USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Чат з Павлом Жебрівським
Сьогодні, 16 серпня на "Волинських новинах" відбудеться чат-конференція з народним депутатом України, лідером партії "Українська платформа" Павлом Жебрівським.

Tarantino: Судячи з того, що ви активно "світитеся" у пресі, ви претендуєте на участь у місцевих виборах. Як так сталося, що вас не "відсіяв" закон про вибори, який не допускає до виборів молодих партій?

Власне, відсіяв. Тому що сьогодні зареєстровано більше 420 організацій, але матимуть право приймати участь 84 організації. Але сьогодні ми домовляємось з право-центристськими силами по висуненню ними наших кандидатів в депутати.
Тому ми будемо приймати участь не у 84, а більше, як у 300 територіальних одиницях.

Микола: Чи думає «Українська платформа» про парламентські вибори?

Так, Українська платформа уже сьогодні думає про парламентські вибори. Ми активно формуємо первинні осередки.
Після місцевих виборів Україна буде розподілена на 225 округів і у відповідності до того як активно будуть приймати наші партійці участь в місцевих виборах, найактивніших будемо закріплювати за такими округами.
Зараз модно говорити про праймеріз, але тільки в УП праймеріз закріплено в статуті.

rusych: на що ви розраховуєте на місцевих виборах?

На сьогодні до 16 обласних рад наші партійці будуть йти по списках УП, по 5 обласних центрах ми виставляємо своїх кандидатів на мерів. Більше 1000 кандидатів на сільських, селищних голів. І більше 5 тисяч кандидатів в депутати різних рівнів.

Юрій: Хто фінансує вашу партію?

На сьогодні головним фінансистом партії є я. Оскільки в політику прийшов з бізнесу. У нас 5 обласних організацій на самофінансуванні, 7 на спів фінансуванні. Крім того, по деяких областях і районах збирають достатньо пристойні суми членських внесків. Крім того, є пожертви від середнього бізнесу.
Остап Вініщук: А от цікаво, якщо ви кажете, що у вас праймеріз закріплений в статуті, то чим він відрізняється від тих, які проводить Тігіпко і БЮТ? І чому ви вважаєте, що ця технологія ефективна взагалі?

Власне праймеріз в статуті закріплений для голів партії, обласних, міських, районних організацій. А щодо кандидатів в депутати, то у нас інші підходи: всі кандидати ще з грудня закріплені за округами і по списку вони будуть розташовані так наскільки більше голосів кожен з них принесе в скарбничку партії. А праймеріз коли на майдані якийсь набір прізвищ, які нікому невідомі і люди мають серед них вибирати - це по-моєму виключно піар-технології.

rusych: Я не питав куди Ваша партія йтиме. Я питав який результат Ви сподіваєтесь отримати на місцевих виборах?

Власне ми хотіли б після виборів мати хоча б одного голову обласної ради від Української платформи. Як мінімум 3 міських голови обласних центрів. Мінімум 10 міських голів міст обласного значення. Мінімум 500 селищних та сільських голів та представництво депутатів в більшості районних, міських та обласних радах.

Микола: Кого вважаєте своїми політичними конкурентами?

Політичними конкурентами ми вважаємо усі політичні сили, які будуть приймати участь у виборчих перегонах. Тому що вибори – це конкуренція.

Юрій: Ким вам більше подобається бути - депутатом чи губернатором?

З губернатора я подав у відставку за власним бажанням. Хоча, безумовно, ефективніше можна працювати у виконавчій гілці влади або, маючи достатню кількість однодумців, у Верховній Раді.

Солдат Джейн: А яка зарплата у нардепа зі всіма добавками? У вас я бачу непоганий айфончик і годинник напевно нівроку...

Заробітна плата, якщо говорити чистими виходить 14 тисяч гривень. Проте основна сума мого доходу – це дивіденди з підприємств, засновником яких я став ще до першого свого депутатства. Якщо в Києві класний менеджер заробляє біля 10 тисяч доларів, а я себе вважаю непоганим менеджером, то заробітна плата в 14 тисяч гривень не є адекватною. Друге питання, що зарплата депутата не може бути більшою чим у три рази, ніж середня зарплата по Україні. Тому заробітну плану народного депутата обов’язково потрібно прив’язувати до середньої заробітної плати по Україні. В депутати мають йти не для того, щоб заробляти багато грошей, а для того, щоб розробити правила суспільного життя, за якими комфортно буде жити усім. В крайньому разі з такими намірами я йшов у депутати.

rusych: На Волині Ваша партія висуватиме список? Якщо так то хто його може очолити?

До Волинської обласної ради безумовно будемо висувати список. Його буде очолювати голова обласної організації Кобець Юрій Анатолійович, але паралельно він буде йти і по мажоритарному округу.

Volynianyn: Проект Податкового кодексу ставить у досить жорсткі рамки малий та середній бізнес. Що ви думаєте з цього приводу?

На жаль, податковий кодекс не урегульовує стосунки між бізнесом і владою. Він консервує ситуацію по «беспредєлу», який існує і нині. Думаю, що по малому і середньому бізнесу багато чого вдасться відрегулювати. До речі, з цього приводу я проводив сьогодні круглий стіл. Проте концептуально цей кодекс, на жаль, нікчемний, оскільки він не впроваджує податкової реформи, про яку так багато говорять.

rusych: Де ви купуєте одяг? Скільки коштує ваш телефон і годинник?

Одяг, як правило, купує дружина. Приносить додому декілька костюмів, декілька сорочок і я їх міряю. Якщо не підходить, відносить назад.
Годинник подарувала одна сестра, телефон подарувала інша на день народження. Сестер у мене 5.

yav: Для чого Вам політика? Маєте гроші - створюйте благодійний фонд чи інвестиційний фонд і робіть добрі справи, робіть Україну. З мандатом в наш час можна бути лише слухняним гвинтиком. Це те, чого Ви хочете від життя?

Насправді я займаюся і благодійництвом, і впорядкуванням громад. Можу з гордістю сказати, що моє село Немиринці Ружинського району Житомирської області є одним з найкращих в Україні. Там є робота, є де відпочити, тобто клуб, спортмайданчики, дендропарк, три фонтани, пам’ятник Шевченку, паркани, газонна трава, клумби, вода, газ, дорога.
Але головне – це робота, де можуть працювати усі, хто хоче і може. Таких сіл під моїм патронатом є три. Але це я роблю паралельно. Я якраз свій досвід хотів би розповсюдити по всій Україні. На жаль, це не завдяки владі, а наперекір. Думаю, що у Верховній Раді я також є незайвою людиною.

rusych: Переконайте мене що я маю проголосувати за Вашу партію...

Ми акцентуємо увагу на тому, що багато людей, особливо активних, мають перестати бути об’єктом політики, а ставати суб’єктом. Партія – це не фетиш. Це конкретні люди, які хочуть змінити своє життя на краще. Не потрібно сподіватися на доброго батюшку, царя чи царицю в Києві, які наведуть лад у твоєму домі. Якщо ти активна людина, віриш у те, що тільки ти можеш навести лад в громаді, в селі, селищі, містечку, то ставай поряд з Українською платформою.

Агітувати тільки гаслами безперспективно. Потрібно агітувати через конкретних людей. Через це ключову роль в агітаційній кампанії ми покладаємо на мажоритарників. Це люди, яких ви знаєте, яким ви, сподіваюсь, довіряєте. І якщо ви довірятимете цим людям, то ви безумовно проголосуєте і за Українську платформу. Українська платформа – не є партією лідерського типу. Ми будуємо партію команди.

Cezar: Чому Ви втекли від Ющенка?

Не думаю, що хтось від когось тікав. У 2002 році я обирався в мажоритарному окрузі. «Наша Україна» мене підтримала лише за три тижні до завершення виборчої кампанії. З ти пір я весь час був в «Нашій Україні». На жаль, не хочу критикувати Ющенка, але певною мірою доведеться.
Відносини між почесним головою партії НУ і навіть нерядовими членами партії м’яко кажучи не складались.
Завжди зявлялись якісь люди, які відношення до партії не мали, але їхній вплив на систему прийняття рішень був дуже великим. Переконаний, якщо ти не впливаєш на прийняття рішень, то твоє перебування в такій команді є зайвим. Я не давав обітниці Ющенку.
Вибачте за патетику, обітницю я давав українському народу. Ідеологічно я не відійшов від того, з чим 1,2 і 3 раз йшов на вибори. Тому я ні від кого не бігав. Не завдячую нікому особисто за своє перебвання в політиці, крім тих виборців, які голосували і підтримували мене.

rusych: Як Ви вважаєте громадські організації мають право приймати участь у виборах, хоча б місцевих?

Сьогодні виборча система нагадує такого собі «уродця». Говорять про мажоритарників, і втой же час прив’язують його до політичних партій. Якщо говорити про мажоритатрку, то мало б бути декілька форм висунення від партій, громадських організаціїй і самовисування. Тоді б це була класична мажоритарна. На жаль, коаліція прийняла інше рішення.

yav: Як думаєте, в чому сенс життя?

Дуже філософське питання. Думаю, що на різних етапах життя у кожного воно змінюється. Для мене на сьогодні є дуже важливим яку країну я залишу сину, якому 16 років, донці, якій 21 рік, наскільки вони зможуть зреалізуватися в цій країні.

Tarantino: Нещодавно Україна знову отримала кредит від міжнародного валютного фонду. Зовнішній борг країни складає більше 33 відсотків ВВП. Які перспективи України за таких умов? Чи можна говорити про економічне зростання, про яке повсякчас нагадує нинішній уряд?

Є такий постулат – на підйомі економіки накопичують гроші, в кризові часи їх витрачають. Не є дуже поганим, що ми запозичуємо дешеві гроші. Погано те, яким чином ми ними розпоряджаємось. Якби 80% запозичень йшли на розігрів економіки, а 20% на утримання соціальних стандартів життя, то це були б правильні запозичення. На жаль, на сьогодні і як попередній уряд, так і нинішній, витрачають гроші на проїдання, затягуючи нас в боргову яму. Сьогоднішній уряд запозичує гроші, які будуть віддавати наступні покоління. Жодних реформ, які привели б до зростання економіки не проводиться. Та й навряд чи команда на чолі з паном Азаровим є командою реформаторів. Це продовжувачі адміністративно-командного стилю управління державою і економікою. Тому зараз вкрай важливо будувати альтернативну команду, яка обов’язково має прийти до влади не для того, щоб пере направити фінансові потоки, а щоб провести реформи. Переконаний, що цій команді недовго бути при владі, бо в такому режимі їхня робота може привести до колапсу економіки. Якщо спробувати дати визначення, що таке Українська Платформа одним словом, то це альтернатива.

Житомирянин: В "Української платформи" є проекти для талановитих дітей, зокрема, "Маленький українець", "Зорецвіт", Купальські роси". Чи вважаєте ви їх вдалими? Якщо так – то який саме, якщо ні – то чому?

Власне такі загальноукраїнські проекти є вкрай необхідними. Мало говорити про любов до України, української мови, української культури, потрібно все це впроваджувати в конкретних проектах, якими є ті, які ви назвали. Ми чи не єдина політична сила, яка проводить таку проекту роботу. Ці проекти різні. Якщо говорити про проект «Маленький українець», то це проект, який виховує у дітей патріотизм, любов і гордість до своєї країни. «Зорецвіт» пропагує українську культуру, бо це пісенний фестиваль дитячої виключно української пісні. Щодо «Купальських рос», то це етнографічний фестиваль. Вони всі мені подобаються, і, на мій погляд, приносять користь Україні. Визначити який них кращий чи гірший неможливо, вони різні.

Senator: Яке Ваше ставлення до Володимира Бондара? Насвільки я розумію, він був з Вами в ті часи, коли НУ була силою. Чи готові Ви підтримати його на посаду міського голови Луцька?

Я давно Володимира не бачив. Мабуть, уже років три. Тому мені важко говорити про його підтримку.

Костянтин: Чи займаєтесь ви спортом?

Єдине, чим я займаюсь, це коли вигулюю свого собаку. В мене є пес бельгійський, якого звати Джафар. Це неправильно. А раніше займався рукопашним боєм.

rusych: А що вже відбулася конференція яка висунула список в облраду? Чи у Вашій партії голова призначає кандидатів? :)

Насправді це будуть пропозиції. І вирішуватиме виключно обласна конференція. Центральні органи партії до розташування кандидатів в депутати у списку відношення не має. Але, як правило, список до обласної ради очолює голова обласної організації. Якщо його конференція не підтримає з приводу оголення списку, то такому голові потрібно думати про відставку, бо він не користується авторитетом в організації і нічого страшного в цьому нема. Він зможе працювати в партії в іншій ролі.

Senator: То зателефонуйте Бондару і зустріньтесь

Якщо у Володимира Нальковича є бажання зустрітися, то я не заперечую. Свій номер телефону я вже не змінював 6 років. На жаль, він його змінив.

Юрій: Ви як колишній міліціонер задоволені тим, яка зараз в Україні міліція?

Це жахливо! Фактично в Україні діє постулат – хто що охороняє, той і від того годується. Я звільнився з органів міліції в 1991 році. Навіть подумати тоді було важко, у що перетвориться сьогодні міліція. Потрібно суттєво змінювати підходи, в цій частині достатньо показовий є приклад Грузії. Три роки тому на 70% міліція була розформована. Міліціонерам дали зарплату трохи вищу середньої по Грузії. Набрали зовсім інших людей. На свою зарплату їхні міліціонери можуть утримувати сім"ю. Але якщо хтось із них візьме хабаря, то на роботу ні на державну службу ні на підприємство його нехіть не візьме. Не візьмуть на роботу і ці структури і його дітей. Через це рівень корупції в міліції Грузії один з найнижчих у світі. Потрібна чітка, жорстка реформа в даній службі. На жаль, реформуванням ніхто не займається.

Cezar: Цікава у вас біографія, я оце подивився. до 1991 року були слідчим, а потім розпочали підприємницьку діяльність. Можете розповісти як перші гроші заробили?

Хочу спочатку розповісти як пішов з міліції. Я закінчив юрфак університету імені Шевченка. Якось прийшов на допит одного звинуваченого, в якого освіта була 8 класів. А в мене протерлися штани і дружина з аналогічних вставку мені вшила. Обвинувачений мені каже: «Начальник, давай я тобі штани куплю?». Після цього я зупинив допит, прийшов і написав рапорт на звільнення. Перші більш-менш пристойні гроші заробив на поставках ліків в Узбекистан. Перший свій стартовий капітал заробив на експорті української продукції в Середню Азію.

yav: Кажете, в політику прийшли з бізнесу. З якого саме?

Бізнес виробничий. Не дуже вмію займатись торговельними операціями. На сайті є дані про те, що займаюся скловиробництвом, фарфоровим виробництвом, виробництвом ліків та сільським господарством. Це все те, що сформовано до 2002 року. Після прихожу в політику жодного нового бізнесу не сформував.

Житомирянин: Чи багато серед партійців "Української платформи" молодих людей? Якими методами завойовуєте довіру молоді?

Так, Українська платформа - достатньо молода команда. Середній вік голів обласних організацій – 35 років. Наприклад, у Тернопільській і Миколаївській областях головам організації по 28 років, Харківській – 30. Ми не вважаємо, що молодість – це якась хиба. Можна бути «дідом» у 20 років і молодим у 70. Все залежить від способу мислення та світогляду людини. Стараємось не розділяти партійців по віку.

Солдат Джейн: Ви брали участь у депутатських бійках? Вам нічого не розбивали, як Донію чи Карпюку?

Я раніше говорив, що займався деякими видами спорту. І побоююсь когось вдарити. Згадується момент 2007 року в генпрокуратурі, коли один із депутатів-регіоналів старшого віку схватив мене за лацкани піджака і почав пробувати тормошити. Я йому тоді сказав: «Враховуючи твою старческу грузь, я тебе бити не буду. Але я бичка в років 3 в лоба бю, не встає. Він вибачився, поправив мій піджак і відійшов в сторону. У Верховній Раді стараюсь робити все, для того щоб бійок не було. Якраз коли Соломакін бив Карпука, я прибіг і розняв їх. Вважаю, що у Верховній Раді треба битись розумом, а не кулаками.

rusych: Якщо вам запропонують місце в уряді (не в цьому - Азарова, а в якомусь N) яке міністерство Ви хотіли б очолити?

Все буде залежати від того, яка команда буде управляти країною. Вважаю, що є знання в економіці, фінансах, сільському господарстві, в тій же міліції. Але на посаду можна йти тільки тоді, коли тобі дадуть можливість зреалізувати ті ідеї, які напрацьовані.

Дуже цікаво було б зреалізувати адміністративно-територіально реформу в Україні, без якої розвиток країни навряд чи відбудеться.

yav: Ви схожі на ідеального чоловіка: привабливий ззовні, самодостатній, соціально свідомий.... У Вас є недоліки?

Думаю, що недоліків у кожного дуже багато. Перше – багато палю. У зв’язку із зайнятістю дуже мало часу приділяю сім"ї. Думаю, ще знайдуться недоліки, про які не завжди публічно скажеш. В мене в житті є два кредо. Перше – у всіх своїх проблемах в першу чергу звинувачуй сам себе.

Друге – коли підбриваєш бороду, важливо дивитись самому собі у вічі. От самому собі всі свої недоліки точно можеш сказати.

yav: А розкажіть про своє перше кохання...

Як завжди, у школі. Однокласниця. А потім – хто куди. :-)

rusych: якщо ви партія команди, то назвіть команду яка йде в обласну раду. п"ятірку, наприкладю Не просто прізвища, а хто ці люди, що вже досягли в житті?

Оскільки це буде вирішувати обласна конференція, то сказати хто буде в першій п’ятірці важко. Але в команді є науковці, лікарі, вчителі, бізнесмени. При тому багатьох із них ви точно знаєте. Список буде оголошений після 10 вересня.

Оленяточко: Як ставитеся до змін у Законі про голодомор?

Поки що змін до закону про визнання Голодомору немає. Пан Солдатенко завжди був апологетом комуністичної ідеології. Дивно як він очолив Інститут національної памяті, особливо після такої постаті як Ігор Юхновський. Але як там кажуть, ворон ворону глаз не выклюет. Майже 30 країн визнали Голодомор геноцидом українського народу, а Україна в особі нинішніх коаліціянтів як унтер-офіцерська вдова. Це ж треба так не любити Україну і навколішки стояти перед сусідами. Це хохляцька мешовартісність нинішньої влади.

Senator: у Вас нормальні відносини з Карпуком? Як Ви з ним домовились щодо роботи по Вролинській області, Ви ж по електорату Нашої України їздите

З паном Володимиром в мене дуже добрі стосунки. Я його дуже шаную. Пропонував вступити в УП. Наскільки мені сьогодні сказали він, на жаль, склав з себе повноваження голови обласної організації НУ у Волинській області. Оскільки ми робимо головну ставку на мажоритарників, то, думаю, що домовимось з приводу м"якої конкуренції по різних округах. Обливати брудом один одного точно не будемо.

Оленяточко: На сьогодні головним фінансистом партії є я - а що, більше ніхто грошей не дав? Яка ідеологія вашої партії? В скільки грошей на місяць вам обходиться фінансування партії?

Для того, щоб тобі давали гроші, потрібно просити. Ми сьогодні нікому нічого не винні. Нічиїх інтересів лобіювати не будемо. Це дуже важко без великого фінансування, але в цьому є свої переваги. Фінансування обходиться не в дуже велику суму. Ідеологія партії є право-центриською. Головні постулати – ліберальна ідеологія в галузі економіки, національно-демократична філософія розвитку держави, побудова громадянського суспільства, створення політичної нації.

Tarantino: Чи голосували ви проти податку на розкіш?

На жаль, податку на розкіш в поданому до другого читання Податковому кодексі не було.

Юрій: Ви підтримуєте підвищення пенсійного віку для жінок?

В перспективі ми нікуди від цього не подінемось. Але на даному етапі це неправильно. Потрібно розпочати з унормування нині діючої пенсійної системи. Не можуть пенсії нараховуватися для різних категорій людей по різних законах. Якщо для пересічних громадян існує норма, що пенсія нараховується 1,35% за кожен відпрацьований рік, то ця норма має розповсюджуватися на всіх громадян. Друге – не можуть молоді люди виходити на пенсію у 32 роки. Потрібно було б прибрати ось ці та інші проріхи в пенсійному законодавстві, забезпечити ефективну медицину, яка б забезпечила довше життя українців, ввести накопичувальну систему пенсійного забезпечення і тільки після цього можна говорити про продовження пенсійного віку.

Volynianyn: Де ви відпочиваєте душею?

Останнім часом я відпочиваю душею в своєму рідному селі. Мені з командою вдалося підняти дух людей і вони дбають, працюють і оберігають своє село. Не тільки природа, а і настрій людей сприяє ...спокою.

rusych: На кого Ваша партія ставить на виборах мера Луцька?

До 21 серпня ми маємо визначитися із своїм кандидатом. Зараз проходять консультації. Після них буде прийнято рішення. Поки що ми не виключаємо висунення кандидати в міські голови від УП. Якщо це відбудеться, то він буде 6 кандидатом в мери обласних центрів України.

yav: Є речі, які можуть примусити Вас заплакати?

Безумовно. Хоча це важко.

yav: Чим Вам найбільше запам"ятається Луцьк?

В Луцьку я втретє. Замок Любарта сподобався.

Шановні волиняни, хочу подякувати за запитання. Вони буди цікаві. Дуже добре, що ви небайдужі. Бажаю успіхів і перемог. Знайте, Українська Платформа з вами! Щиро ваш Павло Жебрівський.

Від "ВН": просимо вибачення у читачів, що відповіді не на всі питання встигли прозвучати у чаті - виною всьому брак часу.
На «Волинських Новинах» відбувся чат із призеркою фестивалю «Слов’янський базар» Галиною Конах
На «Волинських Новинах» 13 липня відбудеться чат із директором Луцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ліною…
На «Волинських Новинах» 8 червня відбудеться чат із головним тренером ФК «Волинь» Анатолієм Демяненком
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus