USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.76 9.92
Психолог Ольга Созонік: Нас не вчили відпочивати, Або як лінуватися правильно
Щодня ми крутимося «як білка в колесі». Робочий день із дев’ятої до шостої, ввечері потрібно повчити уроки з дітьми, а ще прибирання, прання, прасування і ремонт – на вихідних. Результат - знервованість та виснаження від перевтоми. І відчуття відчаю від того, що постійно працюєш, а результату не бачиш і життя минає. І навіть у такому стані – жодної думки про можливість відпочити. На жаль, нас не вчили відпочивати. Лінощі в нашій культурі взагалі вважаються таким собі «грішком».

Але, тут є одне «але»…

Лінуватися корисно

Вчені-нейрофізики довели, що коли людина лінується, у неї починають працювати «сплячі» частини мозку. Під час лінощів мозок також відновлює свою здатність зосереджуватися на вирішенні проблеми. Це пояснює той факт, що коли ми перестаємо працювати над складною задачею і відкладаємо її в бік, до нас відразу приходить рішення. Соціологи ж зауважують, що люди, які обирають відпочинок на вихідні, більш продуктивно проводять цілий робочий тиждень.

Лінь буває різною

Кожен різновид ліні має свої «симптоми». Якщо в кінці робочого дня вам хочеться побути у спокої, ви відчуваєте виснаження і мимоволі через дрібниці «зриваєтесь» на свою дитину, то це ознака альфа-лінощів. Вони сигналізують вам про те, що негайно потрібно подбати про своє здоровя і дозволити собі відпочити.

Немає бажання виконувати ту чи іншу роботу, не хочете займатися певним видом діяльності – це бета-лінощі. Така лінь наступає, коли ви, наприклад, відкладаєте проведення презентації, бо її тема для вас вже нецікава. Це сигнали того, що ви займаєтесь не своєю справою і вам потрібно змінити вид занять. Така лінь допомагає нам зростати.

Тим часом, якщо вам потрібно забрати одяг із хімчистки, сходити у супермаркет і приготувати вечерю до приїзду гостей, а ви, попри це, ходите по ринку у пошуках босоніжок. То у вас - гамма-лінощі.

Такий вид лінощів свідчить про недолугу організацію свого часу. Вчіться визначити свої пріоритети і належно організувати час.

Як правильно лінуватися

Пасивно лежати на дивані – поглиблює відчуття втоми. Правильно лінуватися – означає змінювати вид діяльності і займатися тим, що приносить радість. Позитивні емоції – це паливо для нашого організму. Саме вони допомагають справлятися із усіма завданнями протягом тижня.

Обирайте свій тип ліні і лінуйтесь правильно.

Якщо ви активні і любите новизну, вам краще полінуватися під час сальси, веломандрівки або творчого майстер-класу. Любите

бути наодинці з собою, ви можете лінуватися, читаючи книгу, переглядаючи фільм або займаючись йогою.

Важливо планувати «час для себе» впродовж дня. Випийте улюблений чай і в цей час кілька хвилин насолоджуйтесь тишою і нічого не вирішуйте. Прогуляйтесь під час обіду в парку без розмов по телефону і планів. Дозвольте собі заняття спортом чи похід на масаж. Просто кілька хвилин розслабтесь у кріслі і послухайте музику. Це не марна трата часу, а можливість «підзарядити» свій організм. Спробувавши такий підхід, ви помітите, наскільки більше ви встигнете після такої «корисної ліні».

Запланована лінь у робочому графіку – обов’язкова необхідність, якщо ви хочете зберегти емоційне та фізичне самопочуття. Тож лінуйтесь на здоров’я!

)
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Хороші оцінки дають можливість вступити у вищий навчальний заклад, але не гарантують щасливого майбутнього дитини. Ба, трапляється, що відмінники ідеально…
Древній філософ Авіценна сказав, що «ревнує – значить любить». Напевно його послідовники дуже повірили у це ствердженняз такою силою, що…
По добрій традиції у першу неділю лютого відбулась зустріч однокласників. Минуло десять років після останнього дзвоника
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus