічного центру Західного регіону тощо.

Додамо, що на Федорівському кладовищі міста Володимира-Волинського ще декілька років тому планували звести міжнаціональний Меморіал жертв тоталітаризму.

Наша довідка: Археологічні дослідження та ексгумація останків загиблих здійснювались експедицією ДП «Волинські старожитності» за участі Археологічної групи Ради охорони пам’яті, боротьби і мучеництва республіки Польща та ТзОВ «Спеціалізована установа «Військові меморіали» на території колишньої Володимир-Волинської тюрми, зведеної позаминулого століття. Археологи припускали, що можуть знайти поховання – з огляду на призначення споруди. Однак, настільки масового – не очікували. У могильній ямі приблизно 5 на 6 метрів виявили останки близько 300 поляків. За словами фахівців, найімовірніше – людей розстріляли поза межами поховання. У яму ж скинули мертві тіла.

Археологи кажуть: ідентифікувати усіх жертв поіменно – неможливо. Адже усі знайдені у братській могилі речі – повсякденного вжитку, такі як гребінці, окуляри, олівці. Однак, є і винятки.

Загалом, на території Володимир-Волинської тюрми знайшли 7 поховань періоду Другої світової війни. Кажуть – там розстрілювали як НКВС, так і нацисти. Археологи дослідили 4 могили. Кажуть, у перших трьох – останки українців, євреїв та поляків. Останнє, 4-те поховання – майже виключно польське.

Підполковник Володимир Скоростецький

Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Військовослужбовці ОК «Північ» з Волині допомогли у відновленні руху автошляхами Рівненщини
2 лютого 1944 року місто Луцьк було звільнене від фашистських загарбників.
Українські військовослужбовці не падають духом у напруженій ситуації, яка склалася у зв’язку із конфліктами, які нині тривають у Криму та…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus