USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85
Юрій Кресак: Громадська оцінка діяльності депутатів Верховної Ради України шостого скликання

Минає рік як набули своїх повноважень народні депутати Верховної Ради шостого скликання.
За швидкоплинністю часу, джерело української влади, себто народ вже встиг відпочити від партійних передвиборчих гасел, і враз по раз сумно позирає на малозрозумілу політико-правову гру ім’я якій – українська парламентська демократія.
Всеукраїнська громадська організація Комітет виборців України та Волинське відділення КВУ вирішили дізнатися у який спосіб відстоювали народні обранці інтереси виборців протягом року.
З огляду на те, що останні вибори відбувалися на пропорційній основі і народні обранці потрапили до Верховної Ради за партійними списками, а не як переможці виборів у округах, нам довелося самостійно окреслити коло депутатів, що в той чи інший спосіб є причетними до Волині.
Відтак, ми аналізували роботу перелічених нижче восьми депутатів Верховної Ради, серед яких:
Ващук Катерина Тимофіївна (обрана по багатомандатному загальнодержавному округу \"Блок Литвина\" (Народна Партія, Трудова партія України) Порядковий номер у списку 21.
Карпук Володимир Георгійович, Мартиненко Микола Володимирович, Палиця Ігор Петрович (обрані по багатомандатному загальнодержавному округу Блок \"НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА\": Народний Союз \"Наша Україна\", Політична партія \"Вперед, Україно!\", Народний Рух України, Українська Народна Партія, Українська республіканська партія \"Собор\" , Партія Християнсько-Демократичний Союз, Європейська партія України, Громадянська партія \"ПОРА\", Партія захисників Вітчизни. Порядкові номери у списку 64, 48, 68).
Кирильчук Євген Іванович, Олійник Віктор Степанович, Шевчук Сергій Володимирович, (обрані по багатомандатному загальнодержавному округу \"Блок Юлії Тимошенко\" – Виборчий блок політичних партій \"Всеукраїнське об’єднання \"Батьківщина\", Українська соціал-демократична партія , партія \"Реформи і порядок\" Порядкові номери у списку 20, 151, 21).
Мартинюк Адам Іванович (обраний по багатомандатному загальнодержавному округу Комуністична партія України Порядковий номер у списку 6).
Першою перевіркою дієвості зворотного зв’язку виборця з депутатом було надсилання офіційних листів на електронні адреси депутатів. Результат виявився негативним - жодної відповіді від восьми народних обранців, що мають відношення до Волині ми не отримали.
Отже, єдине що залишалося – так це використати інформацію з сайту Верховної Ради відповідно до кількох запропонованих критеріїв: реєстрація депутата, хронологія виступів депутата, депутатські запити, законотворча діяльність.
Нами було зроблено вибірку по реєстрації, виступах, депутатських запитах та поданих законопроектах за увесь період здійснення повноважень нинішнього складу Верховної Ради (23.11.2007- 11.08.2008). Результати оформлені у вигляді пікових діаграм та подані нижче.
Реєстрація депутатів
Найбільш дисциплінованими виявилися представники НСНУ - депутати Карпук В.Г, Мартиненко М.В. та КПУ - Мартинюк А.І. адже в них найменша кількість позначок про відсутність під час реєстрації у Верховній раді.
Найбільша кількість пропущених реєстрацій у представників БЮТ – Кирильчука Є.І., Шевчука С.В. та Олійника В.С.
Однак слід зазначити, що аналіз присутності депутата на сесійних засіданнях може містити значну похибку, через неможливість достеменно визначити чи депутат голосував особисто, чи голосувала його картка, внаслідок т зв. «акордного голосування».
Виступи депутатів
Однією з найбільш важливих рис народного обранця є вміння донести свою позицію до загалу через публічні виступи і, головно, у стінах законодавчого органу. Здатність переконувати – головне вміння політика.
Беззаперечним лідером виступів з місця можна вважати представника КПУ Мартинюка А.І.(86) значно менше виступів у представника БЮТ – Шевчука С.В.(31) та НП – Ващук К.Т.,(29) проте, у Катерини Тимофіївни найбільша кількість виступів з трибуни – 7.
Найменше виступів у представників НСНУ Мартиненка М.В.,(4) Палиці І.П.(5) та БЮТ – Олійника В.С.(9).
Депутатські запити*
*Депутатський запит - це вимога народного депутата, народних депутатів чи комітету Верховної Ради України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.
ЗАКОН УКРАЇНИ Про статус народного депутата України (ст.15) м. Київ, 17 листопада 1992 року(Закон в редакції Закону від 22.03.2001 )
Найактивніше використовували можливість впливати на політико-правову ситуацію в державі через депутатські запити – представник БЮТ Олійник В.С. та НСНУ Карпук В.Г.
Інформація про подання депутатських запитів від інших шести народних обранців від Волині на сайті ВР відсутня.
Законопроекти, подані суб\'єктами права законодавчої ініціативи - депутатами
Найбільшу кількість поданих законопроектів зареєстровано від представниці Народної партії Ващук К.Т. (33), представника НСНУ Мартиненка М.В.(15) та Кирильчука Є.І. - фракція БЮТ (11).
Найменшу кількість законопроектів подали Палиця І.П. НСНУ (2) та Шевчук С.В. БЮТ. (3).
Таким чином, якщо взяти до уваги партійну приналежність депутатів, то з загальної кількості 79 законопроектів 33 подано від представника Народної партії, 21 від НСНУ, 18 від БЮТ, і 7 від КПУ.
Підсумовуючи матеріали моніторингу, слід зауважити, що чинне законодавство та виборча система не стимулюють депутатів до роботи з виборцями в регіонах, хоча в графіку роботи ВР передбачені спеціальні тижні для роботи з виборцями, а бюджет ВР передбачає відповідні витрати, до того ж в середині фракцій теоретично існує відповідний регіональний поділ.
Лише частина депутатів сумлінно ставиться до виконання своїх обов’язків по безпосередній роботі з виборцями: відкриває та постійно підтримує приймальні, впливає на розподіл субвенцій місцевим бюджетам та фінансування державних цільових програм.
Аналізуючи офіційні інформаційні канали Волині слід зазначити, що за останній рік в області найбільш активно працюють, звітують та представляють власну позицію представники БЮТ: депутати Кирильчук Є.І. Олійник В.С.; НСНУ Карпук В.Г. та КПУ - Мартинюк А.І.
Найменше на місцевому рівні інформації про діяльність представників НСНУ Мартиненка М. В., та Палиці І. П.
На основі моніторингу депутатської активності КВУ розробив загальні рекомендації по підвищенню ефективності роботи ВР:
Народним депутатам слід звернути увагу на роботу з виборцями: внести до регламенту поправки, що стосуються закріплення депутатів кожної фракції за областями, вимоги щодо ведення особистого прийому, листування, роботи депутатських приймалень.
Народним депутатам варто активізувати роботу з виборцями: опублікувати повну контактну інформацію про помічників та приймальні в місцевих ЗМІ, надати виборцям звіти про свою роботу протягом 1-2 сесій.
Для покращення зв’язку з виборцями та подолання політичної корупції при формуванні виборчих списків – взяти активну участь у розробці нової редакції Закону про вибори народних депутатів…» та змінити виборчу систему до ВР – з переходом до відкритих регіональних списків.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Останнім часом у Інтернеті та на шпальтах різноманітних видань почали з’являтися матеріали, у яких автори, знесилені колізіями в українській політиці,…
Впровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти – яскрава, місцями суперечлива сторінка вітчизняної освіти та культури. Пам’ятаю, коли проект лише стартував…
У шаховій партії під назвою «Українська політика» було зроблено хід конем. Що ж, в даних політичних умовах вибори, мабуть, є чи…
Коментарів: 6
Будівничий Показати IP 26 Серпня 2008 15:06
А може парламент - то річ зовсім не корисна. Може навіть шкідлива? Нема одного господаря.
Анонім Показати IP 26 Серпня 2008 16:14
Хороше дослідження, а можна провести аналогічне дослідження щодо роботи депутатів обласної та Луцької міської рад. Думаю було б не менш цікаво.
Богдана Показати IP 26 Серпня 2008 18:47
Моніторинг діяльності депутатів Луцької міської ради та міського голови проведено Волинським прес-клубом і видано збірку передвиборних обіцянок, реальної роботи та журналістських розслідувань у сфері діяльності депутатів та міського голови. Якщо є бажання почитати - звертайтесь у Волинський прес-клуб, тел.: 72-45-48, або 8-066-203-50-31 (Богдана Стельмах)
Электро-сити Показати IP 21 Травня 2012 22:57
познавательный материал..не часто подбное встречаешь.в общем спасибо...
Создание сайтов Показати IP 1 Червня 2012 05:49
хороший материал
работа Показати IP 7 Червня 2012 05:24
хороший материал

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus