USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85
Олександр Пирожик: «Прорци своїм лукавим чадам…»
Гортаючи Кобзар напередодні шевченківських днів, вкотре звернув увагу на пророцтва, які непоодиноко присутні у Шевченковій поезії.

Як правило, всі вони є переспівами з Біблії, до якої постійно звертався наш Пророк. У багатьох із них Шевченко пророкує майбутнє визволення України, її народу, заможне і щасливе майбуття українців. Яскравим прикладом є «Ісаія. Глава 35 (Подражаніє)» – поетичний твір, сповнений світлої, піднесеної, емоційної тональності, в якому показана всезагальна радість людей, які отримали волю, вийшли на «шляхи святії», закриті для владик.

Але хотів би звернути увагу сучасників на одне з пророцтв, у якому поетичними прийомами змальовано всезагальний народний гнів, що передує цій всезагальній радості. Воно міститься у поетичному зверненні Кобзаря до Осії – біблійного пророка, якому приписується авторство «Книги пророка Осії» – однієї з частин Старого Завіту.

Свій твір «Осії. Глава XIV (Подражаніє)» Шевченко написав незадовго до власної смерті. Саме в ньому, як стверджують літературні критики, Шевченко попереджає українське панство про майбутню справедливу кару за зраду соціальних та національних інтересів свого народу.

Наведу уривок із «Подражанія Осії», в якому автор звертається до неньки-України з проханням сказати це пророцтво своїм «лукавим чадам»…

Воскресни, мамо! І вернися
В світлицю-хату; опочий,
Бо ти аж надто вже втомилась,
Гріхи синовні несучи.
Спочивши, скорбная, скажи,
Прорци своїм лукавим чадам,
Що пропадуть вони, лихі,
Що їх безчестіє, і зрада,
І криводушіє огнем,
Кровавим, пламенним мечем
Нарізані на людських душах,
Що крикне кара невсипуща,
Що не спасе їх добрий цар,
Їх кроткий, п'яний господар,
Не дасть їм пить, не дасть їм їсти,
Не дасть коня вам охляп сісти
Та утікать; не втечете
І не сховаєтеся; всюди
Вас найде правда-мста; а люде
Підстережуть вас на тоте ж,
Уловлять і судить не будуть,
В кайдани туго окують,
В село на зрище приведуть,
І на хресті отім без ката
І без царя вас, біснуватих,
Розпнуть, розірвуть, рознесуть,
І вашей кровію, собаки,
Собак напоять...

Чи не варто задуматися над цими словами нашим сьогоднішнім панам-можновладцям? Мені так видається, що геть не зайве прочитати ці слова Пророка і тим моїм колегам-депутатам по Волинській обласній раді, які так бояться питань національної героїки, усіляко впираючись проти розгляду обласною радою питання щодо Героя України Степана Бандери…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Цікаво спостерігати в останні місяці за подіями і тенденціями, які відбуваються в ковельському Інтернет-просторі – й однозначно свідчать про формування…
Апологети теперішнього антиукраїнського політичного режиму роблять усе можливе, аби вкотре одурити людей, перекрутити історичну правду, вселити в їхні мізки думку,…
Сумно і прикро, що на 18-му році незалежності України на священній землі, де зродилась УПА, в славному західноукраїнському місті Луцьку…
Коментарів: 35
Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 12:05
Пророк Шевченко, говорите? А где в "Кобзаре" пророчество, что бандеровцев будут мочить в схронах, пока они свой кровавый террор не прекратят? Депутатам прочитать не лишне? Чтобы иметь в виду, какие вы, свободовцы, кровожадные - да, но не более. Ведь не боимся мы вас, потомков палача-Бандеры. Зарубите себе это на носу и своим витивам с калаханами передайте.
yav Показати IP 9 Березня 2011 12:14
Колись вступила в дискусію з молодими націоналістами з приводу Бандери, і не отримала жодної розумної відповіді - тільки голі емоції. Пане Олександре, розкажіть мені, будь ласка, що такого зробив Бандера, аби я, як одна маленька піщиночка нашої нації, почала вважати його національним героєм?? Я не сперечатися пишу, правда, хочу просто ЗНАТИ. Що саме зробила ця людина - єдине, мене цікавлять не наміри (я от теж щиро хочу миру на всій землі, але ж на Нобелівську премію не номінуюсь :)), а саме факти. Я читала різні версії біографії Бандери і особисто в мене склалося враження, що це якийсь терорист-рецидивіст, котрий прикривався високою національною ідеєю. ЛЮДИ, ВІН ВБИВАВ ІНШИХ ЛЮДЕЙ, і така людина (попри будь-які високі наміри) не може для мене бути ГЕРОЄМ. Якщо не права, поясніть. тільки наперед прошу - не ображайте. Весна прийшла і якась така ранима стала :)
Ястребок до yav Показати IP 9 Березня 2011 12:34
Кто обидит пользователя yav, будет иметь дело со мной!
yav до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 14:24
:) дякую
Л А Д О М И Р до yav Показати IP 9 Березня 2011 16:28
?
Л А Д О М И Р до yav Показати IP 9 Березня 2011 16:28
А навіщо з ними в дискусію вступати? На нари їх!!! Непогані півні були б, під стать своїм дідам
Ястребок до Л А Д О М И Р Показати IP 9 Березня 2011 16:46
Кажется, это шутка была? Может, и смешно.
Антиладомир до Л А Д О М И Р Показати IP 9 Березня 2011 17:19
а твій дід хто знаєш?
Alchak Показати IP 9 Березня 2011 12:51
"Не сотвори себе кумира". "И придут лже-пророки проповедовать во имя мое" Вся идеология Украины построена на подобных вывертах психопатического характера. Мазепа-клятвопреступник, Бандера-фашист, руки по ущи в крови, УПЦ КП-раскольники. А есть личности которыми может гордится Украина. Но, если "Героя Украины" дают всякой сволочи, то о чем речь? Саша Пирожик в силу своей естественной продажности и просто интелектуальной ограниченности- по другому думать и не может. НЕ дано.
VSC Показати IP 9 Березня 2011 15:02
"Слушал я вас всех слушал, и наконец понял... Ну и дураки же вы все".(с) А.Райкин
s Показати IP 9 Березня 2011 15:41
Моголи ви всі
Ястребок до s Показати IP 9 Березня 2011 16:08
Ну не потомки древних укров или ариев же!
Згоден Показати IP 9 Березня 2011 15:48
Браво, Саша! Видно, зачепив за живе україноненависників, он який хай підняли...
Л А Д О М И Р Показати IP 9 Березня 2011 16:31
"Що не спасе їх добрий цар" Виходить... царя тож визнавали і ще й добрим називали (це про тодішні настрої, адже реальних настроїв населення ніхто не знає).
Ястребок до Л А Д О М И Р Показати IP 9 Березня 2011 16:45
Выходит, так и было. Но Тарасу это не мешало в других стихотворениях и поэмах поносить царей последними словами и оскорблять царицу, выкупившую его из крепостничества. Последнее было очень порядочно, не так ли?
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 16:53
Царица выкупила???????? С этого места поподробнее. Хочу видеть Ваше изложение сего события, только с ссылкой на первоисточники плиззз.
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 17:09
Ну вот еще, стану я на "ВН" рекламировать другие ресурсы (первоисточники то есть). Задайте три слова - царица выкупила шевченко - в Гугл, и будет вам изложение сего события. Не стоит благодарности.
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 17:21
Да? Неужели все так и было? Вот кусок из Вики: "Шевченко писал в своей автобиографии: «Сговорившись предварительно с моим помещиком, Жуковский просил Брюллова написать с него портрет, с целью разыграть его в частной лотерее. Великий Брюллов тотчас согласился, и портрет у него был готов. Жуковский, с помощью графа Виельгорского, устроил лотерею в 2500 рублей, и этой ценой была куплена моя свобода 22 апреля 1838 года». В знак особого уважения и глубокой признательности к Жуковскому, Шевченко посвятил ему одно из наиболее крупных своих произведений: «Катерина». В том же году Тарас Шевченко поступил в Академию художеств, где стал учеником и товарищем К. П. Брюллова". Тут про легенду о царице ни слова. Есть мало-мальски достоверные источники опровергающие эту версию? Ссылками на Бузину и прочих украинофобов не беспокоить.
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 17:41
Бузина - украинофоб? Хо-хо! Может, он Украину любит сильнее, чем все нациопаты (т.е. национал-патриоты) вместе взятые. Хотя вы наверняка такого не допускаете. Сами по-русски изъясняетесь, а Русь не любите - Украину вам подавай, омрияну Тарасом Шевченко и прочими укропоидами...
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 17:51
Где это я Русь не любил? Изъясняться могу и на украинском, но родной русский. Да, Украину люблю, моя родина, как можно родину не любить. Так все-таки, как там на счет царицы? Каким образом она Шевченко "выкупала"? Надеюсь, вы нашли подробности аукциона (в некоторых источниках "лотереи"), на котором был продан портрет Жуковского, кисти Брюллова?
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 18:08
Где вы Русь не любили? Там, где Бузину и таких, как он, украинофобами величали.
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 18:17
Весьма странные ассоциации.
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 18:37
А я так не считаю.
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 17:46
Лотерейные билеты царица скупила, понятно? Непонятно, потому что "украинофобы" для вас не авторитет. Сочувствую вам, что еще тут добавишь...
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 17:54
"Лотерейные билеты царица скупила, понятно?" - ха-ха. Ответ неверный. Там все было немного не так. Царица заплатила всего 400 руб. из 2500. Потрудитесь поискать верное решение.
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 18:07
Будет время - поищу. А пока к вам вопрос: если царица заплатила "всего лишь" 400 рублей из 2500, то ее оскорблять можно? (Где Шевченко ее оскорбил, надеюсь, знаете.)
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 18:11
Угу, во "Сне". Так приснится же такое. И чем он ей обязан был? Она портрет покупала, скорее он был обязан Брюллову, Жуковскому, Сошенко и др.
Ястребок до VSC Показати IP 9 Березня 2011 18:38
А я уверен, что и ей был обязан. Да и при чем здесь "приснится же" - как будто это и правда реальный сон, а не художественный вымысел!
Ни фига себе! Показати IP 9 Березня 2011 16:46
Это что, правда эсть такие слова? Так этот Шевченко тоже настоящий кровопийца и бандеровец!!!
Ястребок до Ни фига себе! Показати IP 9 Березня 2011 17:06
Истинно так. Если Михновский и Донцов отцы украинского национализма, то Шевченко - его дед или прадед.
VSC до Ястребок Показати IP 9 Березня 2011 18:30
Вам больше нравится российским империализм? Ведь все "собиратели" земель русских были кровавыми завоевателями.
Колега Показати IP 9 Березня 2011 21:13
Ну, щодо інтелектуальної обмеженості автора, то ви вже загнули зайвого. Ще б вам Бог дарував такого гострого розуму, як йому
Євген Показати IP 10 Березня 2011 10:27
"А тим часом перевертні нехай підростають..." От, хто згадає якого-небудь стрибка чи бузину через 50-100 років? Навіть діти-онуки забудуть. А Шевченка будуть пам"ятати українці. Образливо нікчемам.
Urla Показати IP 10 Березня 2011 10:28
Пане Олександре, дякую за гідне вшанування Великого Поета - краще памятати, цитувати, вивчати, а не раз в рік в квіти покладати.
victor 55 Показати IP 29 Квітня 2012 21:53
Ястребок,я всё-таки жду от Вас подробностей относительно "выкупа"царицей из"крепостного состояния"Т.Г.Шевченко. Информация для размышления: Лотереей разыгрывалось НЕ освобождение Шевченко,а портрет работы К.Брюллова В.А.Жуковского.На который царская семья собрала лишь 1000рубле(царица-400).Требуемую оставшуюсмя сумму собирали друзья поэта:Вельегорский,Григорович,Соллогуб,Гребинка Возникает вопрос:отчего Тарас Шевченко должен был признателен ИМЕННО царице?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus