USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Олександр Алфьоров: Що чекає на директора ЦТІтП м. Луцька?

У вересні 2009 року Луцька міська рада схвалила рішення про створення нового комунального підприємства – „Центру туристичної інформації та послуг” (ЦТІтП), яке покликано всебічно сприяти розвитку туризму в місті Луцьку (http://www.lutsk.ua/oper/2626.html). Яким бачить Центр міська влада і з чого доведеться починати його новому директору?
Очевидно, що хотілось би бачити функціонування ЦТІтП на зразок Люблінського аналогу – Lubelski Osrodek Infornacji Turystycznej (http://www.loit.lublin.pl/index_ru.html) (LOIT), який у Польщі в 2007 році отримав статус найкращого закладу такого типу (у категорії міст із населенням понад 75 тисяч осіб) і займається безкоштовним наданням туристам довідкової інформації, поширенням безкоштовних мап і схем міста, продажем сувенірів та книжок. Та перш за все варто зважити на передумови створення та функціонування Центру у Любліні та у Луцьку.
Бюджет м. Люблін складає близько 3 млрд. грн.. В місті проживає 346 тис. осіб. В Люблінській міській раді працює 1000 осіб, з яких безпосереднім залученням позабюджетних (проектних) коштів займається 30 осіб. Загалом проектними коштами займається близько 10% усіх працівників міської ради, а це 100 осіб. Результатом такої роботи стало те, що з часу вступу Польщі до ЄС у 2004 р. і до 2008 року Люблін отримав з проектів 166 млн. зл. (множимо цю цифру на 3 і отримуємо еквівалент у гривнях – більше ніж річний бюджет Луцька) і ці кошти були спрямовані на 3 напрями: розбудова інфраструктури, культуру та туризм. LOIT на 50% фінансується з коштів міського бюджету, розташований у центрі Старого міста.
Бюджет м. Луцьк складає близько 359 млн. грн. (http://www.molod.in.ua/articles/328/). В місті проживає 208 тис. осіб. В Луцькій міській раді працює близько 350 осіб, з яких усією сферою міжнародного співробітництва займається 6-10 осіб: Управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності - 4 (2 з яких безпосередньо займаються проектною діяльністю - Сектор проектної роботи (безпосереднє залучення позабюджетних коштів), 2 - Відділ туризму та рекреації (у якому зараз немає ні інтернету, ні навіть компютерів) і 4 - Відділ економіки та інвестицій департаменту економіки. Таким чином, усього у сфері роботи із позабюджетними коштами працює не більше 15 осіб (4% працівників міської ради). У звязку із такою ситуацією справедливо виникає ряд питань: ми не хочемо отримати додаткові кошти в міський бюджет? Якщо хочемо, тому чому до цього таке несерьозне ставлення? Чи ми вже отримуєм достатньо коштів для міста з цього джерела? Тоді де ці кошти? Кількість коштів, залучених для міста через проекти, мені не відома, так само як і кількість самих реалізованих проектів. В тій же Польщі, приміром, таку інформацію поширюють усіма можливими способами, роздають безкоштовно цілі книжки по реалізованим проектам з ілюстраціями і описами – адже на перспективу кожен може стати партнером проекту, принести нову ідею або зробити інший вклад і таким чином допомогти отримати місту гроші. ЦТІтП в місті, як хотілося би його організаторам, мав би бути самодостатнім, самоокупним (тому до „Осередок туристичної інформації (LOIT)” додали „та послуг (ЦТІтП)”), через що його працівникам на особливу підтримку з місцевого бюджету розраховувати не варто. Для того щоб підприємству бути самодостатнім, йому, згідно зі Статутом, дозволяється у статусі КП вести господарську діяльність в рамках усіх КВЕД (Класифікація видів економічної діяльності) туристичної діяльності. Статутний фонд комунального підприємства дорівнює 1000 грн. Однозначно не відомо: чи отримає підприємство фінансування на започаткування хоча б якоїсь із задекларованих видів діяльності. ЦТІтП планується розмістити на 2 поверсі Будинку побуту, де не тільки туристи, але й лучанам його буде нелегко знайти. Таким чином, ЦТІтП опиняється у такій ситуації, коли джерела його існування є під сумнівом:
-         місцеві бізнес-структури зараз переважно самі шукають де б взяти кредит, тому навряд будуть інвестувати в „нерозпахану галузь”;
-         місцева влада сподівається на самоокупність підприємства, не володіє достатнім бюджетом і ще тільки починає еволюційно доходити до усвідомлення того, що для залучення серйозних інвесторів і великої клькості туристів, місту потрібна реклама і за її розробку та розміщення місто повинно платити;
-         діяльність самого ЦТІтП принесе мізерні доходи, особливо на початку його функціоннування, коли туристичний продукт лише створюється, а для розкрутки цієї діяльності коштів немає;
-         останнім можливим джерелом існування Центру є міжнародні проекти. Однак яка установа зараз у Луцьку функціонує за рахунок проектних грошей? Де в Луцьку є табличка з написом „збудовано при співфінансуванні з ЄС”? І чи достатні ресурси міської ради: досвід, знання, кількість людей тощо для залучення позабюджетних коштів на даний проект? Можливо, можна залучити студентів як додатковий ресурс? Факультет міжнародних відносин Волинського національного університету імені Лесі Українки, наприклад. Наскільки мені відомо, поки ні. Ще поки вчать наші студенти теорію, визначення „територіальної організації суспільства” і „географічного районування”, а ось що таке REGON, PESEL і NIK і яка між ними різниця їм не відомо (а саме такі поля потрібно заповнювати у проектних аплікаційних заявках). Знаю, бо сам не так давно закінчив цей факультет і до цього часу мене запрошують викладати там курси по написанню проектів. Хоча, шанси отримати кошти на Центр з цього джерела все ж таки є: через місяць-два із величезним запізненням стартує програма фінансування „Program Wspolpracy Transgranicznej Polska-Bialorus-Ukraina 2007-2013”. Сукупний бюджет програми: 186,2 млн. євро. Серед найпріорітетніших напрямів фінансування – розвиток туризму. Це реальний шанс для міста отримкати хоча б невелику частину позабюджетних коштів, в тому числі і на розвиток ЦТІтП. Факультет МВ ВНУ в свою чергу подасть на участь у програмі свої вже розроблені проекти, серед яких є „Створення Центру проектного менеджменту” (я є співавтором проекту), який дозволить на факультеті зробити проектну групу по навчанню та розробці проектів для залучення грантових коштів. Місто в подальшому могло би залучити цей резерв майбутніх фахівців для написання та реалізації інфраструктурних проектів за позабюджетні кошти, або у співфінансуванні із Європейськими фондами.
Яким буде статус майбутнього директора Центру туристичної інформації та послуг? Він не є держслужбовцем, призначається міським головою за погодженням директора департаменту культури та збереження історичної спадщини, його трудовий договір є строковим (відповідно, його можуть не продовжити), він все починає „з нуля”. На даний момент не відомо яка в нього буде зарплата і який термін трудового договору. Директор підзвітний не тільки керівництву міської ради і директору департаменту культури та збереження історичної спадщини, він ще підзвітний власнику – Начальнику відділу туризму та рекреації та уповноваженому ним органу. То що ж він (директор ЦТІтП) може робити, коли немає ніяких ресурсів для життя, але стільки людей з нього будуть питати про результат?
А може  його і не потрібно взагалі?....
Власник, до речі, він же і автор статуту підприємства (http://www.lutsk.ua/UserFiles/File/rada/47_7.doc), може здійснювати господарську діяльність в рамках КП і без директора, як засновник.
А може ЦТІтП зовсім і не інформаційний, а фінансовий центр, який у статусі КП дозволяє власнику бути більш економічно гнучким, ніж у статусі начальника відділу, дозволяє здійснювати розрахунки поза міським бюджетом?
Тепер це може бути рух коштів напряму до директора (власника) і через казначейство, і з проектів, і з „підвідомчих турфірм”...
І хто би не був директором, є власник. Він і визначає „економічну політику” підприємства, бути йому, чи ні.
При ліквідації підприємства, що би не „нажив” директор, згідно Статуту, майно та кошти, які залишаються, використовуються за рішенням власника.
Безумовно, Центр туристичної інформації та послуг дуже потрібнен Луцьку і те, що відбувається робота по його створенню – величезний крок уперед для всього міста. Він буде сприяти поширенню інформації про місто, залученню іноземних інвестицій, туристів, позабюджетних коштів, громадській активності, загальному пожвавленню економіки міста. Та те, що можна використати на благо, зажди можна і змарнувати. Не кажу що змарнували вже, кажу – давайте обговорювати як буде краще для нашого міста (громадські слухання, конкурс на найкращий проект статуту та інше).
ПС. Через прозорість до якості. СУЯ (http://www.lutsk.ua/quality/olicy_of_quality.html).
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Будучи в гостях часом помічаєш речі, яких так не вистачає у власному домі – чи то через брак досвіду, чи…
Туризм в Україні є однією із складових частин національної економіки і соціально-культурного життя держави. Сьогодні він переживає складний період становлення…
Мова піде про гроші. Гроші на потреби міста, на проекти ЖКГ. Де їх взяти? Де вони є? Бюджету не вистачає,…
Коментарів: 18
лучанин Показати IP 27 Жовтня 2009 09:30
Дорослі амбіції у хлопця! Хоче грошей, аж попискує! Перш ніж когось критикувати, варто було б показати власні досягнення, окрім амбіцій покерувати!
Анонім Показати IP 27 Жовтня 2009 10:23
Не NIK а NIP!:)
Анонім Показати IP 27 Жовтня 2009 11:34
Грамотно написано!!!
Анонім Показати IP 27 Жовтня 2009 11:53
:-) про які гроші йде мова? з бюджету? їх на зарплату не вистачає. з проектів? їх в очі ніхто не бачив... А дорослі амбіції - це не так вже й погано...
Анонім Показати IP 27 Жовтня 2009 13:00
А не можна просто зайти до Богдана Павловича і всі ці проблеми обговорити?
Анонім Показати IP 27 Жовтня 2009 18:07
Інформація може дотягнути на 3-ій клас вечірньої школи. Писати про такі речі настільки не володіючи інформацією - це як мінімум соромно. Фє....
kaktu$ Показати IP 27 Жовтня 2009 21:28
Сашко, ти вже забув як ти попав в міськраду? Ти трохи більше 1 року працюєш, а до того ще півроку пороги до Шиби оббивав. А зараз своїх ж колег брудом обливаєш, в корупції звинувачуєш?! Якби ж конструктив хоч якийсь був у твоїй писанині! Та гнати Шибі тебе треба! І то копнями! Щоб і не смеділо... Г.м..к!
Sid Vicious Показати IP 27 Жовтня 2009 22:51
Скажу чесно, многабукафф... Не дочитав
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2009 08:48
Якщо не вдаватися в особистосі - в кого яка освіта, хто чого хоче, хто кому подобається, хто розумний, а хто - ні, то сама стаття не така вже й погана. Тим більше що вона була написана за повної відсутності офіційних даних, бо їх відповідно ніхто не надає, водночас проводячі політику якості, прозорості та відкритості!
Куратор Показати IP 28 Жовтня 2009 10:22
Дааа, тільки автора і обговорюєте. А як же власне стаття? Як хто ставиться до створення такого центру? Потрібен чи ні? Є майбутнє у нього чи чергова справа "для галочки"? То як, панове АНОНІМИ?
Куратор Показати IP 28 Жовтня 2009 10:31
Щодо мене, то ідея створення подібного центру туризму подобається. От тільки здається, що перш ніж він запрацює пройде ще багато часу. Згадуються слова мультяшного героя: "Прежде чем продать что-нибуть ненужное, нужно купить что-нибуть ненужное". У цьому випадку - перш ніж створювати щось, треба мати базу. От як можна себе рекламувати (так щоб без грошей)якщо навіть іне-ту немає? Треба, мабуть, вже писати якісь проекти (бо де ще можна гроші взяти для роботи), а людей для цього немає. Незнаю, може там нагорі неправильно акценти розставили?
VSC Показати IP 3 Листопада 2009 11:50
Гнать его надо, и поскорее. Одно фото чего стоит. Паренек решил выставить свой фейс на фоне трибуны "Верховної Ради". По этому поводу дедушка Фрейд много чего рассказал бы.
Алфьоров Олександр Показати IP 3 Листопада 2009 17:19
Бачу багатьох цікавить обговорення мене, а не статті :-) Приходьте до мене і давайте поговорим: і про мене, і, ще краще - про Центр туристичної інформації. Які пороги я оббивав - інформація не секретна і опублікована ще весною цього року http://volynnews.com/blogs/usr/70/ Фото моє - не монтаж. Справжнє. Якось їздив на екскурсію... Що би сказав Фрейд про фото я не знаю. Щодо конструктиву і розмови - вчора мої пропозиції по тому як на мою думку зробити це краще були у письмовому вигляді подані Богдану Павловичу.
VSC Показати IP 5 Листопада 2009 17:09
Саша, а других фото, чтобы в блоге выставить, у тебя просто нет?
купить билеты в театр Показати IP 23 Квітня 2011 00:26
Поздравляю, это просто отличная мысль
SLT-A65 Показати IP 15 Листопада 2011 20:30
хочу сказать, что это чрезвычайно полезно, Спасибо, что нашли время, чтобы написать это. П
deca durabolin Показати IP 18 Листопада 2011 22:01
Широко, в даний час ця стаття дійсно краще використання цього найважливішого питання. Моя дружина і я узгодження колективно висновки і, як правило , жадібно чекати, щоб бути вашим первинним модернізації колії . Пояснюючи престижність не лише завжди бути достатня кількість, на ваш чудовий чистоту всередині вашого розробці статей. Для деяких я легко зловити годувати індивіда підтримувати актуальність з останніх. Просвітницька робота і далеко стати успішним для малого бізнесу торгів! Будь ласка , обгрунтування фактичного недостатньо Нижня умови в даний час далека від кількох первинних мов.
recessed lighting wholesale Показати IP 22 Листопада 2011 21:40
Можливо , вам також варто покласти форум сайту на свій блог збільшення читача взаємодії "

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus