USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Олександр Гіль: Свобода вибору
29 Листопада 2010 10:53
0
Прочитав «Виміри консерватизму» Маргарет Тетчер. Ніби про нас сьогодні. Не можу стриматися, щоб не процитувати деякі уривки.

Вибір у вільному суспільстві пов'язаний з відповідальністю. Немає виразної лінії поділу між економічною та іншими формами особистої відповідальності за себе, свою родину, фірму, суспільство, націю, Бога (Ідею). Мораль полягає у виборі між придатними альтернативами. Моральна людина – це та, що реалізує у виборі власне судження про важливі та неістотні речі, не забуваючи про їхній моральний вимір, тобто про те, що правильне і що хибне. Тією мірою, якою її право та обов’язок вибирати відібрала держава або якась партія, її моральні якості, тобто її здатність вибирати, атрофуються, й вона стає моральною калікою, так само як ми втрачаємо здатності ходити, бачити, якщо нам упродовж років не дають змоги використовувати їх.

У листі одного британця саме цю думку сформульовано дуже виразно: «Ми хочемо покладатися на себе й не хочемо бути залежними від держави, і так само не хочемо, щоб держава, забираючи таку велику частку наших грошей у вигляді податків, вирішувала за нас, що ми повинні мати й чого не повинні… Може, я помиляюсь, але отаке поступове відбирання нашої свободи вибору ослаблює характер».
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
22 червня виповниться 70 років від початку радянсько-німецької війни 1941 – 1945рр. Як про початок, так і про саму війну…
Наближається неоднозначна дата історії Східної Європи – 9 травня. Ті, хто вважає цю дату Днем Перемоги, хто схвалює перебування ЧФ…
В Києві готують так звану малу конституцію міста – Кодекс киянина. Чому б і нам не зробити щось подібне? По…
Коментарів: 6
Альоша Показати IP 29 Листопада 2010 11:30
Дуже влучно. ...правда, не впевнений, що всі зрозуміють
Ладомир Показати IP 29 Листопада 2010 19:10
А що Альоша тобі особисто дасть впевненість у тому що всі все ж таки розуміють?
Депутатам місцевих рад присвячується Показати IP 30 Листопада 2010 00:22
Саме про свободу вибору йдеться, коли місцевих депутатів нагинають їх партійні боси. Нагнули - і ти в екстазі... відмовився - мужик...
Юрист, викладач логіки Показати IP 30 Листопада 2010 17:59
Гіль хоче, щоб його помітили (як бабу Параску). Чи розуміє він сам ті речі, які вишукує в мережі, доповнює три слова і дає на розсуд тим, хто виступає тут з далеко нерозумними речами? Чого варте речення: "Мораль полягає у виборі між придатними альтернативами". Щось на кшалт "Верую, ибо абсурдно" (Тертулиан). Гіль, а можна утриматись і не писати такі нісенітниці? Або писати в "Вестник МГУ им. Ломоносова" (Философия). Може там розберуться в твоїх головоломках? Сподіваюсь, твоє дитинство колись закінчиться - розумове?
Мольфар Показати IP 30 Листопада 2010 20:51
Юрист, викладач логіки, ... А де ще працювати пробували? які результати? помітили Вас хоча б так як бабу Параску? п.с.Бабі Парасці вічная память і Царство їй небесне
Юрист Показати IP 1 Грудня 2010 17:31
Баба Параска (земля їй пухом!), розумніша за тутешніх блогерів на кшалт Гіля. Вона вистукала в Тимошенко гроші на відбудову цегельного заводу у своєму селі, дала роботу 70 людям, поставила там начальником зятя і усім добре. І, головне, не читала "Вимірів консерватизму". А цю працю Тетчер можна корисно почитати перед сном, цілуючи в пуп красиву жінку (перед соїтієм). Рекомендую Гілю почитати ще "Влияніє лунного свєта на жізнь дождєвих червяков". Кажуть, дуже цікава річ. Для розумового розвитку. Треба читати те, що корисне - "вікторіанська епоха" вже пройшла. Можна не відповідати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus