USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Роман Новосад: Чому книгам залишилося недовго
У сучасному суспільстві побутує думка, що книга – поняття архаїчне. За глибоким переконанням молоді, невдовзі друкована продукція взагалі зникне. І якщо ще для газет є інтернет-відповідники, то як бути із книгами. Погодьтеся, не кожному зручно читати 300 сторінок тексту із монітора ноутбука. Та і, зрештою, це погано впливає на здоров’я.

Дехто стверджує, що наразі на читання просто не залишається часу. Не тільки друковані, а й електронні книги, втрачають свою популярність. Досягнення науково-технічного прогресу поступово витискають такі пережитки минулого як художня література. Якщо старше покоління ще отримує задоволення від реалістичних подорожей у мрії та думки великих та недуже письменників, то підлітки просто не бачать у книгах сенсу. Ні, звичайно не всі. Але погодьтеся, у наш час той підліток, що читає книгу – це дуже рідкісне явище.

Години проведені в соціальних мережах, де, в основному, крім примітивних листувань, новин, спрямованих на недалеку аудиторію, зіпсованих нервів і реклами нічого немає. Головна мета в житті – виграти гру, стати в ній кращим за інших чи отримати якусь віртуальну нагороду. Маніакальне бажання цілодобово переглядати фільми та серіали. Як наслідок – алкоголь, паління, наркотики.

Ще хтось звинувачує недосконалу систему освіти, де не враховуються таланти та здібності учнів, а разом із нею масу для більшості не потрібної інформації, яка «знадобиться дітям у житті». Звичайно, у бідолашних уже не дітей, але ще й не дорослих, не залишається часу для читання.

Катастрофічна ситуація складається і з напрямами друкованої продукції. Я відвідав 5 книгарень міста Луцька і з 15 необхідних мені творів, знайшов лише 1. У бібліотеках у більшості випадків та ж ситуація. Тобто, для тих хто не любить електронні книги часто важко знайти друковані. Зараз видавництво більше виграє, якщо видасть кулінарний посібник, а не художню книгу.

Зрештою, книги дорого коштують. Не кожен може собі дозволити платити 60-100 гривень за кілька годин читання. Але й електронні книги, а особливо, українською знайти важко і вони, до слова, теж не безкоштовні.

Отже, книги справді можуть зникнути із нашого життя. Багато людей просто не хочуть читати. А для тих, хто жити не може без книг, в українському суспільстві доводиться нелегко, бо не завжди можна знайти потрібну літературу. Та все ж, завзятого читача ці проблеми не повинні зупиняти. Тому читайте, читайте і ще раз читайте, бо як сказав Тарас Шевченко: «Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги».

Співавтор - Володимир ЛЕВЧУК
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Європейський вибір України через призму родинних перипетій
Отримати нову книгу в обмін на кілька власних прочитаних книг можна у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus