USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Петро Філюк: Судова влада і реформа

Я переконаний, що з усіх гілок влади сьогодні реально працює саме судова гілка влади. У нас що ізолятори бунтують, чи справи не розглядаються? От коли Верховна Рада не працює – це проблема. Не обираються судді, а, відповідно, збільшується навантаження на інших суддів, бо кількість справ збільшується. Але й при цьому спірні моменти, які виникають у правових відносинах, вирішуються. Тобто, ми працюємо, а той, хто зобов’язаний обирати суддів, не працює.
Інше питання, яке ви можете задати: чому так багато справ у Верховному Суді? А це все наслідки судової реформи, яку почали впроваджувати люди, які жодного дня в судовій системі не працювали. Так «нареформували», що всі справи розглядаються у вищих судових інстанціях. Відповідно, там накопичується багато справ, які затримуються на рік і більше. Впевнений, що завдання усіх гілок влади – створити нормальні правила гри. Тоді справи будуть розглядатися в оптимально короткі терміни.
І, на мою думку, вони повинні йти не далі області. Але ж працює механізм оскарження, тому кожен вважає, що суд вищої інстанції прийме рішення в його користь. У результаті в Верховному Суді справи не вирішуються, а накопичуються.
Коли я тільки прийшов в Апеляційний суд, то головою суду був Сергій Кіпень. Тоді часто говорили про необхідність реформ у судовій системі. Він постійно переконував мене, що буде ще гірше після реалізації тих реформ, а я думав про те, що гірше, як є, бути не може. Але згодом переконався в тому, що пан Кіпень був правий.
Чому? Сьогодні всі граються в політику. Як тільки вибори, то всі починають говорити про судову реформу. Чомусь не з себе починають, а з судової гілки влади. Мабуть, для того, щоб мати вплив на процес…
Повірте мені – нема сьогодні судової реформи. Але триває руйнація. Це – моя думка. Дуже багато чистих декларацій. Політики дуже часто кидають ті гасла, які хочуть чути люди, а реально думають по-іншому. А найголовніше, треба дати лад тій системі, що є, а не утворювати нову.
Люди йдуть в місцевий суд. Там має бути поділ справ на кримінальні, цивільні та адміністративні. Так ні ж! Ми давайте утворимо адмінсуди, де громадяни будуть з’ясовувати відносини з органами державної влади. Людина, скажімо, живе в Горохівському районі і має їхати в Луцьк на суд, бо він буде один на всю область.
А хто подумав про витрати на адвокатські послуги, на проїзд, а якщо потрібно місце для ночівлі? Чиї інтереси ми захищаємо? Ми тих людей із сіл – навпаки – не допускаємо до правосуддя, завдячуючи таким реформам.
Ми хоч добилися того, що тепер у складі відповідної національної комісії є судді, а в першому складі не було жодного судді. Як можна реформувати, скажімо, медицину, не залучивши медиків? Те ж саме стосується і судової системи. Не можуть займатися реформою люди, які жодного дня в суді не працювали.
Я вже колись казав: щоб побачити реальні проблеми. треба приїхати в суд і поспостерігати за процесами, які там відбуваються, починаючи з того, як люди подають позовні заяви. Відразу стане все видно: заходиш – нема куди зайти, нема, де присісти. Здали заяву – справа не розглядається. Чому? Судді не призначені, а на тих, що є – навантаження великі. Почали слухати справу – стеля капає.
Це – судочинство? Скажіть, будь ласка, щоб відремонтувати приміщення, потрібні реформи? Ні – для цього потрібні гроші й бажання. Якщо Шацький районний суд – це хатка, в ній працює два судді. Якщо справу веде один, то другий має вийти. Це ж знущання над правосуддям! Але ми, при цьому, створюємо нові суди! Ми кажемо, що нам не вистачає фінансування, та нам і ніколи його не вистачить!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Часто влада зловживає своїми повноваженнями і не бере до уваги думку представників бізнесу
Після перерви голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив депутатам, що консультації щодо законопроекту про амністію відбуваються складно, і запропонував продовжити…
Опозиція, президент Віктор Янукович та його оточення домовилися про перемир'я
Коментарів: 9
ВПГ(Волинаька правозахисна група) Нікітюк Показати IP 19 Серпня 2008 19:07
Шановний Петро Тодосьєвичу! В газеті "Волинь" 7-16.08.стаття О.Нагорного "Вбивцею зробили невинну людину" посліднє рішення Одеського апеляційного суду - рішення відповідальної судової влади. Справа прилуцьких депутатів дає надії. Судова влада не виріб №1 для певних правоохоронних структур(справа Воробей). Проблема не в поганих дорогах і дурнях, а в тому, що мовчать ті, хто по цим дрогам їздить, що є ті, хто дурнів слухає. Надія нас не покидає.
ВПГ Показати IP 24 Серпня 2008 08:41
Що може скзати член Ради суддів України про роль Верховного суду в державі?. Майже 100% справ, які попадають на розгляд до Міжнародного суду(МС), переглядаються, бо винесені з порушенням прав людини. А скільки ще не попадає на розгляд до МС?. Що це непрофессіолналізм, чи замовні справи? В падінні довіри до суду винен сам суд.Падає імідж держави, як правової, збитки бюджету. Яку несе відповідальність сама свідома частина української інтелігенції, сама високооплачувана категорія юристів України? Чи немає перед ким відповідати? Яка роль рад суддів в боротьбі за читоту суддівської мантії? Пояснення члена ВС, який був на конференції суддів області про те, що судді мають право на помилку, суспільством не приймається, бо суспільство йде на великі затрати, щоб таких помилок не було.Три суддівські інстанції, високооплачуємі посади, необмежений час для прийняття рішень. Справа Шкітерова. Після двох розглядів її в ВС, порядний суддя першої інстанції,вказав на те, що не дослідженою залишилася роль другого учасника подій. А яка тоді роль ВС, який іменам України запечатав рішення про незаконне позбавлення житла? Справа Воробей. Суд узаконює 5 років тюрми молодій людині, яка шахраями на відповідальних посадах, була позбавлена захисника, адвоката на етапі слідства, першої і другої судової інстанції. Судді ВС не знають практики МС?. Практика Міжнародного суду з прав людини відсутність юридичного представництва по кримінальним справам оцінює, як порушення ч.3 ст.. 6 Конвенції з прав людини. «Загальна позиція Суду полягає в тому, що коли йдеться про позбавлення волі, інтереси правосуддя вимагають юридичного представництва (справа Бенхам проти Сполученого королівства 1996р.)». ( «Як звернутися до Європейського суду». К-2006р. серія Правовий всеобуч населення ст..9 ) (на стадії попереднього слухання, судового розгляду і оскаржень). Не право обманутої людини, а інтереси правосуддя в державі і чистоти суддівської мантії.
Анонім Показати IP 30 Серпня 2008 21:13
Треба працювати так: зібрав три штампика і на європу....Помилка людей наших втому, що вони хочуть тут виграти справу, не знаючи, що її виграти не можливо, особливо проти органів держвлади
НМС Показати IP 7 Вересня 2008 14:20
Аноніму. І в наших судах є порядні люди. Суддя апеляційного суду м.Одеси виніс оправдальне рішення по справі ковельчанина Артюшенка, якого три роки намагалися запроторити до тюрми по фальшованій справі. Суддя луцького міського суду В.Каліновська по справі Шкітерова через 10 років винісла рішення, яким поставила під сумнів рішення ВСУ. Все залежить від суспільства. Чи влаштовують нас судді, з якими можна домовитися?. Так. Чи влаштовують нас адвокати, які можуть домовитися?? Так. Така ментальність наша "совково - пролетарська" не шукати шляхи законного вирішення проблеми, а шукати через кого можна домовитися. Лучани З і Р не хотіли домовлятися, бо рахували себе не винними. По фальшованій справі їм дають по 7 років. Чи готові ми відірватися від дивана і піти на акцію протесту проти безчесного судочинства??. Ні. Ми рахуємо, що нас це не стосується сьогодні, або маємо знайомого через якого зможемо домовитися про свої проблами.
Анонім Показати IP 11 Вересня 2008 19:29
Річ у тім, що судді у нас не є незалежнимими.....А саме головне, що вони пишуть іменем україни і не відповідають за свої рішення.... і коли ти їм на суді кажеш- достовірні факти, докази, а вони роблять навпаки, і кажуть ...сідайте...ми вас поняли... іншоми словами- не мішай їсти ікру
Г.О. Артюшенко Показати IP 12 Грудня 2008 22:10
Коли в Одесі 29.12.2004року я шукала синові адвоката і показувала їм на руці записані статті за якими обвинувачувався мій син (ч.4.ст.187 та п.п. 6, 9 ч.2 ст.115 КК України) - мене питали: а квартира у Вас яка, скільки коштує, продасте? До того жаху, що у мене міліція викрала, а прокуратура обвинуватила мою невинну дитину - додавався ще один жах - адвокати запросили стільки грошей, що я мала продати чотирикімнатну квартиру! Вони відверто називали суми, які потрібні для оплати прокурору щоб просив у суду менший строк, а суддям - щоб засудили менше меншого! Я впевнена була у невинуватості сина, а тому, вибрала інший шлях - закон. Мене принижували і в усіх вищестоящих органах прямо в вічі просто рубали: у нас невинні не сидять! За три роки і три місяці доля мого сина була у руках сімнадцяти суддів! 30.12.2004року - суддя Приморського району м. Одеси Капля не заарештував Олександра за вищевказаними статтями, що тягли на довічне увязнення - не було підстав для арешту, так вказав у ухвалі! Якась "підстава" все-таки знайшлася, бо у відсутності захисника, при його обовязковій участі, 05.01.2005року цей же Капля заарештував Олександра! Колегія Апеляційного суду Одеської області з пяти чоловік під головуванням судді Л. Сенатора протягом шести місяців не судила, а скажу коротко - знущалася над підсудним, над захистом, над правосуддям! Ми писали заяви про відвід головуючого, усього складу суду! Не задовольнялось ні одне клопотання! На все що б ми не заявляли відповідь була одна: відмовити, надумано, безпідставно! Щоб перевести судове засідання в психологічно тяжке русло, підкреслити свою неповагу до адвоката С. Волошиної, Сенатор нерідко тиснув на мене: "Адвокат Артюшенко, у вас есть защитник профессионал, пользуйтесь его услугами, если сами не разбираетесь в кодексах!" Нам відмовлено навіть було слухати справу українською мовою. Другий суддя Дирдін постійно приносив в судове засідання томи іншої справи і без ніякого сорому, їх переглядав та щось писав, а народні засідателі углублялися у газети та журнали. А кому скаржитися? У залі суду ще прокурор, конвой. Свідки і ті працівники міліції та прокуратури! При тому, що прокурор запросив 15 років - 23.12.2005року вирок - 13років позбавлення волі. Вони виходили із залу суду не дивлячись в нашу сторону. Увесь "беспрєдєл" досудового і судового слідства ми донесли до Верховного Суду України у наших, детально описаних касаційних скаргах. 16.05.2006року була наша перша перемога - колегія Верховного суду України (3 судді) скасувала вирок, а справу направила на новий розгляд до того ж суду!!! Перші враження - радісні від того, що скасований вирок і психологічно важкі, бо нова колегія суду (5чоловік) під головуванням судді В. Балана знаходиться на тому ж восьмому поверсі навпроти колегії судді Л.Сенатора. Але обстановка в судових засіданнях зовсім інша. Не тільки головуючий, але й суддя Л. Стоянова постійно задають питання, докопуються до істини. Крім матеріалів нашої кримінальної справи перед суддями на столі немає нічого. Задовольняються усі наші клопотання, доставляються в примусовому порядку свідки з числа працівників міліції та прокуратури. Викриваються факти фальсифікації та незаконних дій, підтверджуються експертизами нанесення Олександру тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості! Виводяться на чисту воду експерти, встановлюється зовсім інша дата смерті потерпілої і інша послідовність нанесення тілесних ушкоджень ніж предявило обвинувачення Артюшенку! Живемо вірою в виправдувальний вирок! А звідусіль усі запевняють - і не надійтесь! Мусять щось придумати! Ну, можливо ваш син відбудеться відсиженим! Та не виносять у нас виправдувальних вироків! Та ще й у такій резонансній справі! Це ж скількох високопосадовців пересадити треба! А ми ж вперто віримо тільки у виправдувальний вирок, хоч деколи від таких розмов, закрадалась у серці душороздираюча думка: а що як і правду кажуть - один же суд, поряд кабінети! Як їм жити і працювати далі, зустрічатись? І от 06.03.2008року! Оголошено виправдувальний вирок, звільнено в залі суду Олександра! Суд ще зачитав окрему Ухвалу, в якій чорним по білому перерахував усе, що необхідне прокуратурі для порушення кримінальної аправи і очищення від катів у погонах, експертів -дальтоніків, слідчих, прокурорів, експертів, суддів-фальсифікаторів! 24.06.2008року колегія Верховного Суду України(3 судді) зашила вирок без змін! А далі? Як завжди! Треба захищати честь мундира. Я ще не знаю яким буде суд у відношенні осіб, які сфальсифікували кримінальну справу, поламали життя і забрали здоров'я у мого сина, але я вірю, як і раніше, що цей час прийде! Колегія суду під головуванням Василя Балана - судді Л. Стоянової, народних засідателів: Л. Абуселідзе,О. Артамонової, В. Цегельник довели виправдувальним вироком, що є судді перед якими стоять не особисті інтереси, а ЗАКОН. Галина Олексіївна Артюшенко, м. Ковель.
Артюшенко Показати IP 10 Березня 2012 15:18
Читайте за суддю Балана http://zn.ua LAW/udary_v_solnechnoe_spletenie-16623.html Как обеспечивается «иммунитет» криминалитету? Каково же было удивление участников задержания, когда выяснилось, что некоторые материалы все-таки «исчезли» по пути в райсуд! Ну а судья Василий Балан представ-ленным видеосъемкам верил, зато подписанные и официально заверенные ксерокопии оригиналов документов читал «с трудом». В конечном итоге инкриминируемый М.Кобзар наркосбыт трансформировался в наркохранение. А преступление оказалось значительно менее опасным и, соответственно, менее сурово наказуемым. И подобных пропаж следственных материалов да удивительных превращений-переквалификаций существа уголовных дел — сотни. Только за пять месяцев текущего года по материалам ГУ ОБНОНа их возбуждено и передано в суды — одиннадцать...
Nahu Показати IP 1 Квітня 2015 18:01
I could watch Scihndler's List and still be happy after reading this.
Rafaela Показати IP 5 Квітня 2015 15:33
HHIS I should have thgouht of that!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus