USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Олександр Пирожик: Закон про мораль і моральність влади
21 Листопада 2011 13:45
0
Теперішня українська влада намагається «провести» через парламент законопроект «Про суспільну мораль». Найперше запитання, яке логічно постає у зв'язку з цим: а чи потрібен нам такий закон? Не тільки тому, що закони в нас, як правило, не виконуються. Вся справа в тому, що законом про мораль «морального» суспільства ніхто не побудує. У цивілізованих країнах такого закону не існує, проте моральність їхніх суспільств від цього не потерпає, більше того вона нерідко на декілька порядків вища, ніж у нас.

Моральність суспільства залежить від багатьох чинників. І насамперед - від справедливого ставлення держави і суспільства до простої людини, її потреб і проблем, тих непростих життєвих ситуацій, у які людина іноді потрапляє. Ряд держав, приміром, вважають за свій найперший обов'язок допомогти тим своїм громадянам, які стають заручниками екстремістів, терористів, морських піратів тощо. Навіть якщо в подібну скруту потрапляє лише одна людина, така держава переймається її долею, готова йти на будь-які жертви, лише б не виявилося принесеним у жертву життя свого співвітчизника. Це показує справжні цінності суспільства, найвищою з яких дійсно є людське життя. І хіба така поведінка держави регулюється якимсь одним законом?

Моральність суспільства – це також і справедливість по відношенню до всіх його членів. У зрілому суспільстві закон не може застосовуватися вибірково – він має бути один для всіх. І це досягається зовсім не «законом про рівність усіх перед законом». Це досягається в першу чергу моральним усвідомленням цієї істини представниками влади, яка й повинна забезпечувати цю рівність та справедливість. А в нашому суспільстві хіба цінується проста людина? У нас для всіх – закон, а для чиновників-високопосадовців – «сила демократії». Це не що інше, як елементарна зневага до простої людини...

Не може бути моральним суспільство, де один-два відсотки «вибраних» володіють трьома чвертями національного багатства. Тим більше, що це багатство стало не результатом їх видатних розумових здібностей або ж тривалої праці їх самих чи поколінь їхніх предків. Це багатство набуте, як правило, нечесним шляхом і за дуже короткий термін. Фактично їхнє збагачення відбулося за рахунок незаконної «прихватизації», несплати податків, ввезення «нечистих» грошей «для відмивання» в офшорні зони, неприкритих крадіжок, іншими словами – за рахунок тотального пограбування та зубожіння власного народу.

Сьогодні ці олігархи розкошують, бісяться від вседозволеності і не відчувають ніякої відповідальності за нечесним, неправедним шляхом нажиті багатства. А правоохоронні органи замість того, щоб з'ясовувати походження їхніх «шалених» грошей і змушувати новітніх багатіїв ділитися багатствами з державою і народом, нерідко фактично перебувають у них на службі, «ставлять дах». То хіба таке суспільство є моральним? Хіба можна вважати моральним суспільство, яке наскрізь корумповане?

У жодній іншій країні світу, мабуть, не відбулося такого катастрофічного розшарування населення на багатих і бідних за такий короткий строк. Багатство саме по собі не є чимось осудливим чи якимось злочином. Але в морально здоровому суспільстві є розумне усвідомлення того, що багатство наживається або розумом, або, як кажуть, горбом. І не за декілька років. Ніде, навіть у розвинутих країнах, немає такої прірви між багатими і бідними, коли їхні статки різняться в 40-50 і більше разів! Оце «моральність» влади і суспільства! Одним – золоті унітази з люстрами в хороми, іншим – крихти з «барського» плеча розпорядників держбюджету...

Отже, не в законі справа, а в тому, яка суспільна психологія панує в суспільстві, чи готове воно адекватно реагувати на «моральні» виклики, причому реагувати не обов'язково писаним, а й «звичаєвим», неписаним правом. Тому намагання прийняти «моральний» закон цілком може розцінюватись як спроба «втиснути» моральні відносини, що історично не регулювалися писаним правом, у чіткі правові норми. Якщо хочете, то це спроба держави жорстко регламентувати ті норми поведінки в суcпільстві, які раніше не регулювалися правом.

Нещодавно ми з колегою-депутатом від «Свободи» Віталієм Собком взяли участь у парламентських слуханнях «Про стан суспільної моралі в Україні», які організував Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності. Дивно, що згоду їхати на такі слухання дали лише ми двоє, попри те, що в обласній раді є й значно чисельніші фракції...

І ось що прикро вразило: представники абсолютної більшості областей не мали можливості виступити з парламентської трибуни. Перевагу надавали народним депутатам, хоча вони мають змогу сказати своє слово при розгляді питання на засіданні парламенту. До того ж, виступаючі були переважно з провладних або ж лояльних до влади партій. У результаті під час слухань влада почула те, що хотіла почути, а не те, що корисного можна було б врахувати при доопрацюванні законопроекту.

Ніби й чимало правильних думок висловлювалося, але з вуст багатьох виступаючих, які мають безпосереднє відношення до влади, це звучало якось неприродно, навіть лицемірно. Ну, не живуть ці люди за тими моральними принципами, про які говорять!

– Для мене очевидно, що їм, як і іншим представникам влади найвищого рівня, бракує розуміння: рівень моралі в суспільстві напряму залежить від їх особистої моралі, – поділився враженнями Віталій Собко. – Як навести у домі лад, привчити своїх дітей до чистоти, коли сам по вуха в бруді? Як заохотити людей плекати вищі ідеали, коли вони споглядають твій аморальний спосіб життя, твоє сповідування далеко не духовних цінностей?

Безперечно, основи моральності будь-якого суспільства складались історично, на основі вивірених поколіннями цінностей. І не останню роль у цьому відігравала церква, бо всі доброчинності віками традиційно виховувалися через церкву. А хіба в нас сьогодні на широкому суспільному чи державному рівні дотримуються споконвічні християнські цінності? Хіба зі сторони влади відчуваються справжня любов і турбота до ближніх – тих же пенсіонерів, одиноких, інвалідів, «чорнобильців» чи «афганців»?

То невже не зрозуміло, що одним законом, хоч би яким він був досконалим, врегулювати всі «моральні» стосунки неможливо. «Закон про суспільну мораль» не може стати панацеєю від безкультур'я та розбещеності, всіх інших «гріхів» і бід нашого суспільства, яких у нас, на жаль, не бракує. У їх подоланні мають об'єднати зусилля і церква, і політикум, і громадськість. Як було би повчально, якби приклад простим смертним подавала влада. Приклад чесності, скромності та справедливості. У тому числі, й коли це стосується національних проблем. Бо це ж як треба не поважати власний народ і його культуру, щоб додуматися до чверті зменшити квоти на українську телерадіопродукцію, фактично відкривши національний медіа-простір іноземній інтервенції? А чому для нас уже Голодомор, 70-річчя створення УПА – виявляється, речі якогось другорядного плану, які не варті загальнодержавної уваги?

Моральність у суспільстві, ясна річ, не може регулюватися й однією комісією, а новий законопроект передбачає її існування. Це Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі. В цьому ще був би якийсь сенс, якби до складу такої комісії входили люди, які є моральними авторитетами для суспільства. Але чи погодяться вони взяти на себе таку відповідальність – бути офіційним мірилом моральності для інших, визначати, де межа поміж добром і злом, поміж моральним і аморальним? В даному випадку про це й не йдеться – склад такої комісії влада хоче призначати.

Попри те, що сам законопроект іще не прийнятий, прототип такої комісії в нас уже існує, щоправда, на громадських засадах, – як наглядовий орган за дотриманням «моральності» у творах культури і мистецтва, кінопродукції, літератури та ЗМІ. Створення такої ж комісії як державного органу – це ще один контролюючий «Дамоклів меч» держави у царині літератури та ЗМІ.

Під час слухань голова парламентського комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський та директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко наголошували, що за своїми функціями цей наглядовий орган фактично може стати державним цензором. І недаремно у нас уже нарекли її «комісією по цензурі». І хоча заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко запевняв, що повернення цензури в Україні не буде, ця обставина вже дала підстави західним експертам назвати існуючий законопроект «Про суспільну мораль», хоч як це парадоксально звучить, аморальним....

Постає логічне запитання: а як тоді запобігти цензурі, як уберегтися від її шкідливого впливу? Адже межа між моральним і аморальним - дуже умовна, відносна та суб'єктивна. І ця розмитість понять та їх суб'єктивізм цілком можуть використовуватися владою для цензурування. Досі не зрозуміло, за якими критеріями визначатиметься, скажімо, відповідність чи невідповідність друкованої та кіно-відео-телепродукції якимось «моральним» нормам? Чіткі критерії тут встановити просто неможливо. Ще ніхто не спромігся провести однозначної межі поміж еротикою і порнографією, поміж літературним твором, нецензурщиною та елементарним затиканням рота неугодним митцям і журналістам.

У багатьох подібних недоліках і недоречностях такого законопроекту криється ще одна небезпека, яка, мабуть, цілком влаштовує теперішню владу. Подібні «лазівки» закону дадуть змогу владі сповна використовувати вже апробовану на власному народові практику «подвійних стандартів». А подвійні стандарти – це подвійна мораль. А подвійна мораль – це аморально вдвічі.

Представники церкви сьогодні активно виступають проти нівелювання традиційних сімейних цінностей, статевої розпусти та пропагування «вільної любові», а фактично - дошлюбних стосунків. І в той же час рекламу неприродної контрацепції (використання того ж презерватива) у нас возвели ледь не в ранг державної пропаганди. Принаймні, надали їй статус соціальної реклами, фактично забезпечивши безкоштовне розміщення такої рекламної продукції в наших ЗМІ. Але хіба це не «подвійна мораль», хіба такому «плануванню сім'ї» вчили нас наші предки? Фактично ж це пропаганда, яка не сприяє збереженню традиційних сімейних цінностей.

Здавалось би, дійсно, подібні парадокси нашого сьогодення, спричинені тотальною глобалізацією, можна було б спробувати виправити прийняттям окремого закону. Мовляв, що поганого в тому, що наші законотворці хочуть «моральним» законом очистити суспільство від усілякої аморальної нечисті? Але уявіть собі, яким може бути це «очищення» при існуючому вибірковому судочинстві та досить специфічному розумінні теперішньою владою власної моральності і «сили демократії»...
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Гортаючи Кобзар напередодні шевченківських днів, вкотре звернув увагу на пророцтва, які непоодиноко присутні у Шевченковій поезії. Як правило, всі вони…
Прочитав у «Волині-новій» від 28 березня маніпулятивну статтю за підписом нардепа Степана Івахіва «Опозиція ледь не «поховала» законопроект про ціни…
Перед черговою прес-конференцією Віктора Януковича виникли гострі дискусії серед журналістів. Причиною стали списки журналістів, які мали задавати Президенту, вочевидь, наперед…
Коментарів: 4
Студент Показати IP 21 Листопада 2011 15:49
То наш дядя Боря, який Клімчук, все любить розпинатися про "силу демократії"...
м. Показати IP 26 Листопада 2011 22:21
Друже. Аморально для суспільства, коли діти сироти не можуть отримати ні одної квартири від влади, а за 2 роки наші чиновники отримали декілька квартир. Гуманізмом, який обіцяв, наш міський голова на виборах і не пахне. Суспільство мовчить і журналісти не бачать проблеми????? Аморально торгувати землею під захоронення, не бачити, як відправляють до тюрем молодь. Потрібні справи.
Изя Шнеерзон Показати IP 18 Січня 2012 09:22
Каббалу обмануть невозможно. Многие пытались –не получилось. Наша семья выехала в Израиль в 1976 году. Мне было тогда чуть более 20 лет. Я хорошо запомнил как сносили еврейское кладбище. Оцепление милиции, охрана ВВников, постоянный надзор КГБистов. Когда грабили склепы богатых евреев выставляли оцепление. Все ценности тут же переносили в обл упр КГБ (это было совсем близко). Надгробные камни перевозили в долину Сапалаевки (тоже рядом). На камнях согласно учения Ари (раввина Ицхака Лурия Ашкенази, известного под именем Аризаль) были каббалистические знаки. В Луцк я смог проехать в 2008 году. Странно, но привокзальный район (мы там жили последние несколько лет) я узнал сразу. Город как то облысел - стало меньше зеленых насаждений. Кому то помешал сквер на проспекте Правды. Луцк стал суетливым, грязным и каким то бестолковым. Теперь главное -на надгробных камнях построено общежитие, спортплощадка, школа, учебный корпус Университета. На камнях знаки каббалы. ЭТО ЗНАК СМЕРТИ. Тяжелой, долгой, мучительной. Один из первых кого я встретил в городе был лейтенант КГБ который командовал охраной. Запомнил его медальный профиль. Красив был падлюка. Высокий стройный. В разговоре он вспомнил моих родителей. Жаловался на судьбу, болезни: «…как будто проклял меня кто то». А.И. не понимал, что он сам себе вырыл яму. Полковник в отставке, живет (точнее доживает) с женой в 9этажке сразу за домом политобразования (сейчас там какое то учебное заведение). Дочь И.( майор милиции) спилась, умерла от белой горячки, внуки уехали. Встретил некоторых одноклассников, они почему то старались скомкать разговор и избегали повторных встреч. А у тех с кем приходилось общаться в глазах была неприкрытая зависть. Жадность проскакивала в каждом слове: «Приехал со Штатов –плати», это если зашли в кафе. «Мог бы и помочь» - это если речь заходила о каких то житейских неурядицах. С единоверцами не встречался - опасно. Да и мало кто остался. Большинство евреев уехало, хасиды уехали все. Это было летом 2008 года в разгар националистическо -религиозной истерии по поводу 1020 годовщины Крещения Руси. Но то, что я узнал поражает – все, кто тогда уничтожал захоронения наказан. И сами, и дети, и внуки. Но ведь кроме тех кто ломал и крушил, были и те кто подбадривал, кричал «Молодцы», одобрял. И не по команде из Москвы, а стоя на куче земли, или ночью копаясь в могилах. Это не были комиссары НКВДисты, это были обычные люди. И кресла в горкомах и обкомах занимали не присланные, а местные, простые сельские хлопцы, те которые «из грязи -да в князи». И на камнях Каббалы растут дети, внуки тех кто уничтожал, одобрял, делал карьеру. Сейчас они делают то же самое. Шма Исраэль
студенти Показати IP 1 Грудня 2012 15:30
Як би наша влада все це виконувала і була чесною то б і менше було б проблем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus