USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Протоієрей Віталій Собко: Зворотній ефект

Приїзд Московського Патріарха Кирила в Україну, як і прогнозували, став візитом розчарування. Але в результаті – Київський Патріархат став лише міцнішим
Непростий процес об’єднання у єдину Помісну Українську Православну Церкву знову намагаються загальмувати. Предстоятель РПЦ, прибувши в нашу країну з десятиденним «пастирським» візитом, робив для цього все можливе. У Київському ж Патріархаті ілюзій не плекали відпочатку: ця поїздка – черговий політичний проект Кремля, реалізація новітніх імперських амбіцій, прихованих під маскою Православ’я. Слава Богу, в Україні вже чимало свідомих православних, справжніх українців, тож російський Першоієрарх, сам того не бажаючи, викликав зворотню реакцію. Внаслідок візиту наша, незалежна від Москви Помісна Церква стала кріпшою.
 
Очікування
Літо 2009 року в Україні запам’ятається пристрастями, пов’язаними з візитом у нашу країну Московського Патріарха Кирила. Незліченна кількість новинної інформації, аналітичних матеріалів, звернень, заяв, інтерв’ю, рекламно-агітаційних продуктів... Усе це ятрило передчуттям чогось нового. Чи давно приспаного старого.
Прихильники Російської Церкви тішилися можливістю зустрітися зі своїм Першоієрархом, гаряче переконуючи всіх нас у винятковій благотворності візиту. Але хто добре знає історію російсько-українських стосунків, орієнтується у відносинах держави і Церкви в Росії, хто слідкував за риторикою московських політиків, ієрархів, той розуміє, що візит Предстоятеля РПЦ є саме політичним проектом. Мета поїздки Патріарха Кирила – втілювати ідею «русского мира», шоб українці вільно чи невільно залишалися складовою Російської Церкви, а в перспективі – щоб опинилися в єдиній державі.
23 липня прес-служба єпархії поширила заяву, в якій виклала ставлення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла, духовної консисторії до візиту в Україну Предстоятеля РПЦ. У документі, повний текст якого – на офіційному сайті єпархії Pravoslavja.lutsk.ua, наголошено, що на антиукраїнські, антидержавні ідеї Кирила має бути відповідна суспільна реакція. Люди мають право і повинні публічно висловлювати свою позицію. Бо якщо ми мовчатимемо, це сприймуть у Росії як перемогу, вважаючи, що діють правильно і треба посилювати вплив.
Разом із тим – зазначено в заяві – владика Михаїл вважає: «У РПЦ і в УПЦ МП зокрема не просто чекають негативної реакції волинян, а, як не парадоксально, прагнуть її. Причому в найбільш радикальних проявах. Чому? Тому що їм вигідно подати себе мучениками на нашій землі, гонимими, страждальцями, яких треба жаліти. Адже тоді буде логічним обґрунтування необхідності в матеріальній та політичній підтримці Москви».
 
Наше слово
«Невелика група маргіналів, яка існує тільки тому, що її підтримує місцева влада і ЗМІ». Таку думку про Київський Патріархат має багато хто в Росії, зокрема й Московський Патріарх Кирил. Та після 28 липня, коли наша Церква відзначила у Києві свята Рівноапостольного князя Володимира Великого та Хрещення Руси-України, Предстоятелю РПЦ доведеться змінити хибну думку.
Того дня відбувся велелюдний хресний хід від Патріаршого собору до Володимирської гірки, де височить пам’ятник хрестителю нашого народу. На чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом урочиста хода усіх єпископів, близько 1500 священиків, дияконів і понад 15 тисяч мирян Української Церкви (дані сайта Cerkva.info) пройшла бульваром Шевченка, вулицею Володимирською, повз стіни Софії Київської та Золотоверхої Михайлівської обителі. Протяжністю, кількістю учасників хресний хід перевершив усі попередні церковні заходи в столиці, в тому числі й присвячені приїзду Кирила.
У цьому торжестві волиняни як завжди проявили себе досить активно. Крім архієпископа Михаїла, до Києва прибули канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецкар, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, усі декани. Всього в хресному ході київськими вулицями взяло участь близько 250 наших священнослужителів та понад 1 300 вірних.
 
Проти політики Кирила
Перебування російського Патріарха в Україні, його висловлювання щодо українських політичних та релігійних процесів, цивілізаційні рецепти майбутнього викликали хвилі протестів. Наша Церква їх не організовувала, але чимало вірних Київського Патріархату, обурених підступністю московської політики, брали участь у мирних акціях спротиву, які скликало громадське об’єднання «Свобода» та інші політичні сили.
Без сумніву, перебування на території Волинської єпархії – у Луцьку, Зимному, Володимирі – Кирил запам’ятає надовго. Бо, на відміну від прийому на сході й півдні України, де навколо можна було споглядати лише люб’язну яничарську послужливість, на Волині в усіх місцях Богослужінь, зустрічей і навіть на трасах йому довелось чути вигуки учасників протестних акцій, читати їхні плакати з написами: «Незалежна держава – незалежна Церква!», «Кіріл + КГБ = ФСБ», «Українські святині – українцям!», «Наш Патріарх – Філарет!», «Україна – не Росія!» «Кіріл – окупант!» тощо.
Організаторам візиту московського гостя, який так хотів би почувати себе в Україні господарем, довелося ретельно оберігати його від людського обурення. Зокрема, до луцького храму Всіх святих землі волинської УПЦ МП Патріарх був змушений заїжджати задньою вузькою вуличкою Ветеранів замість широкого проспекту Соборності. Оточувала Кирила величезна кількість охоронців, було задіяно багато працівників спецслужб, міліції, яка, до речі, інколи перешкоджала учасникам протестів мирно висловлювати свою позицію. Так, представники правоохоронних органів затримали членів «Національного альянсу», які розмістили інформаційну розтяжку на даху житлового будинку навпроти місця перебування очільника РПЦ. Сайт цієї організації Nation.org.ua повідомив, що до них невиправдано застосували силу: «працівники міліції не представились активістам, одягнули їм наручники, не пред’явивши звинувачень та не аргументувавши свої дії».
 
* * *
Боляче дивитись на поділ між нашими людьми. Дивно й соромно бачити українців – священнослужителів, мирян, які досі є фанатичними прихильниками Російської Церкви й запопадливо зустрічають Московського Патріарха. Слухаючи їхні хвалебні вітання, вигуки, співи, думаєш: це ж як треба імперській пропаганді працювати над людиною, її світоглядом, психікою, щоб вона не бажала бачити очевидного, не хотіла бути господарем в українському православному домі, не остерігалася лжепророків, які приходять «в одежі овечій, а всередині – вовки хижі»...
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Не можу не торкнутися знову російсько-грузинської проблеми. Матеріали, які подає одне з небагатьох неупереджених російських порталів Porta-credo.ru http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=64773&topic=592 просто шокують. Читаючи їх,…
Під таким заголовком в «Експресі» опубліковано статтю про собачі бої, які днями проводилися здебільшого по Західній Україні. Повідомляється, що господарі…
З журналу «Український тиждень» дізнався цікаві подробиці, як у Китаї готувалися до Олімпіади. Здивувало, що спеціально для гостей спортивного свята…
Коментарів: 39
Костянтин Показати IP 11 Серпня 2009 10:58
Розкольники на чолі з самозванним патріархом Філаретом ніяк не можуть заспокоїтися і лихословлять на тих,від кого самі ж і відкололися.Філарет як падший ангел Денниця возгордився і спротивився законному патріарху і заманив за собою багато людей.Більшість розкольників здобули духовну освіту у Москві і Ленінграді,а зараз паплюжать своїх вчителів і наставників.Коли ми станемо перед Лицем Господа,тоді відповідь будемо тримати за все. А святинь немає українських чи російських, є святині православні.
Андрій Показати IP 11 Серпня 2009 11:13
А ви все церкви не можете поділити... Уявіть собі, що в Луцьку всі організації почали отак як ви публічно відзиватися про своїх конкурентів... На що це буде схоже? А ви саме таким ділом і займеєтесь )))) Я вважаю, що світ великий, всім тут місця хватить. А духовним пастирям не гоже, ой не гоже такими брудними проповідями паскудити губу
Богдана Стельмах Показати IP 11 Серпня 2009 13:00
Для Костянтина, Віктора та інших: Якщо у вас іще досі не відкрились очі, або ви під дією програми зомбування, або існують сумніви щодо істинного приїзду Кирила, почитайте ось це - http://www.radiosvoboda.org/content/article/1794555.html Щодо того, хто в кого вчився впродовж століть почитайте у блозі Пустовіта, бо видно, що крім нього, ніхто історією не цікавиться. От і прекрасно вами маніпулювати
земляк Показати IP 11 Серпня 2009 13:20
Надзвичайна тупість, примітивізм, відсутність логіки у діях та висловлюваннях, навішування ярликів – ореол що супроводжує будь-яку діяльність волинського осередку КП. Цей опус не став винятком. І не дивно, адже його лідер, який тепер називає себе «архієпископом», у свій час прогулював уроки у семінарії, так її не закінчивши. Цитата автора: «не просто чекають негативної реакції волинян, а, як не парадоксально, прагнуть її…» Пане Віталію, негативну реакцію намагалися зорганізувати саме ви (осередок КП) разом з політичними екстремістами (свобода, Гузь). Чому ви замовчуєте той факт, що «архієпіскоп» особисто був присутній під час «мирних акцій спротиву» без ряси і панагії під свободівськими прапорами? «Незалежна держава – незалежна Церква!», «Кіріл + КГБ = ФСБ», «Українські святині – українцям!», «Наш Патріарх – Філарет!», «Україна – не Росія!» «Кіріл – окупант!» тощо» А Христос говорив: «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою». Пане Віталію, чи видно ту любов у наведених вище гаслах? То чи справді ви учні Христові? А щодо політики, то «велелюдний хресний хід», так само як і акція КП у Почаєві, насправді були політичною демонстрацією з прапорами, транспарантами і політичними гаслами. Наведене Вами фото тому підтвердження. Разом з тим, коли пишете про політичний аспект візиту патріарха Кирила, ніколи не вдаєтеся до аналізу його промов. Мабуть у волинському осередку КП на це не здатні, зважаючи на відсутність у «архілідера» семінарської освіти .
Ирка Показати IP 11 Серпня 2009 14:50
А не этот ли владыка Михаил лежал на днях в областной больнице в люкс-палате?!, который, как только Кирилл приехать на Волынь собрался, то сразу заболел сильно, и все ему лизали.... извините за богохульство, но по другому не выразишься... Богдане Стельмах - не хочешь ходить в церковь Росийского Патриарахата,- ходи в церковь Киевского Патриархата, никто и никому не запрещает, по-крайней мере из россиян,живущих на Волыни и украинцев, кто ходит сюда давно, тоже. И это- нормально, а вот вы и вам подобные- просто ненавидите на самом деле нас и желчь ваша льется направо и налево, а все потому, что сегодня вам удобная власть вас погоняет. А когда будет неудобная власть, вы быстренько все переквалифицируетесь и будете им лизать... такая у вас натура-дура. Лучше бы ваша корова молчала...
Економ Показати IP 11 Серпня 2009 15:42
ДО "інтелектуалів" нижче плінтуса на кшалт "Іркі" та "иже с ними" / "А когда будет неудобная власть, вы быстренько все переквалифицируетесь и будете им лизать... такая у вас натура-дура" - по собі дурепа судиш? А може вам шановна ще СРСР відновити для повного щастя, чи гопачка натанцювати? Нерозкольникам - психологія поклоніння неіснуючим державам та імперським ідеологіям властива рабам і холопам. Храмів МП все більше, а прихожан все менше та менше. От і біситесь московіти, що вплив свій втрачаєте. Звикайте!!!
Юля Смаль Показати IP 11 Серпня 2009 15:51
А не шкода своїми грошима Москву годувати? В світлі останніх заяв Президента такої "братньої" всім коментаторам держави, нас вже не то, що за сусіда не вважають, а лише за ворога. Тьфу-тьфу, хай Бог милує, але враження, що не за горами час, коли "моїм салом по моїй шкурі та ще й за мої гроші"! Мені глибоко байдуже, хто до якої церкви ходить, мені не байдуже, що НАМ НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ ДИКТУЮТЬ, ЯК ЖИТИ ПРАВИЛЬНО! А я не хочу, щоб за мої гроші (а пенсії бабульок якраз є моїми грошима, як платника пенсійного податку), колись в мене ж і стріляли, якщо, не приведи Господи, великій і могутній країні захочеться на нас напасти. І не треба казати, що ніхто на нас не нападе, краще скажіть, хто захистить? Чи всім було так добре за союзу? Чи ви думаєте, що вас, як вірних правильної церкви помилують і будуть розбирати, хто тут "правильний", а хто "ні"? ЗІ. Те, що РПЦ є тісно звязаною з політичними і силовими структурами організацією, сподіваюся, нікому не треба доводити?
Анонім Показати IP 11 Серпня 2009 16:00
вихід буде простий: приїде патріарх Константинопольський, дасть автономію Україні, будуть в неї і канони і решта, що сьогодні перетворилось на звичайні атрибути... і підуть люди цілими приходами в КП, бо який сенс буде тепер вірити в Путіна, якщо можна вірити в Господа... а розкол - то страшилка: якшо розколоти українців, то на заході України МП отримає напівпорожні храми, яких тепер тут більше аніж достатньо ...(в кожному селі: як хочеш хороший бізнес - будуй церкву, наймай попа (чи здобуть ВО сам) і зашибай бабло)... Тому МП ніякі розколи не вигідні, напаки - неприроднє об'єднання, промоутером кого нині й був Кіріл. А те шо Константинополь проти цього, свідчить те, шо патріарх розвів у часі звій візит в Україну із московським попом
Прикро Показати IP 11 Серпня 2009 16:30
Романюк та Грицюк виявили повагу до візиту високопоставленої духовної особи, а місто -проігнорувало. Більше того його керівництво закрило очі на те, що працівники мерії в робочий час ходили пікетувати патріарха. Заступник мера підказав їм заднім числом написати заяви на відгул. Не важко здогадатися, що один із них - юний депутат обласної ради. БОГДАНІ: у церквах МП не зомбують, а вчать смиренності, терпіння, прощення та богобоязні. У відповідь на образливі заклики соборівців під стінами храму Всіх Святих у землі Волинській просіявших православні люди просили в Бога простити своїх "опонентів", співаючи: "Господи, помилуй!". Не реагували вони і на провокації, зокрема, коли на "їх територію" затесалися підлітки і кинули у бік свободівців яйця, а "цілком випадковий" чоловік намагався взяти молодих "за барки". Але істинно віруючі люди не проявили агресії і не потрапили на провокаційний "гачок". Не уявляю собі, коли б Ніфонт позакутках стояв у підряснику під собором. Думаю, народ розбереться, де Божа благодать.
Прикрому Показати IP 11 Серпня 2009 17:02
таки зомбують. і не визнавати це - треба бути хіба шо самим зазомбованим. а щодо "Господи, помилуй" опонентів, то прихожани МП проявляють чудеса послушності та організованості не лише в церкві, а й на мітингах, виборах, демонстраціях і достатньо грамотно продумати стратегічну поведінку натовпу, - успіх в кишені, люди самі все зроблять. От лише питання в одному - чи смирення перед Богом, то одне із смиренням перед Кірілом та Путіним? МП вчить шо то одне і те ж, не здивуюсь, якщо скоро в МП закликатимуть спершу виконувати свій обовязок перед церковним начальством, російським президентом, геополітичними інтересами Росії, а тоді вже перед самим Богом
Амон Показати IP 11 Серпня 2009 18:14
Московский гость давно уехал , а злоба все еще кипит в наших комментах...И это при том , что бомжи , уголовники и всякие пропащие люди вряд ли читают интернет. Мы с вами , в основном , нормальные , состоявшиеся личности , имеющие достаточно свободного времени , не падающие замертво после тяжелой , изнурительной работы... Не так уж бедно живущие - имеем доступ к компу и интернету...Не последние копейки проживаем... Что ж мы злые какие - то ?.. Хотя , если рассматривать эти страницы как своеобразный Гайд - парк... Все же лучше , чем когтями в лица друг - другу... Тогда - ладно , и я погавкаю немного... Вот совсем недавно узнал такой факт: в 45 году в раздавленную , разбитую Японию приезжает американский генерал - победитель - МакАртур , кажется... Что делают побежденные и униженные Японцы ... Они вдоль всей трассы передвижения генерала - победителя выходят на обочины и в момент проезда - поворачиваются спинами к кортежу ! Я увидел это в документальном кино и был поражен !Вот это - нация! Не провожу аналогий , но нам еще расти и расти - до таких проявлений протеста и свободы. Призывы некоторых волынских политиков и чиновников толерантно встретить московского гостя воспринимаю как правильные и общепринятые. Размахивание картонками и плакатами с обидными для москвича лозунгами считаю неуважением - даже не к гостю , а ко многим тысячам наших сограждан , которые зачем - то радовались встрече с ним. Ну нравится он им ! Странно , что священники УП аппелируют к политическим партиям - например - к "Свободе" - делая участие их в протестных акциях аргументом в своих церковных спорах... Меня это только отталкивает от всех "патриархатов". Могу сказать правду: в московский никогда не ходил , а в киевский - никогда не пойду. Понимаю - невелика потеря для всех. Но думаю , что я не одинок... С отцом Виталием знаком и уважаю его как рассудительного , интеллигентного человека - никак не соотнося его с каким - то из направлений веры и потому - риветствую его статью .Приветствую ВСЯКИЕ и РАЗНЫЕ обсуждения наших проблем - церковных и светских на страницах и мониторах и считаю дикостью уличную истерику. Очень уж меня японцы впечатлили. Извините за компанию.
Анонім Показати IP 11 Серпня 2009 20:19
Економу - інтелектуалу трошки вище плінтуса. А Ірка має рацію. КП завжди лизали ... владі. Згадай заяву покійного Якова Панчука в підтримку ЗАЄДУ на виборах 2002-го. Чи, може, тебе тоді ше на світі не було?
Анонім Показати IP 11 Серпня 2009 22:34
А я вважаю, що якби церка МП не нав"язувалась зі своїми дружніми обіймами , ТО І НЕ БУЛО Б В ЦІЙ СТАТТІ НІЯКИХ КОМЕНТАРІВ. Прихожани спокійно б розійшлись по своїх церквах, які мали б мирно співіснувати. Треба Філарета з відповідним візитом в Росію направити :-)
Ирка Показати IP 12 Серпня 2009 08:39
Смешали политику и церковь, а все дело- в деньгах. Кому-то больше, а кому-то - меньше. Уважать надо друг друга, а не поливать грязью и ненавидеть. Мне все равно, кто в какую церковь ходит, личное дело каждого- собор, костел, синагогу, мечеть, либо так называемый, молитвенный дом. А Киевский и Московский патриархат- все ведь православные. Они делят влияние,деньги, а вы ведетесь. И не придумывайте, что кто-то хочет объединения с Россией, ерунда все это. У Украины- своя дорога, только разделил ющ на украинцев и неукраинцев, а вы и рады. Да только вместо того, чтобы работать и зарабатывать в своей стране (а это реально), почему-то стараются многие в Италии, той же Москве, Польше. Когда приезжают гости в Украину, неважно из какой страны, не надо расстилаться, а просто проявить банальное гостеприимство и уважение . А Економу отвечу- никогда никому не поклонялась и не кланялась, и другим не советую. И в комментариях никого дурепами не называю и советую тебе придержать пальчики на клаве, интеллектуальный ты наш...
Амон Показати IP 12 Серпня 2009 09:24
Да , ЗАЕДУ - был довольно мерзкий проект. С тех пор мало что изменилось , но такого откровенного желания взять страну за горло - наверное уже не будет . Как вспомню плакаты с сытыми обкомовскими рылами в ряд - как на медалях ... Мерзость !
95.135.159.29-му Показати IP 12 Серпня 2009 09:42
"не здивуюсь, якщо скоро в МП закликатимуть спершу виконувати свій обовязок перед церковним начальством, російським президентом, геополітичними інтересами Росії, а тоді вже перед самим Богом". Ця цитата - це просто брєд заляканої людини, яка піддається під вплив антиросійських політиків і до того ж ніколи не була в храмі. Мої співчуття...
Економ Показати IP 12 Серпня 2009 10:44
Безіменному аноніму від 11 серпня, 20:19, що між плінтусом на трохи вище плінтуса. МП завжди лизали ... Кремлю. Чи, може, тебе тоді ще на світі не було? Загалом - до тебе не п'ють, не кажи дай боже.
Економ Показати IP 12 Серпня 2009 10:56
Іншомовцю "Ирка", що не володіє державною мовою. "И в комментариях никого дурепами не называю..."... такая у вас натура-дура..." - то чия корова таки має замовкнути??? Раджу взагалі за комп не сідати, тупенька ти наша, яка релігійні переконання виміряє грошима.
Анонім Показати IP 12 Серпня 2009 11:33
та блін, нічого не маю проти людей, які ходять в храми МП. І сам туди ходжу з певних причин. Але якщо за останні кілька років перестало бути стидно туди ходити,(обоє патріархатів робити кроки на зустріч, принаймні не нападали) то під час приїзду рос. патріарха і після його уїзду - всі стосунки, які вибудовувались - зруйнувались... вірянам складно дивитись на цей процес обєктивно. Бо коли йдеш в церкву до Бога, то гониш від себе думки про ту політику... але ж обєктивна реальність підтверджує заполітизованість церкви, а плани Росії, в т.ч. через механізм МП в Україні, однозначно обернуться для українців (в т.ч. і прихожан МП, без розбору), до втрати й того, що вже надбано. Я про загальний добробут, багатство країни, власність на промисловість, нерухомість, ГТС і т.д., гроші виводять в Росію, як в 1991, і ми біднішаємо... і на останок: звідки взявся націоналізм? коли до тебе до хати приходить якийсь мудак і забирає майно, гвалтує жінку, б'є дітей: то шо робити? допомагати йому чи пику начистити? а як сили не рівні, то похоронивши сім'ю, затаїваєш злобу й ненависть в душі, йдеш в глибоке підпілля і готуєшся до помсти. А як не до помсти, хоч по християнськи, то принаймні, зробиш все, шоб і ноги його тут більше не було... ще простішого прикладу годі й придумати, якщо й він не зрозумілий антинаціоналістам,то гляньте на інші країни: весь свій наповнений націоналістиами: людьми, які говорять - не хочу твого, але й не зачіпай мого... якшо й то не зрозуміло: то маємо наявний приклад зомбування і відсутності власного розуму й логіки... прикро... співчуваю... хороше правило, не ходити до церкви перед виборами, можна й удома помолитись
Анонім Показати IP 12 Серпня 2009 11:34
У всякому разі той факт, що УПЦ МП визнала факт голодомору в Україні геноцидом при мовчазному лютуванні Кремля можна вважати їх кроком до громадян України. Попри багаторічне старанне прислужництво Москві раніше
Анонім Показати IP 12 Серпня 2009 12:01
cвисти, свисти, самосвят цэрэушный!!! ОТРАБАТЫВАЙ ИУДИНЫ ДОЛЛАРЫ! караван истории идёт своим путём и тысячелетняя церковная догматика вселенского православия прямо всех вас осуждает, филаретовских вскормышей. ВАША ИСТИННАЯ ЦЕЛЬ - сделать следующим "патриархом киевским" молодого архипастыря петю ющенко-гниющенко... посмотрим, посмеёмся через слезы
Анонім Показати IP 12 Серпня 2009 13:18
Ребята ! "Самосвят цэрэушный" - да это уже поэзия прямо ! Ни в чем славяне так не сильны , как в ругани. Нужно признать , получается у нас здорово!. Хоть что - то умеем.Ради черного словца - не пожалеют и отца. Простите им , О.Віталій...
Ярослав Показати IP 12 Серпня 2009 14:46
Прочитав цю новину http://pravoslavja.lutsk.ua/novyny/novyna/?newsid=1219. 15 000 людей для Києва, в якому проживає близько 3 млн. людей, - це не така велика кількість. До того ж, там було 1300 людей з Волині. Патріарха тільки у Луцьку зустрічало від 5 тис(найгірші оцінки) до 10 тис. людей. Якщо припустити, що в Луцьку живе 300 000 людей, то в процентному співвідношенні – це перевага на 1-2%. Прихожан КП в Києві на торжестві – 0,5 %, зустріч Патріарха в Луцьку – 1,5-3%. А ще ж були зустрічі у Зимному і Володимирі. Люди були мирні, тихі, образ не вигукували, на відміну від свободівців, за якими, як кажуть свідки стояв «архієпископ» Михаїл. Казали під’їхав на Крайслері, а далі пішов пішки. Що він там робив – це його справа, але стояти за спинами людей, які вигукують образи на першоієрарха Церкви, яка має євхаристичне спілкування з іншими Церквами, – це, як на мене, дико. Але для свободівців – це, мабуть, нормально. Дивує, точніше, засмучує, так званий, патріотизм свободівців. У Тернополі, як відомо, «Свобода» на позачергових виборах до міської ради набрала 35%. Солідний результат. Дивився сюжет про те, як з Тернополя сміття не вивозять. Ганьба. Оце “патріоти”! Місто у бруді. В той же час УНП у Тернополі “зареєструвала проект рішення щодо створення тимчасової слідчої комісії, яка вивчить законність передачі Почаївської Лаври в оренду Українській православній церкві Московського патріархату.” Місто у бруді, а вони ще той свій бруд намагаються у Церкву внести. Жах. Наведіть порядок в місті, і не заважайте Церкві. У Луцьку 1992 році прихильники розколу захопили собор. Чудовий витвір архітектури. Але погляньте, за кованою огорожею, гордо височіє щось середнє між бур’яном і засохлими квітами. Коли піднятися сходами і поглянути вправо, побачите бур’ян, який гордо виріс під храмом. Оце так кафедральний храм розкольників! Якщо вже володієте ним(до речі, не законно), то хоч доглядайте за ним як належить. Такі от наші патріоти. Не можуть вирішити свої проблеми, але ще й іншим їх створюють. Шукайте колоду у своєму оці, а не тріски в чужих. “…на Волині в усіх місцях Богослужінь, зустрічей і навіть на трасах йому довелось чути вигуки учасників протестних акцій, читати їхні плакати з написами: «Незалежна держава – незалежна Церква!», «Кіріл + КГБ = ФСБ», «Українські святині – українцям!», «Наш Патріарх – Філарет!», «Україна – не Росія!» «Кіріл – окупант!» тощо…” Зверніть увагу на “…усіх місцях Богослужінь…”. Мабуть, автор, помилився. Бо як можна на місці Богослужіння кричати протестні вигуки. Богослужіння іде... Божа тишина. А тут вигуки. Це вже святотатство.
Ярославу Показати IP 12 Серпня 2009 17:19
якшо говорити про "славне місто Тернополь", то й регіонали набрали там солідно. А все через те, що Лавра - то МП. То скажіть, добродію, який звязок між МП і голосуванням жителів за проросійські організації? Очевидно, звязок є! зрозуміло це, навіть, равлику... Тому й візит Кіріла був передвиборчий: налагоджував звязок між церквою, прихожанами і голосуванням за потрібного кандидата... Тепер щодо історії (тут хтось на відгуках її приплутував): В 1448 році Москва стала розкольником, силою створивши Московську митрополію... (в неті про це достатньо інфо, нап. тут: http://ricolor.org/history/ka/period/zavet/, чи тут: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%97%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%8F). Церква ж на теренах Києва має апостольське походження. Підтверджується це проповідуванням апостола Андрія Первозванного на київських пагорбах (читайте "Повість времянних літ" тощо) Розкольництво з ініціативи Москви відбулось за 11 років до народження Мартіна Лютера, якого згодом і надихнув приклад клонування церков москалями. Так народились сектанти-лютерани, яких сьогодні безліч конфесій... ше може хто відповість: чого греко-католики, будучи підпорядкованими Ватикану, є чи не найбільшими патріотами в Україні. Ніхто й мови не порушує, приєднати пів України до Риму. Адже Київська митрополії і в управлінні Риму колись була... "За ділами їхніми пізнаєте їх!": приїхав Кіріл - багато говорив, про громадянську війну, розкол, розбрат і т.д. Чи говорив він про Бога? може й говорив, але в ЗМІ це не потрапило :) для змі він говорив, про можливі війни, про політику і той же розкол. Він поїхав собі, а ми "рубаємось" тут на відгуках, а відвідувачі із РОсії ше й підігрівають це... В Україні свобода віросповідання. Але така свобода та інтервенція на користь чужої країни, хай навіть напівбратнього народу, це різні речі. З Росією в нас різні шляхи: ми в Європі, вона в Азії, тому треба піклуватись своїм добробутом, а не чужим. Або принамні потім не роптати, чого так погано живеться на Україні...
Анонім Показати IP 12 Серпня 2009 21:02
А як на мою думку, у національних, релігійних питаннях злагоди не бу де НІ КО ЛИ. Приїхав московський релігійний чиновник - Бог йому суддя. Ви тільки ж уявіть собі і скільки гріху на душу бере ця людина впроваджуючи політичні домагання російської модерної імперії. Пошкодуймо його, браття та сестри. А наші українці теж "молодці" я би такого PR-у вєлікодержавному гостю не робив. Слід було по максимуму не помітити такого візиту. УПЦ КП - самодостатня ЦЕРКВА, а волання екзальтованих прихильників МП - ознака азіатчини та дикунства, те ж саме стосується наших націоналістів. На дворі 21 століття, панове. Для християнина немає національності, і релігія християнська - космополітичною є. Цивілізація полягає у вмінні співіснувати різним народам під одним дахом якогсь державного чи наддержавного утворення. А полемізувати, без сумніву можна та чи треба. То усе світське, віддайте кесарю -кесареве. Протоієрей Віталій Собко - місток між світським життям - пом`якшено світським церковним утворенням - церковною організацією та, власне, людьми, душі яких прагнуть пізнати Бога. Тому захистом структури й мусить займатися, а людина він хороша. Тому любіть один одного і не злословте у блогах - вам же од того тяжко на душі буде.
Анонім Показати IP 13 Серпня 2009 07:07
Економу - "оццу Фьодору" А чи здатний ти на шось більше ніж "сам дурак"? Про Кремль - банальне навішування ярликів. Я ж посилався на заяву Якова Панчука. "до тебе не п’ють..." - разом нас багато. Шо, не був на майдані, гостроязикенький ти наш?
naa-m Показати IP 13 Серпня 2009 09:13
Визит Патриарха Кирилла неоценим для наших властных деятелей. Все отвлеклись от ничегоделания Ющенко, преступной бездеятельности Верховной Рады и сомнительной деятельности Тимошенко. Воюйте, господа, с ветряными мельницами.
Ирка -Економу Показати IP 13 Серпня 2009 11:48
Напишу тебе по-украински, поскольку, видимо, ни по русски, ни на других языках ты читать и писать не умеешь, к сожалению- Державною мовою володію на 12 балів, поважаю ії, співаю укрїнські пісні, та розмовляю нею. Але російська-рідна. Також розмовляю, пишу та читаю англійською, німецькою та чеською мовами. Дуже сумневаюся, що ти, крім "жовтої" та псевдопатриотичної преси, взагалі щось читати вмієш, ну, ще трошечки коментів на статті- щоб жовч свою злити. Порада- заспокійливе щось тобі треба випити, нерви берегти, бо вони дуже повільно відновлюються. Не паплюж інших- як тут пише Протоієрей Собко- правило зворотнього ефекту тобі буде...
Ярослав Показати IP 13 Серпня 2009 12:47
Цікаво, що мається на увазі під словом самодостатня церква? Є Єдина Соборна Апостольська Церква, яка складається з місцевих Церквов, які мають спільне євхаристичне спілкування. Скажіть, будь ласка, чи має УПЦ КП з кимось євхаристичне спілкування? Ні. А якщо ні, - то й до Церкви вона не належить. То про яку самодостатність можна говорити? В чому вона виражається? Про “зв’язок між МП і голосуванням жителів за проросійські організації”. Церква об’єднує людей різних станів, різних поглядів. Головне – вірити у Бога, прийняти її вчення. І про який “зв’язок між МП і голосуванням жителів за проросійські організації” можна говорити, коли на Волині, де більшість приходів належить до Церкви на чолі з Блаженнішим Володимиром, «партія регіонів», не може набрати більше 5 відсотків. Згідний з naa-m. Такі події, як візит Патріарха, – це тільки привід для нашої влади відвести очі людей від своєї бездіяльності, а таким псевдопатріотам як ВО «Свобода» помахати прапорами і покричати. Краще щоб вони навпроти обласної ради мітинги влаштовували, а то наші владці Київський майдан порозривали, а ладу навести не можуть. Дивують роздуми(12 серпня, 17:19) декого з приводу історії Церкви. З цього приводу великі праці створюються, на цій ниві працювали і працюють високоосвічені люди, для яких такі питання є основним полем діяльності, а тут людина прочитала декілька творів та ще з Інтернету і вже у 2-х абзацах вирішила де є істина. Ви хоча б посилання на Вікіпедію не приводили. Там що хочуть те і пишуть.
Анонім Показати IP 13 Серпня 2009 12:59
До речі...про ЕКОНОМА ...Він людина досить активна , навіть трохи запальна - це надає ємоційності нашим бурхливим блогам.Але...але...намагається навчити - в блогах - всіх іншомовних Луцька і України тому , чим не зовсім впевнено володіє сам. Ось копія : "Спостерігачу. 1) Виховані люди до незнайомих звертаються на Ви, а не "тикають" як малолєтка "безмозгла" з трьома класами освіти. 2) Коли чужі фрази цитують, виділяючи їх кавичками, має бути 100% співпадання тексту, а не власне "крючкотворство". "Шось..." пишеться через "щ" – лишень шкільну парту залишив, чи овіту здобував на "движняках" в колгоспі? 3) Боюсь, що в когось взагалі "кишка" лопне від моїх статей. По крайній мірі вони написані не для таких бовдурів як ТИ, якому природою відміряно лише спостерігати. (Прошу вибачення редакцію "Волинських новин" за ...нестандартий стиль). " Шановний ЕКОНОМЕ , "КАВИЧКАМИ" і "ПО КРАЙНІЙ МІРІ " - це на каком язикє ? І таких прикладів його "образованності" - в кожному блозі. Єкономе , купіть собі словники і не паплюжте мову.
Анонім - Ярославу Показати IP 13 Серпня 2009 14:43
"спільне євхаристичне спілкування" полягає не у релігійних структурах, інституціях, як то партіархати та ін., а у долученням кожної, окремовзятої людської душі до Істини Божої. Те, що часто мають на увазі віруючі люди - то зовнішня релігійність, котра має мало спільного з релігійними почуттями внутрішніми, які є іскрою Божою у кожному з нас, завдяки яким ми говоримо про феномен віри. Тому якою б не була церковна організація, якщо вона оформилася і існує - вона самодостатня. А визнання - то справа часу і, нажаль, грошей. Почитайте "історію приєднання Київського патріархату до Москви" автор на прізвище Харишин написав. Скільки то соболів з оксамитами та золотом коштував патріарший престол для російської імперії, завезли до Константинополя - і порядок, мають патріархат. Якби Філарет завіз кілька мільярдів до Константинополя і у Києві постав би канонічний патріархат. Те, що пишу - річ крамольна для обох православних релігійних організацій, і зовні ці слова мають викликати осуд священнослужителів, та у глибині душі усі розуміють, що у моїх словах є правда, на жаль. Тому то раджу усім вирватися з тенет людського, світського світорозуміння, і заглиблюватися через молитву у себе, з тим, аби відчути у середині Боже, а там немає місця ненависті, осатанілих суперечок щодо канонічності, істиності того чи іншого постулату, видуманого людським єством правила. Там - любов, там - милосердя до ближнього свого і там - прощення. Поміркуймо про це - і ви відчуєте прилив благодаті на Вас та справи ваші. Коли ви спілуєтеся з Богом - суперечки зникають, як зайвий прояв людської світської логіки, бо віра - абсурдною є та у цьому її природа та цілющий, незбагненний вплив на людину.
Ярослав Показати IP 13 Серпня 2009 16:40
#(абзац) «"спільне євхаристичне спілкування" полягає не у релігійних структурах, інституціях, як то партіархати та ін., а у долученням кожної, окремовзятої людської душі до Істини Божої. Те, що часто мають на увазі віруючі люди - то зовнішня релігійність, котра має мало спільного з релігійними почуттями внутрішніми, які є іскрою Божою у кожному з нас, завдяки яким ми говоримо про феномен віри. Тому якою б не була церковна організація, якщо вона оформилася і існує - вона самодостатня. А визнання - то справа часу і, нажаль, грошей.» #(абзац)По-перше, що мається на увазі під терміном «Істина Божа»? #(абзац)По-друге, «Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою Кров має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день»( Іоан.6:54).І ще ( для точності без перекладу з рос.)«Истинно говорю вам: что вы свяжете на земле, то будет связано на небе; и что разрешите на земле, то будет разрешено на небе.» (Матф.18:18) Ці слова були звернуті до Апостолів, а через них і до священнослужителів, які мають приємство від апостолів, а це на даний момент всі Помісні Церкви, і всі вони не визнають УПЦ КП за істинну Церкву. #(абзац) По-третє, Іісус Христос створив Єдину Церкву (Матф.16:18) – «... і на цьому камені Я створю Церкву Мою, і ворота пекла не здолають її». І говорити, що «якою б не була церковна організація, якщо вона оформилася і існує - вона самодостатня» - це говорити про те, що Бог створив не єдину Церкву, а багато, що немає різниці між католицькою вірою і Православною, між протестантами і Православ’ям. #(абзац) #(абзац)По-четверте, у Києві ніколи не було патріархату, була Київська митрополія, яка була підпорядкована Константинополю, тому "історія приєднання Київського патріархату до Москви" автора на прізвище Харишин " – це, судячи з назви, щось не зовсім історично-достовірне. Історія, взагалі, не дуже об’єктивна наука. Тому треба читати різні джерела, які описують подію з різних боків, а не лише з боку зацікавленої сторони.
Анонім - Ярославу Показати IP 13 Серпня 2009 20:01
Дякую за уточнення щодо митрополії, я помилився, книга М.В. Харишина. називається Історія підпорядкування Української Православної Церкви Московському Патріархату. Щодо церкви чи церков, то що робитимемо з католиками, названими Вами протестантами, грекокатоликами та ін. християнськими структурами? Оголосити усіх по за вірою? Відступниками бо вони не православні МП? А можливо вони взагалі не церкви? Переконаний, що це не виважений підхід. Церква - то спільнота душ людських, що моляться. А буквально розуміти Св. Письмо. - означає використання світсьої логіки за для інтересів вузької групи прихильників тої чи іншої конфесії. Бог є любов, а заперечення стимулює нерозуміння та ненависть. Через це й точилися релігійні війни. Ненависть - антипод любові, а значить Бога. Говорячи про канонічність чи неканонічність - це і є антипод любові. Вона просто губиться за рясами та підрясниками ярих апологетів православ`я. Ви й не схаменетеся як почнете лихословити на католиків протестантів та ін християн. Ви відчуєте гнів, а лихослів`я, як і грів є гріхом за який треба сповідатися. Таким самим гріхом є і православний інститут анафеми. Це - величезний гріх перед Господом, бо виголошуючий анафему - є рабом негідним, що взявся судити що є добро, а що - зло. Не судіть і вас вже не осудять, якою мірою наміряєш - такою мірою наміряють тобі.
Ярослав Показати IP 14 Серпня 2009 10:22
#абзацПо-перше, коли я писав «...між католицькою вірою і Православною, між протестантами і Православ’ям..», я не мав на увазі що католики – це протестанти. Можна було б написати так «... між католиками, греко-католиками, протестантами і Православ’ям...». #абзац По-друге, католики, греко-католики та «ін. християнськими структури» не є поза вірою, вони є поза Церквою, яку створив Іісус Христос. #абзац По-третє, вони відступники не через те, що вони - «...не православні МП...», а через те, що вони взагалі не православні, тобто вони не налажеть до жодної із помісних Церков, до яких, до речі, не належить УПЦ КП. І «патріарх» Філарет добре це розуміє, через те він і домагається визнання УПЦ КП, домагається, так би мовити, легалізації статусу свого утворення. Через те він і звертався до новообраного патріарха Кирила, із проханням розглянути питання про автокефалію. #абзац По-четверте, анафема – це відлучення від Христа. Людина, яка чинить дії проти Христа, сам відлучає себе від Нього. І «...православний інститут анафеми...» тут ні до чого. #абзац По-п’яте, Ви напевне не є православним, а тому обговорення проходять у різних площинах. Краще спілкуватися із прихильником розколу, ніж з прихильником того, що Церква Православна така ж сама як і католицька чи як одна із протестантських. Бо рихильник розколу – це православний, який заблукав. А Ви, складається враження, відвертий противник Православ’я.
Анонім-Ярославу Показати IP 15 Серпня 2009 15:14
Вибудовуючи свій логічний ланцюжок Ви витісняєте прагнення містичного співпереживання Бога канонами, творцями яких є грішні люди, хоч і з когорти релігійних діячів. Пройде час - він усіх полікує і врівняє ваші суперечки. Ви полинете туди, де нині творці христових походів, інквізиції, анафеми, та усіляких прокльонів. Але коли відбуватиметься перехід, замисліться хоч на долю секунди про ціну вашого канонічного поборювання. За канонічністю - і гординя, і гнів,(який ви виявляєте, пишучи що я противник православ`я) та багато інших гріхів, що причаїлися так майстерно вплетені князем світу цього у релігійні постулати... За ними немає ЛЮБОВІ... А ЛЮБОВ - єдине, що випавдовує наше існування у цьому світі.
Економ-Ирки Показати IP 17 Серпня 2009 15:30
От власне свій зворотній ефект ви і отримали однією фразою "натура-дура"!
Ярослав Показати IP 18 Серпня 2009 17:16
Василій Великий чи Іоан Златоуст ще не такі логічні ланцюжки будували і були творцями багатьох канонів, але це аж ніяк не витіснило у них містичного переживання Бога. Воно у них було настільки міцне, що нам всім, і у тому числі «Аноніму до Ярослава», ой як ще далеко до такого стану. «Анонім-Ярославу» бере на себе сміливість вирішувати хто де буду після смерті, забуваючи слова: Не судіть і не судитимуть вас, бо яким судом судите, таким і вас судитимуть; і якою мірою міряєте, такою і вам будуть міряти(Матф.7:2). «Анонім-Ярославу» любить говорити про любов, але як можна говорити про любов і водночас ставити людину, якої не бачив в один ряд із інквізиторами і хрестоносцями? Хіба це любов?
Ярослав Показати IP 18 Серпня 2009 17:31
Ефект від мітингів у Луцьку був трохи інший, ніж описують в статті. Чому? Наприклад, я перебував за метрів 100-150 від мітингуючих, якраз навпроти воріт до храму. Коли вони почали викрикувати образи у рупор, то віряни у відповідь або вигукували: «Кирил – наш Патріарх» або співали «Господи помилуй». Це було настільки голосно, що від мітингуючих з їхнім рупором лишився легенький шум, а після того як віряни використали мікрофони, то свободівців взагалі не було чутно. Зі сторони воріт до храму їх і не дуже видно було. Тому коли автор пише, що «...на Волині в усіх місцях Богослужінь, зустрічей і навіть на трасах йому довелось чути вигуки учасників протестних акцій, читати їхні плакати з написами: «Незалежна держава – незалежна Церква!», «Кіріл + КГБ = ФСБ», «Українські святині – українцям!», «Наш Патріарх – Філарет!», «Україна – не Росія!» «Кіріл – окупант!» тощо...», то складається враження, що Патріарха зустрічали тільки свободівці та інші противники. Це не так. До 300 мітингуючих і до 10000 прихильників, я думаю різниця дуже разюча. До речі, Патріарх був дуже приємно вражений зустріччю, яку влаштували йому віруючі волиняни.
Анонім Показати IP 27 Серпня 2009 01:37
Шкода пана Собка. Яким був недалеким таким і залишився.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus