USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Протоієрей Віталій Собко: Православні чи безбожні вбивці?

Не можу не торкнутися знову російсько-грузинської проблеми. Матеріали, які подає одне з небагатьох неупереджених російських порталів Porta-credo.ru http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=64773&topic=592 просто шокують. Читаючи їх, ставиш собі провокаційно-безглузде, на перший погляд, запитання: а чи дійсно Російська Православна Церква є православною чи навіть християнською?
Сайт з посиланням на свідчення очевидців повідомляє деякі деталі руйнування російськими військами резиденції митрополита Нікозького і Цхінвальського Грузинської Православної Церкви Ісайї (Чантуріа). Владика після евакуації повернувся в Південну Осетію молитися й ховати своїх загиблих вірян. Солдати ж «христолюбивого воїнства», над яким опікується Російська Церква, маючи для цього навіть спеціальний синодальний відділ, знущалися з митрополита. Тих, хто кинувся захистити його, - розстріляно на місці!..
Тепер знову хочеться запитати священнослужителів УПЦ МП, почути їхню реакцію, їхню позицію щодо всього цього. Адже, отці, ваш предстоятель - митрополит Володимир - є другим після Патріарха Алексія, бере безпосередню участь в управлінні РПЦ, про що свідчать його підписи під журналами засідань Священного Синоду РПЦ. Ваші єпископи також керують цією Церквою, нещодавно їздили на Архієрейський Собор у Москву. Всі вони, отже, обходячи мовчанкою цей та інші подібні випадки (мовчу вже про позицію РПЦ щодо війни з Грузїєю), відповідальні і за російську войовничу владу, найвищі очільники якої іменують себе православними, і за діяльність синодального «Отдела по взаимодействию с Вооруженными Силами и правоохранительными учреждениями», який координує духовне окормлювання армії.
А з ким же ви, священики-українці? Не дай, Боже, завтра росіяни (а реальність цього всі усвідомлюють) зі зброєю підуть забирати Крим, і де ви будете? На чиїй стороні? Будете молитися за успіх російської зброї чи тихенько, як миші, чекатимете окупантів, маючи їх за визволителів?..
 
Не розумію, як можна жити з таким протиріччям: бути православним християнином, українцем, жити в Україні і водночас бути фактично духовним оплотом Росії, її керівництва, її «побєдоносних Збройних Сил»?
Зверніть увагу: сайт згаданого мною «військового» відділу Синоду РПЦ має промовисте доменне «ім’я» www.pobeda.ru...
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Приїзд Московського Патріарха Кирила в Україну, як і прогнозували, став візитом розчарування. Але в результаті – Київський Патріархат став лише…
Пропозиція відкрити блог на новому волинському веб-ресурсі застала мене дещо зненацька. Раніше вирішив, що не витрачатиму часу на таке. Але…
Під таким заголовком в «Експресі» опубліковано статтю про собачі бої, які днями проводилися здебільшого по Західній Україні. Повідомляється, що господарі…
Коментарів: 10
Богдана Показати IP 21 Серпня 2008 18:04
Пане Віталію, не дивуйтеся: Ви прекрасно розумієте, що керує цими людьми... Так само, як знаєте, які страшні справи вершилися в ім"я Господа в усі часи і в усіх народів. Погодьтеся, на релігію нині мода, а що в душах православних... Російська Церква, як на мене, завжди була і лишається тираном, свого роду тоталітарною владою... Чи не так каже історія?
Анонім Показати IP 22 Серпня 2008 09:38
Немає нічого нового під сонцем... треба самому вірити щиро в Бога, а інші самі за себе відповідатимуть. Прийде час і кожен, що по посіяв, те і пожне...
Лихий Показати IP 22 Серпня 2008 11:29
А якже заповідь "не суди"?
Місько Показати IP 22 Серпня 2008 12:45
Отче, в Росії РПЦ фактично галузь державної влади, а це вже саме по собі недобре, я вважаю. Лихий, немає такої заповіді.
Сава Вітер Показати IP 22 Серпня 2008 18:27
Лихий, судити людей – гріх. Але засуджувати гріхи, погані вчинки – обов’язок християнина. Наскільки я розумію, о. Віталій якраз і засуджує гріховні вчинки, а не конкретних людей і спонукає їх до роздумів
Анонім Показати IP 24 Серпня 2008 09:08
Дуже шкода,що пан Собко не реагує на події, що сталися в соборі під час фестивалю. Храм осквернили танцями язичники. Дивує офіцій
Анонім Показати IP 24 Серпня 2008 09:10
Чому на сьогодні священики КП втікають з цієї організації?
Анонім Показати IP 24 Серпня 2008 09:43
Дивують думки пана Собка в блогах. Сам пише, що"писатиму про багато що: чим живе зараз Христова спільнота; глобальні й дрібні проблеми суспільства з погляду Православ’я; що, зокрема, робить Київський Патріархат для підвищення духовності нашого краю, які кроки, на мою думку, нам варто робити, а від яких треба утриматись, і таке інше", а думає про критику МП. Шкода, що людина не думає про спасіння душі, а як зазвичай буває в Церкві КП - думає про політику. Шкода.
Сава Вітер Показати IP 30 Серпня 2008 19:36
Аноніме, священик відверто й не ховаючись говорить про те, що хоче сказати людям, що його турбує. А Ти свою і політичну, і релігійну орієнтацію приховуєш, але вона все-одно проявляється. Краще заведи блог, скинь маску і пиши на здоров’я, критикуй УПЦ КП. Тим більше, Твої коментарі тут зовсім не про порушену проблему. Бо, мабуть, з Твоїми поглядами тут треба хіба помовчати.
я Показати IP 13 Липня 2013 01:53
нетерпимість до інших - це дух сектантства. православні катують православних це взагалі нонсенс. православна церква давно вже стала агресивною корумпованою структурою по відмиванню грошей. її священники це брехливі богослови із пузом і баблом. не вірю православ ю!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus