USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95
Чат з Ігорем Ващенюком
Чат-конференція з начальником обласного управління охорони здоров’я Ігорем Ващенюком.

Юрій: Поясніть, чому у нашій країні досі немає страхової медицини?

Питання більше до політиків, бо за роки незалежності було внесено чотири законопроекти про страхову медицину, але, на жаль, жоден з них не був прийнятий.

Страхова медицина питань всіх не вирішить, тому що частина економіки України в тіні.

Але страхова медицина дозволить формалізувати відносини хворого з лікувальним закладом як виконавцем послуги та державою як замовником цієї медичної послуги. Тобто потрібно чесно сказати хто, за що і скільки платить, які види допомоги оплачує держава, які страхова компанія, а які сама людина.

Якщо людина буде платити певні кошти, то треба, щоб вона знала за що. Щоб це було прозоро і чесно.

Mirna: Багатьох цікавить чутка про те, що ви невдовзі будете працювати у Міністерстві охорони здоров"я. Це правда? Якщо так, то яка посада у вас буде і хто може очолити обласне управління охорони здоров"я? Якщо ні, то чи чули ви про такі розмови? Звідки такі чутки виникли? Мені здається, диму без вогню не буває...

Я працюю на посаді начальника управління 6 років. І принаймні з 10 потенційних місць роботи за цей час вже мені приписували. Тому я прихильник говорити про ті речі, які є реальні.

Є певний процес, якщо будуть якісь зміни, то, звичайно, читачі про них дізнаються. Я думаю, що читачі інтернет-новин найперше про це дізнаються.

Тетянка: Ви дивитися серіали "Доктор Хаус" чи "Інтерни"? Скажіть, будь ласка, там правдиво показують медицину?

Системно не дивлюсь, але іноді окремі серії переглядаю заради спортивного інтересу. Видно, що грамотні є консультанти з медичної сфери, бо багато гумору є, який досконало може оцінити тільки медик.

Багато там бурлеску, перебільшень, особливо в "Інтернах", але певні моменти такого невидимого для звичайних громадян життя медиків підмічені там досить точно.

Юрій: Розставте, будь ласка, за важливістю (від першого до останнього місця) такі проблеми медичної галузі: *відсутність належного фінансування; *кваліфікація медиків; *моральність медиків (їх принципи, готовність допомагати людям у будь-яких умовах)

Я думаю, що в цьому переліку не зовсім коректно ставити в один ряд названі проблеми. Тому я б залишив би в такому порядку, як поступило питання.

Тетянка: Який ваш медичний фах? Ви би не хотіли повернутися до практики в медицині?

За фахом я є лікарем-терапевтом. Пройшов практично всі щаблі: починав працювали дільничним лікарем-терапевтом, військовим лікарем, ординатором терапевтичного відділення, завідувачем відділення, головним лікарем однієї з міських лікарень міста Калінінграда, головним лікарем станції швидкої допомоги міста Луцька.

На всіх адміністративних посадах я суміщав роботу з роботою лікаря. На жаль, нинішня посада не лишає часу для практики. Ностальгія за живим спілкуванням з пацієнтами є.

Але й робота управлінця в сучасних умовах є цікавою. Це теж робота з людьми, тільки трохи іншого рівня. Мені колись казали, що поганий студент має шанс реалізувати себе як головний лікар. Колись жартували так.

Але сьогоднішній час ставить дуже високі вимоги до керівників, там дійсно мають працювати найкращі, тому що поганий лікар може нашкодити обмеженій кількості людей, а поганий керівник може скоїти набагато більше біди.

Оленка69: Наскільки добре зараз фінансується будівництво нових лікарень на Волині? І взагалі - чи варто будувати нові лікарні, а чи ліпше тратити гроші на краще оснащення уже діючих?

Відносно будівництва нових лікарень, то сьогодні перш за все ми можемо говорити про завершення будівництва довгобудів. Зокрема, за останній рік введено в експлуатацію корпус Б обласної клінічної лікарні, поліклініку Ківерцівської ЦРЛ, поліклініку Шацької ЦРЛ. Принципово прийнято рішення про продовження будівництва обласного перинатального центру та поліклініки Ковельського МТМО.

Щодо необхідності, то, звичайно, належні умови перебування - це один з елементів лікування. Все-таки на вулиці 21 століття, і пацієнти мають лікуватися у цивілізованих умовах. Бо старі правила, коли в палаті мало бути 8 хворих, вже віджили своє.

Хоча погоджуюсь, що голі стіни без обладнання і кваліфікованих кадрів проблеми не вирішують. В нинішньому бюджетному процесі це зовсім різні статті видатків.

Якщо є субвенція державного бюджету області на будівництво, то ми його спрямувати на медичне обладнання не можемо. В області правильна політика. В нас, коли будується новий об"єкт, то він і відповідно оснащується. Тобто проблеми треба вирішувати комплексно.

Gotia: Зараз багато говорять про єдиний медичний простір. Простою мовою - що це? Як це позначиться на якості лікування пацієнтів? Як це позначиться на роботі лікарів?

Єдиний медичний простір, якщо говорити глобально, то кошти всі, які виділяються на галузь охорони здоровя, вони би мали йти через одні руки.

В нашій державі, на жаль, існує багато відомчих зкладів, які мають підпорядкування не Міністерству охорони здоров"я і на які ми практично впливу не маємо, а кошти то розпорошуються. І, звичайно, якщо є обмежений ресурс, то треба його раціонально використовувати.

Коли поряд стоїть звичайна лікарня і залізнична, то ставити там і там однакове дороге обладнання, яке не буде використовуватись на повну потужність, є завеликою розкішшю. На жаль, вирішення цих питання не є в компетенції обласних органів влади.

Ми ж в області намагаємося побудувати вертикальну інтегровану медицину. І концентрувати гроші намагаємось у тих закладах, де медичне забезпечення може надаватись найбільш якісно.

Наприклад, за минулий рік у пологовому відділенні Шацької ЦРЛ прийнято 75 пологів. Це трішки більше, ніж одні пологи на тиждень. Це нераціонально з економічної точки зору, адже потрібно цілодобово утримувати персонал, оснащувати відділення відповідним обладнанням, яке буде простоювати і морально старіти. А головне - відсутність практики в лікарів.

За 5 останніх років там не було проведено жодної акушерської операції, а саме в акушерстві питання рятування життя - це питання кількох хвилин. Тобто народжувати в таких умовах просто небезпечно. Приблизно така ж ситуація була й в хірургічному відділенні.

Тому логічним та й життєво необхідним було створення єдиного медичного простору Шацького і Любомльського районів і концентрація медичного обслуговування у Любомльському районі та надання всього спектру амбулаторно-клінічної допомоги та планово-стаціонарної в Шацькій райлікарні.

До того ж, введені бригади швидкої допомоги, які розташовані у Шацькому районі, які дозволять безпроблемно надавати допомогу всім гостям нашої області, які приїдуть на відпочинок у Шацький національний парк. При чому об"єдання це було створено лише після того, як добудували поліклініку в Шацьку. Вона була добудована за особистої ініціативи голови ОДА Бориса Клімчука.

Вчора вручено 2 автомобілі швидкої допомоги для цього об"єднання. В цьому місяці буде встановлено сучасний рентген-апарат в Шацькій райлікарні.

Зиновій Пипка: Вітаю вас з Днем медика! Що вам вже подарували? Як збираєтеся святкувати? Як святкували це свято в студентські часи?

Дякую за вітання. Збираюсь святкувати з сім"єю, поїдемо десь до води в колі друзів. До речі, з друзями, яких знаю ще зі студентських часів. Я навчався в Івано-Франківському медінституті. В студентські часи ми їздили в Карпати. Але в студентські роки, де б не святкував, це завжди весело і цікаво. Згадується воно у всі часи з приємністю.

Подарунків особливих не було, вони й не потрібні. Але приємно, що телефон не змовкає. Дзвонять люди, з якими особливо й не спілкуєшся, але вони згадують і вітаю.

До речі, згадав - друзі подарували 2 смачних лящі власного виробництва, які будуть знищені у найближчі 2 дні. :)))))

_Лучанка_: Чи знаєте ви про конфлікт між гастроентерологом міської дитячої поліклініки Мельничук 0, яка подала в суд на жінку за те, що та розказала в пресі, що лікар відмовився оглядати її дитину? Якщо так, то кого ви вважаєте правим? Якщо ні - то чи вітаєте ви ту ситуацію, що жінка, побачивши хамство лікарки, не змовчала, а написала у пресу?

Не знаю про цей конфлікт. Поцікавлюсь обов"язково. Щодо того, що жінка написала в пресу, то не бачу у цьому нічого поганого. Для того є й преса.

Очевидно, конфлікт не можна було згладити на рівні лікарні. Але людина має право на захист своїх інтересів. Хоча, думаю, що можна було згладити цей конфлікт, і не виносячи у пресу. Але не знаю суті, тому не можу коментувати предметно.

faBULA: Зараз багато лікарів відкривають приватні кабінети. (Гінекологи, стоматологи, дерматологи і так далі). Їх хтось контролює?

Це дійсно проблемне питання. Бо згідно закону контролювати їх роботу може орган ліцензування. А у нас всі ліцензії видаються у Міністрестві охорони здоров"я.

Вже протягом кількох років ведуться розмови, щоб ліцензування передати на місця. Але це не вирішується. Було б добре на місцях проводити перевірки їх діяльності.

Я вважаю, що це неправильно. Якраз в цих питаннях проблеми є, проблеми безпеки пацієнтів. Має бути чіткий контроль котролюючих слоужб і управління охорони здоров"я. Ми все таки сподіваємося, що ліцензування передадуть на місця.

Хоча я все-таки вітаю приватну практику, бо це створює конкуренцію, зменшує навантаження на бюджетні установи та і не йде мова про придушення приватної практики.

Маруся: Не хочеться запитувати про такі ганебні речі у переддень професійного свята, але інша нагода не скоро випаде… Вам не соромно, що головні лікарі майже відкрито «торгують» посадами, навіть тарифи визначені є? Наприклад, за роботу лікаря в обласній клінічній лікарні «просять» 5 тисяч доларів. В менш престижних закладах за посаду санітарки вистачить 100 доларів, медсестри – 300 доларів. Так-от, Вам не соромно? Тільки не кажіть, що це неправда.

Питання складне і багатогранне. Я не буду розписуватись за всіх, що це неправда. Але не настільки це масове явище.

Бо якщо когось питаєш, то каже: "Ні я не платив, але чув про таке".

Звичайно, такого не повинно бути. Якщо в когось вимагають кошти, то треба звертатись у правоохоронні органи і спільно боротись з цим явищем.

Ковальчук Н: Вот, положа руку на сердце. Вы бы советовали сейчас молодым людям, которые не имеют богатых родителей идти учиться на медика при том уровне обеспечения и финансирования государством?

Дуже болюче питання, до речі. Тому що дійсно в нас зменшується конкурс в медичні заклади. Адже вчитись треба 6 років в інституті і 2-3 роки в інтернатурі. А об стати на ноги треба ще 5 років. Тобто лікар здобуває авторитет в досить зрілому віці. І жити весь цей час на ту зарплату, яку виділяє держава, неможливо.

А зараз, окрім того, збільшується питома вага пенсіонерів. Але в мене страша дочка закінчила 4 курс медичного університету. Зараз менша закінчила школу і теж планує пов"язати своє життя з медициною.

Я думаю, кожен таке рішення повинен приймати сам. Але як чиновник я зацікавлений, щоб діти вступали у медінститути. Я надіюсь, що держава створить можливість медикам чесно заробляти гроші. Я по життю оптиміст, тому відмовляти когось від медичного інституту я б не став.

Стрийко: Як Ви забезпечуєте відкритість та публічність діяльності Вашого управління? Чому в управління немає сайту? В одному місці не можна знайти навіть інформацію про медичні заклади області.

Заходьте на сайт ВОДА. Там є сторінка нашого управління. Там ще є інформація про торги і закупівлі, уточню чи там, на сторінці, є всі заклади. Дякую.

Практично на всіх заходах, які в нас проводяться, присутні працівники ЗМІ. Ми щомісячно проводимо прес-конференції. Тому ми відкриті. Якщо є якісь питання, які цікавлять, то можна й в управління звертатись.

Юрій: Зараз, коли вже страсті вляглися, можете розказати, що там з головним лікарем Луцького пологового будинку сталося?

До кінця ні, тому що йдуть ще слідчі дії. По завершенню, думаю, буде інформація у ЗМІ.

Стрийко: Як Ви ставитесь до планів уряду щодо формування регіональних медичних закладів (одна лікарня на кілька районів)?

Це не зовсім так. Мова йде про створення госпітальних округів. Ціллю створення таких округів є концентрація певних видів допомоги в конкретних місцях, де є обладнання і послуги. Поки що проект тестується в 4 регіонах. Після цього буде корекція і поширення на інші регіони.

Нам трохи не везе з міністрами - їх часто змінюють. Але напрацювання останніх років дуже суттєві. Вони зараз широко обговорюються, і йде практична апробація. Не треба боятись, що закриють якийсь заклад, роботи вистачить всім. Мова йде про те, щоб кожен медик надавав саме ті послуги, які він може надавати найбільш якісно.

Це дозволить хворому з одного району поїхати в сусідній до кращого фахівця. І там його вже не зможуть відправити у свій район. Не матимуть права. Якщо сконцентрувати з районів, то це і 15 ліжок, це й потік хворих, і лікарська практика. Якщо ми це зробимо, то це багато чого спростить.

Gotia: Ви відрізняєте хабар лікарю від подарунка лікарю? Якщо так, то яка різниця?

Теж складне питання. Я за те, щоб лікар отримував достойну зарплату і не був залежним ні від пацієнта, ні від кого. До речі, система гонорарів легалізована у багатьох країнах. Я вважаю, що це справа кожного віддячувати чи ні лікареві за якісно надані послуги.

Не будемо закривати на це очі, але, мабуть, і завдяки вдячним пацієнтам наші спеціалісти тримаються. Але якщо є факти вимагання грошей, то про це треба повідомляти і нас, і міліцію.

Пацієнт не винен, що у лікарів маленькі зарплати. Проте відношення лікарів до пацієнтів не повинно залежати від того, чи пацієнт може віддячити.

Тетяна Юріївна: Яка зараз ситуація з вакцинами для дітей? Вони є? Моїй дитині у три місяці не зробили якоїсь там важливої прививки. Від кору і ще від чогось. Якщо моя дитина захворіє, хто буде винен?

З вакцинами ситуація така, що їх закуповує Мінохорони здоров"я, вони приходять в області. Іноді бувають перебої, бо є багато недобросовісних постачальників, які користуються недосконалістю нашого закону про тендери. І коли вже проведений тендер, можна як завгодно довго його блокувати - саме підписання договорів і заключення угод.

Тут потрібні якісь системи захисту для таких життєво необхідних речей. Якщо читач залишить свої дані, то ми по конкретному випадку можемо розібратись. Якщо не дотримані строки вакцинування, то його можна відкорегувати, нічого страшного не повинно бути.

Рампунцель: Якими методами медики сприяють тому, аби повернути довіру мам до вакцин?

Ми намагаємось озвучувати цю тему у пресі, при роботі з пацієнтами. Іншого шляху по боротьбі з багатьма небезпечними недугами у світі не має. Тому я закликаю ЗМІ, ми бачимо яку вони силу мають, роз"яснювати важливість вакцинації.

На жаль, серйозно підірваний аворитет вакцини. Не так давно, років 10 тому, був спалах дифтерії, тоді померло більше 10 дітей по місту Луцьку. Це були діти, які теж мали проблеми з вакцинацією. Але це пройшло якось без великого шуму. А коли померла дитина, і це не було повязано з вакицнацію, тобто це не було доведено, а просто співпало в часі, то саме тоді це підірвадло авторитет.

Це та сфера, де треба бути дуже обережними з публікаціями, виступами. Скажу як батько - я своїм дітям щеплення робив.

Iryna: А що скажете про проби Манту? Їх зараз роблять? Чи перебої з препаратом тільки у нас в Луцьку? Спочатку нам в садочку казали, що дитину не візьмуть до школи без проби. А тепер кажуть, що немає препарату, тож до школи будуть брати і без проби.

Проби манту - це не вакцина. Вона не є строго специфічною, але її треба робити. Дійсно, є з туберкуліном перебої. Це практично така ж ситуація, як і з вакцинами. Але ніяких проблем з поступленням в школу не може бути в разі перебоїв. Її боятись не варто, вона є абсолютно безпечною. На даний час ситуація виправляється.

Читатель: Когда уже заменят главврача Волынской облпсихбольницы Черныша? Как запьет – неделями не ходит на работу. Неужели вам, начальству, об этом не известно? Ведь в больнице все об этом говорят.

Ваше запитання - некоректне.

Стрийко: Охорона здоров'я - це ж не лише медицина. Як Ваше управління працює щодо пропаганди здорового способу життя, особливо серед дітей та підлітків?

Дуже гарне питання. Дійсно, система охорони здоров"я - це є комплекс. Тут не стільки медицина, бо від рівня освіти, від виховання у сімї багато чого залежить. В нас є спільні програми з нашими управліннями освіти, сім"ї молоді та спорту. В нас є обласний центр здоров"я, який випускає багато прогандивної продукції. Ми такої дуже багато видаємо.

Треба популяризувати здоровий спосіб життя. Треба постійно промивати мізки людям в хорошому розумінні цього слова. Зараз ми запустимо пропаганду по серцево-судинних захворюваннях. Це мова про "Волинькард". Виготовлені вже і відеоролики, і друковані метаріали. І скоро ви цю продукцію побачите.

Тетянка: Зараз у всіх бюджетників, в тому числі і медиків, проблема з індексацією. Ніби була начислена певна частина зарплати, а тепер її забирає КРУ. Ви про це чули?

КРУ може вказати якщо десь щось неправильно нараховано. КРУ не забирає. Глобального порушення такого нема. На щастя, в нас зараз немає затримок.

Десь в якійсь установі могли бути якісь помилкові нарахування, тому КРУ мусить допомогти повернути їх в бюджет. Загальних глобальних проблем в нас немає, а десь в конкретному випадку могли бути помилки.

Зиновій Пипка: Усі лікарі такі циніки. Це вада професії чи необхідність?

Я не думаю так, що всі циніки. Багато лікарів в нас є і поетів, і художників, і взагалі мрійних натур. Особливість професії, може, з боку трактуватись як певний цинізм. Є захисні моменти.

Коли до тебе приходить пацієнт, то ти живеш його болем. Тому має бути постійних захист від негативного поля. Це не цинізм. Часто це лише зовнішні якісь прояви. Я сам з сім"ї медиків, в мене батьки і родичі медики. Тому я можу сказати, що медики - це часто люди романтичного складу.

Микола: Скажіть, чому такі черги у поліклініках області? Маю, зокрема, на увазі поліклініку в обласній лікарні. Там же не пробитися!!! Чи є якийсь вихід з цього?

Проблема дійсно є. Але якщо підійти геть принципово, як вимагає і законодавство, то по ідеї поліклініка не має приймати людей з вулиці. Туди мають йти тільки за направленням. Але, розуміючи реалії сьогодення, що там і обладнання хороше, і фахівці, то ми не обмежуємо право людей йти туди і консультуватись.

Тому є негативні наслідки - черги, зокрема. Ви знаєте, в нас є приватна клініка Загурського. Так от, щоб до нього в Польщі потрапити на операцію, люди чекають рік.

Тобто громадяни повинні зрозуміти, що якщо вони хочуть потрапити до фахівця, то вони муситимуть почекати. Але люди повинні розуміти, що первинний прийом - це не функції обласної лікарні.

Волинський журналіст: Чи відомо вам, кому з волинських лікарів цього року Янукович присвоїть звання заслуженого? І, до слова, як такі кандидатури вибирають? Невже сам Президент сидить і думає, кому з волинських лікарів нагородити? І чи вважаєте ви такі нагороди - а) потрібними б) заслуженими?

Якщо цікавить процедура, то я її опишу коротко. Ініціює нагородження трудовий колектив. Кандидатура вибирається рішення загальних зборів колективу. І, до речі, ми маємо дуже багато прикладів, коли саме в трудовому колективі відхиляють запропоновані кандидатури.

Потім це приходить в обласне управління, де ми розглядаємо, після чого вносимо подання на ім"я голови ОДА. Після цього воно погоджується у Міністерстві охорони здоров"я.

І тільки після цього спрямовується у Адміністрацію Президента. Тобто там випадкових людей практично не буває. Це складна, але демократична і прозора процедура.

Чи потрібно це? Напевно так, кращих треба відзначати. Хоча насправді гарних спеціалістів набагато більше, ніж нагороджують.

Маруся: Чи в змозі ви якось контролювати рекламу гадалок, якої зараз сила-силенна у наших газетах? Як ви особисто ставитеся до такого лікування? Адже у своїй рекламі вони посилаються на якусь там ліцензію МОЗ?

На жаль, не можу. Ми якось були дуже активно взялися за цю рекламу. Зверталися у правоохороні органи, і прокуратуру. В нас якось законодавство так хитро зроблене, що не можна заборонити рекламуватись. Плюс в ліцензії не вказуються всі їхні послули.

Я ставлюсь негативно, в більшості випадків це обман і викачування грошей. Але якщо ви у це дуже вірите, то це іноді може допомогти - віра активізує сили організму.

Якщо стоїть питання чи витратити гроші на ворожку чи офіційну медицину, то йдіть у лікарню. Особливо це стосується онкології. Але це втрата часу - звертатись до цілителів. Але, на жаль, люди потім приходять до лікарів у запущених випадках після відвідин ворожок.

Якщо дуже хочеться, то можна паралельно сходити і до ворожки. Але я вам гарантую, що суттєвої допомоги там не буде.

Волинський журналіст:: Чи правда, що лікарі - завідувачі відділень, головні лікарі - відкривають аптеки у своїх відділеннях, лікарнях? І взагалі - як вибирається "самий достойний", якому дають можливість відкрити аптеку в лікарні? Адже ж усім зрозуміло, що там прибутки надвисокі...

Фармацевтичний ринок у нас поділений між крупними операторами. Навіть якби лікарю захотілось його відкрити, то це не так просто.

Рішення про здачу в оренду приміщення чи частини приміщення головний лікар прийняти не може, бо майно - це комунальна власність. Тобто приймати рішенні таке може власник приміщення. Головний лікар може тільки погоджувати здачу в оренду частини приміщення. Вартість оренди, конкурси на здачу в оренду - це все функції органу місцевого самоврядування.

Якщо ми все-таки колись доживемо до того, що в лікарнях ми будемо надавати допомогу без сприяння хворого, то аптек там взагалі не буде.

Юрій: Усі розуміють, що лікарі можуть зловживати. Наприклад, підторговувати якимись препаратами. Як ви це контролюєте?

Підторговувати це навряд. А од щодо лобіювання чи спрямування в певну аптеку чи рекламування певного препарату, то такі випадки бувають. В нас є свої методи боротьби.

Є стандарти лікування, і якщо призначається щось не те, то це відразу випливає. Це не так масово зараз, як раніше. Але проблема є. Тут грають роль ті ж низькі заробітні плати.

В найближчий час ми відновимо рецептурний відпуск препаратів у наших аптечних закладах, тому стане контролювати ще легше.

Маруся: Чому у нас благодійні внески у медзакладах називаються благодійними внесками, якщо їхня сума зазвичай визначена адміністрацією? Адже благодійність передбачає добровільність. Хіба не так?

Так, цілком погоджуюсь. Але, на жаль, без благодійних внесків ми б не змогли працювати. Якщо б внески були такі, як вимагає Конституція, то грошей вистачило б на 5 днів. Це реалії сьогоднішнього дня.

До речі, хочу подякувати усім, хто робить благодійні внески. Без них ми б просто не змогли працювати.

Без того не було б реактивів, рентген-плівки, інших розхідних матеріалів. Це вимушена міра. Повірте, нам вона так само не подобається, як і пацієнтам.

Краще було би, щоб можна було визначити вартість послуги, чесно про це говорити, і контролювати. Думаю, ми придемо до цього найближчим часом.

Юрій: Ви кажете про рецептурний відпуск ліків. Можна детальніше? Знову аспірину не можна буде купити без того, щоб не дати 20 гривень лікарю?

До речі, рецептурного відпуску ще з радянських часів ніхто не відміняв. По наших наказах він передбачений. Але, на жаль, в період стихійного ринку в нас медикаменти в аптеках почали продавати, як насіння соняшника.

Тут є декілька аспектів, чому він необхіний. По-перше, є ряд препаратів, які приймати неконтрольовано просто небезпечно для здоров"я.

Для прикладу, антибіотики. В нас же ж дитинка тільки кашляне чи буде нежить, то мама купує антибіотики, дає дитині і думає, що вона вилікувала. При вірусних інфекціях вони не тільки недієві, але й шкідливі. Якщо давати в недостатній дозі і в нетривалий термін, то ми виокремлюємо мікроорганізми, які абсолютно нечутливі до антибіотиків. І потім серйозне захворювання не можна вилікувати навіть сильним антибіотиком, бо організм нечутливий.

Щодо аспірину, є в наказі виключення - медикаменти, які щоденно необхідні. Вони будуть відпускатись безрецептурно, у тому числі й аспірин.

В страховій медицині амбулаторне лікування відшкодовується. Якщо є серйозна патологія, то це дає привід прийти завий раз до лікаря і проконсультуватися.

До речі, люди витрачають часто фінанси не на те, що потрібно. Якщо взяти статистику найбільших лідерів продажу по медикаментах, то в нас лідирують препарати, які в Європі майже ніхто не купує. Це маркетингові ходи фармацевтичних компаній. Якби був рецептурний відпуск, то цього б не було.

Ідеальним я вважаю відшкодування вартості амбулаторного лікування по страховці. Хоча я розумію, і тих людей, які зацікавлені в стабільній купівлі ліків в аптеці. Про це, наприклад, дуже хвилюються хронічні хворі, які бояться, що потрібно буде за кожною новою упаковкою ліків ходити спочатку за рецептом до лікаря.

Tarantino: Що ви думаєте про розкрученого сьогодні лікаря Євгена Комаровського і його систему? Він правий, на вашу думку? Чи порекомендуєте ви дослухатися до його порад? Бо у мене складається враження, що він просто заробляє гроші на своїй популярності, зловживає цим...

Більшість тих передач, які мені довелося дивитись, містили абсолютно правильні речі. Це грамотний фахівець.

Інша справа, що він не бачить конкретної дитини, тому не можна говорити, що його поради можна застосовувати до кожної дитини. Якщо є якась проблема, треба обов"язково консультуватись з лікарем. Хоча загалом мені подобаються його передачі і так би мовити його філософія.

Валентина: Поясніть як медик: чому різні лабораторії дають різні результати аналізів крові? Я от робила аналізи у пологовому будинку і в лабораторії обллікарні. Так в одному місці показало, що в мене цукор у нормі, в іншому – що він зависокий. Я так і не зрозуміла, хвора я чи ні.

Таке буває. Ще в інституті вчили, що лабораторія - це додатки. Має бути вирішальною думка лікаря. Методи діагностики зараз вдосконалюються.

Однократне підвищення цукру не є показовим, але це є тривожним сигналом. Треба звернутись до лікаря і провести більш глибоке обстеження. Це і визначення глікозельованого гемоглобіну, і цукровий профіль і таке інше. Спеціалісти знають.

Щодо різниці в аналізах, то вони можуть бути. До речі, рівень крові коливається протягом доби. Може залежати також і від обладнання, його якості, і від кваліфікації лаборанта.

Тут майбутнє, звичайно, за автоматичними аналізаторами, де виключається фактор людської помилки, тому результат найбільш точний. Таке обладнання вже є, у томи числі й у наших закладах. І з кожним роком його буде більше.

Читачу ж рекомендую звернутись до свого лікаря. Якщо є ендокринолог, то до нього. А на початкових стадіях обстеження може провести і ваш сімейний лікар.

Маруся: Ви підтримуєте ініціативу заборонити будь-якої рекламу лікарських засобів?

Обома руками.

Волинський журналіст: Чи загрожує Волині кишкова епідемія, яка вирує в Європі, та холера, що з"явилася на Донеччині?

Літом завжди потрібно бути настороженим відносно кишкових інфекцій. По-перше, не забувати мити руки. По-друге, не вживати їжу сумнівної якості.

Якщо ви у закладах громадського харчування, то не вживати салатів з майонезом. Обережним треба бути до молочних продуктів, придбаних на ринках, з рибою.

Обережно треба бути при підготовці весіль, коли готують їжу за 3-4 дні. Вже ми маємо випадки і на Волині.

Прямої загрози холери немає, але не виключено, що її можуть привезти з іншгого регіону.

Щодо кишкової інфекції, то це можуть бути війни конкурентів. Я не думаю, що це щось принципово нове. Занадто багато в нас останнім часмо кампаній: то коровячий сказ, то грипи всіх типів.

Є таке прислів"я: якщо винайшли ліки, то винайдуть і хворобу. Це стосується і до рецептурного відпску медикаментів.
25 березня на відео-чат "Волинських новин" завітав український письменник, режисер і актор Олександр Денисенко
8 Березня до Луцька з концертом завітав гурт «Скрябін». Його лідер Андрій Кузьменко взяв участь у відеочаті інтернет-видання «Волинські новини».
На відео-чаті з керівником волинського осередку партії Єдиний Центр Володимиром Бондарем у п’ятницю, 18 лютого, йшлося, зокрема, про ситуацію, що…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus