USD 39.56 39.90
  • USD 39.56 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.75 9.87
Чат з Генадієм Кожевніковим
Сьогодні у чат-конференції на "Волинських новинах" брав участь начальник обласного управління захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков.
Julianna: Добрий день! Підкажіть будь ласка, до кого мені звернутися. Восени ми поставили нове пластикове вікно. Менш ніж через півроку зламалась ручка, вікно потрібно підтягнути. І гарантійний талон ніби є. А от підприємства вже за адресою, вказаною в талоні, немає. Телефони не відповідають ні мобільні, ні стаціонарні. Куди мені звернутися, щоб те горе-підприємство таки виконало своє зобов’язання? 
В першу чергу, необхідно звернутися в податкову, адже це підприємство зареєстроване у податковій і відповідно навіть при зміні дислокації воно здає звіти, де фіксується адреса.
Аналогічно можна дізнатися адресу у структурі навпроти «Версалю», на проспекті Грушевського - у відділ державної реєстрації суб'єктів господарювання.
Отримавши відповідні дані, можна звернутися із письмовою заявою до підприємства, яке робило вікно. В разі, якщо він не реагуватиме на заяву, через 14 днів звернутися до нас.
Але, якщо адреси не встановлено, то лише – через правоохоронні органи. Адже ми - управління у справах захисту прав споживачів - не наділені функціями оперативно-розшукової діяльності.
Хоча по закону цей споживач має повні права, тому що гарантійні терміни ще не вийшли.
faBULA: Пане Генадію, доброго дня! Дивилися вчора інавгурацію? Як враження? Як настрій? Оптимізм не подівся? 
Так, дивився. Але оптимізм нікуди не подівся. Побачимо Віктора Федоровича в дії, а тоді можна буде робити якісь висновки.
gpu: Багато споживачів за старою звичкою шукають управління споживачів на вулиці Суворова. Де зараз ваш офіс і скільки там працівників можуть прийняти відвідувачів? 
Наш офіс вже восьмий рік знаходиться на вулиці Ковельській, 8, біля зупинки на площі Злуки на третьому поверсі. У будь-який день, у робочий час приймаються люди.
Є спеціалісти, громадська приймальня, юрист. Всіх працюючих, разом зі мною – 11 чоловік. 
Malyuk: Скажіть будь ласка, з чого в нас виготовляють ковбасу? Чи надходили до вас скарги від споживачів на цей продукт? На що саме скаржились? 
Із першого січня 2010 ковбаси мають випускатися виключно за державними стандартами. Тобто ті вироби, які вироблялися за технічними умовами, не мають містити назви тих товарів, що випускалися по ДСУ.
Сьогодні такі назви ковбас як «Лікарська», «Докторська», «Московська», «Львівська», «Дрогобицька» та інші, котрі були відомі за часів Радянської імперії, мають випускати виключно за стандартами.
Всі добавки в назвах навіть, «Нова», «Екстра», заборонені. Із першого січня все це скасовано і зобов’язано виробників внести зміни в технічні умови, тобто в назви і рецептури.
Тобто, ці традиційні ковбаси мають коштувати значно дорожче, ніж раніше. Тому кілограм м’яса подорожчав. Там передбачається натуральний продукт, а не соя. Минулого тижня за ініціативою прокуратури та громадського об’єднання Союзу споживачів були проведені перевірки супермаркетів Луцька і були встановлені порушення якраз по ковбасних виробах, котрі випускають за межами Волинської області.
Виходить, що наші виробники привели свою діяльність у відповідність із чинним законодавством.
faBULA: То ви ще не бачили Віктора Федоровича в дії??? Оптиміст ви однако... 
 

В дії Президента ще не бачив ;)
Aлександр: Скільки звернень від людей ви отримуєте щомісяця і скільком допомагаєте?
В середньому відсоток задоволених скарг становить 70-80%. Щодо прийнятих громадян – від 30 до 40 людей за місяць. Це тільки письмові звернення.
А ще є усні та письмові консультації.
Петрівна: Вам особисто часто доводилося бути жертвою підробок чи неякісних товарів? Розкажіть свою історію з життя.
 Ну… моменти такі були. Колись я на Завокзальному ринку придбав іспанські чоботи і через місяць у мене відклеїлася підошва на одному із чобіт.
Правда, я в ремонт не звертався, а взяв супер-клей і приклеїв її. Уже так три роки ходжу.
Так само звертався в сервісні центри по ремонту холодильника чи ремонту пральної машинки.
Взагалі будь-який виробник не застрахований від браку чи недоліків, навіть німецький чи японський. Хоча в США і Канаді, батьківщині руху споживачів, так довгої процедури немає. Річ міняють при гарантійному обслуговуванні. Фірми зацікавлені у підтримці своєї марки.
Петрівна: З продуктами більш-менш все зрозуміло - термін придатності закінчився, вигляд чи запах не той... А от коли у мене, скажімо, відламався каблук у черевику, в якому я й місяць не проходила. Як довести, що це неякісне взуття? У магазині ж можуть сказати, що я просто ходила незграбно. 
Для цього згідно із законом потрібно звернутися до підприємця, де купували взуття. Проте цей період становить 45 днів. Підприємець зобов’язаний усунути недолік за свій кошт.
Якщо річ не підлягає ремонту, то в заяві має бути зазначено, що споживач просить провести експертизу і відшкодувати збитки.
За наслідками експертизи роблять відповідні дії. Якщо експертиза каже, що річ ремонтується, то річ ремонтується. Якщо ж ні, то повертаються кошти, або надається інша річ, яка задовольняє споживача. Взагалі краще підійти до нас на Ковельську. Допоможемо написати заяву.
Malyuk:  Знову про ковбасу. А хто контролюватиме, як продавці пишуть цінники? Адже коли купувати не цілу палку ковбаси, то не всі можуть прочитати, чи виготовлена вона по ГОСТу.
Якщо споживач хоче знати якусь інформацію про даний товар йому ЗОБОВ"ЯЗАНІ продавці надати цю інформацію.
І там, де товар зважується, обов’язково повинні бути присутні контрольні ваги, щоб споживач міг сам переважити товар.
Заноза: Вас усі знають на базарі і напевно продають продукцію по знижкам аби ви до них не домахалися?
(сміється) За продуктами на базар ходить дружина, а не я.
Максим: А що ви скажете про уродів-водіїв маршруток, які дозволяють собі палити при пасажирах??? Чому не можете на них знайти управи? 
«Уродами» ми не займаємося, ми їх не виховуємо...
Але якщо такі сигнали є, то треба не залишати це в собі, а звертатися у відповідні транспортні відділи міськради чи ОДА, або до нас зі скаргою.
Водія контролює виключно підприємець, якого викликають за після скарги у відповідну інстанцію і можуть притягнути до відповідальності.
Згідно зостанніми змінами до законодавства, паління у громадських місцях може загрожувати підприємцю тисячними штрафами.
gpu: Чи має політик Кожевніков свій будинок і машину? Яку?
 

Має будинок і має авто. «Skoda-Oktavia». 2006 року випуску.
faBULA: От дивіться. Ваше прізвище у зв’язку з подіями 89-91 років на Волині згадують чи не найчастіше. Я б навіть сказав, воно стало легендою. А зараз Кожевніков сидить тихенько на місці і їсть державний хліб. Що, Україна вже не в небезпеці? 
Гм ;) Україна, я переконаний, вже не в такій небезпеці, як у 89-90-тих роках, коли її ще не було. А я їм хліб тої держави, за яку боровся. І повірте, цей хліб не такий вже солодкий, якщо його повіряти із іншими установами.
Julianna: Моя знайома придбала на ринку мікрохвильовку. Накладна на неї виписана від імені приватного підприємця, є підпис та печатка. А от гарантійний талон, як уже побачили потім, виписаний від імені іншого підприємства. При тому печатки та підпису на ньому немає. Кілька разів підходили до продавця, але магазин був зачинений. Скажіть будь ласка, якщо ця мікрохвильовка зламається, вона зможе довести, що обслуговувати її потрібно по гарантії?
Може. Хай тільки звернеться до нас зі всіма документами.
Aлександр: Чи пропонували вам хабарі?
Пропонували. Давно.
Петрівна: Як перевірити продукти на наявність ГМО? Адже на упаковці можна що-завгодно написати...
На Волині у Луцьку є найсучасніша лабораторія на всю Західну Україну. Це лабораторія державного підприємства «Волиньстандартметрологія». Тут можна визначити вміст і процент вмісту ГМО.
По-друге, якщо на товарі стоїть відповідна позначка про ГМО, то має й бути ксерокопія протоколу досліджень на ГМО.
Єдина затримка – невдовзі має бути прийнята постанова Кабміну (обіцяли її прийняти до 1 березня), яка регламентує, на яких товарах не потрібні такі позначки.
Чому? Тому що в усьому світі, це харчові овочеві або фруктові культури, а також рис, пшениця, бобові. Якщо вони входять в склад продуктів, то обов’язково має бути протокол випробувань навіть від виробника.
Provokator: Колись у вашому управлінні була лабораторія. Що з нею сталося і чому? 
Цю лабораторію в свій час у нас нагло забрали. Було прийнято рішення Волиньради і передали її «Волиньстандартметрології». Це вирішували на рівні голови ОДА, Волиньради і нашого державного комітету
gpu: Після того, як подорожчав твердий сир, кажуть, з"явилося багато підробок голландськго сиру? Були такі випадки?
Ми таких випадків не фіксуємо. Якщо в нас є скарга на якість, ми зобов’язуємо господарюючий суб’єкт провести відповідне дослідження продукту у «Волинстандартметрології». По результатах ми і можемо стверджувати, чи це підробка чи якісний товар.
Ми навіть не беремо до уваги товар, який нам приносить користувач. Адже, один підприємець може «накапати» на іншого.
Максим: Ви все кажете, що "прийдіть до нас, ми пояснимо". Але на дворі 21 століття. А як онлайн-консультаці в інтернеті? От є у вас такий ресурс? І навіть якщо є, то чи дієвий він?
У нас є консультації через інтернет. Сайту свого немає, є електронна пошта, куди звертаються споживачі: [email protected].
Provokator: Хто фінансує проведення досліджень продукції, на яку скаржаться споживачі? Держава, виробник чи споживач?
Згідно закону, - якщо скаржиться споживач і вимагає провести експертизу, проводиться дослідження. Якщо результат дослідження якісний, тобто не підтверджується скарга, значить платить споживач. Якщо скарга підтвердиться - платить виробник.
Якщо у торгівлі – то для продавців законом передбачене відшкодування. Протягом місця вони можуть звернутися до виробника, якщо вони постраждали від споживача.
Як правило відшкодовують, продукцією або грішми. У разі не відшкодування є державна інспекція за якості на виробництві. В разі не реагування, може бути перевірена вся партія товару.
Aлександр: Якої марки Ваш годинник і яка у вас марка та модель мобільного телефона?
«Орієнт». Придбав його, тільки прийшов на роботу – у 1996 році. Не срібний, не позолочений. Простий. За ці роки почав відставати на 5 хвилин, постійно підкручую.
Телефон «Nokia» 2000 року випуску. Ніколи мене не підводив, хоча багато разів падав.
gpu: Чи не відмовилися ви від великої політики? Кажуть, Кожевніков зламався після програних виборів за крісло мера? 
 

Я не зламався. Просто наш попередній гарант зупинив всі дії у Верховному суді по виборах на той час.
Тому що по Луцьку, зокрема, нами була вставлена розбіжність в бюлетенях, які кудись зникли. В мене є документи про це. Тобто коли робили підрахунки, бюлетенів було отримано певну кількість, а потім кудись зникли. Різниця по кожному напрямку - по кожному виборчому суб’єкті -  становила близько 11-12 тисяч.
Тоді подання в суд було не тільки моє, але двох інших кандидатів, - Гіля і Бойка. Ще кілька хотіли долучитися.
В день підрахунку голосів нами були виявлені мішки з бюлетенями у головному корпусі ВНУ, запечатані, опломбовані - уже після того як бюлетені були завезені до дільничної комісії.
Була викликана голова дільничної комісії, факти були задокументовані, відкрита кримінальна справа. Але на ранок все було «прикрито». Кандидата Шибу було знято із реєстрації рішенням комісії за порушення чинного законодавства, яке було доведено на комісії.
Питання про поновлення його кандидатом по закону мало б вирішуватися на ОВК, але чомусь в такому питанні не Львівський адмінсуд, який мав приймати рішення, а Волинський апеляційний суд поновив його як кандидата. Хоча про все це треба спитати Володимира Бондаря і Богдана Шибу - як це все відбувалося. На той час вони були однією командою.
Oxana: особисто ви як споживач вірите, що закон про захист прав споживачів захищає ці права ну хоча б на 90 %??? 
Не вірю. І глибоко переконаний, що закон 2006 року (останній), який сьогодні діє, практично був прийнятий не на користь споживачів, а на користь бізнесу.
faBULA: з подивом дізнався, що ви - голова якоїсь обласної громадської організації «Волинська громада». Що воно таке?
Це об’єднання, куди входить 24 громадських організації і фізичні особи, приміром, доктори наук.
Це об’єднання своєю темою ставить підтримку і розвиток місцевого самоврядування. І в першу чергу буде захищати інтереси Волині і волинян.
Петрівна: Скажіть будь ласка, у випадку, коли я купила неякісну чи прострочену продукцію, товарний чек - єдиний доказ? Чи можуть бути варіанти? Адже у таких випадках чеку, як на зло, немає, або він кудись губиться. 
На наше глибоке переконання і думку закону, споживачем є той у кого є зареєстрований якимось документом факт купівлі-продажу. Якщо цього встановити можна встановити за допомогою свідків – то таке може встановити тільки суд.
Provokator: А якщо під час досліджень продукція виявляється неякісною, то як можуть про це дізнатися споживачі, які до вас не зверталися? Така інформація десь оприлюднюється?

Так, таку інформацію ми оприлюднюємо на сайті «Волиньстандарстментрології», а також ми виконуємо наказ № 252 про взаємопоовіщення між областями.
Тому ця інформація поширюється на всю Україну, в першу чергу, туди, де продукція була вироблена.
Також ми інформуємо споживачів на прес-конференціях і на виїзних семінарах у районах.
Свєтік: Ви добре знаєте Гудиму, Його вчорашня виходка - акт незгоди чи ностальжі за буремними роками?
Я дивився вчора сюжет із Гудимою, де його затримали працівники міліції. Це його постійна "робота" в Києві. Він постійно опікує Києво-Печерську лавру при приїзді Московського Патріарха. Він тоді там з’являється із прихильниками.
Він також захищає у Києві дитячі та спортивні майданчики. І вже не один раз був за це битий.  Старшу людину, яка вже має свої переконання, - її вже не зміниш.
faBULA: Ви підтримуєте Юлію Тимошенко. Не боїтеся, що на найближчих мерських виборах тимошенківцям-кандидатам в мери буде тісно? Минулого разу було, по моєму, троє... 
Підтримував. Чесно кажучи, я переконливо підтримував Тимошенко, але я не член блоку БЮТ або партії «Батьківщина». А тому, якщо будуть якість перегони, то я буду радий, якщо БЮТ підтримає мене.
На мою думку, так, буде декілька кандидатів від Тимошенко. А далі, по опитуваннях хто матиме більшу підтримку громади, на того й «скидатимуться» голоси.
gpu: Які у Вас стосунки з колишнім суперником за крісло мера Богданом Шибою? 
Ніяких.
До речі, Луцька міська рада - єдина міськрада рада на Волині, де відсутній відділ, котрий має захищати права споживачів, окрім нашої установи. При Кривицькому така штатна одиниця була. Володимир-Волинський, Ковель, Нововолинський, Камінь-Каширський такі одиниці має. А в місті Луцьку така одиниця відсутня.
Хоча пропозиції були, але до нас ніхто не прислухався. По наслідках діяльності, ці одиниці у інших містах, відшкодували людям на 160 тисяч гривень товарів.
У всьому світі є три рівні захисту прав споживачів, - четверта – це вже суд. Перша – орган місцевого самоврядування, другий – державний чи земельний орган, третій – громадська ініціатива.
 У нас в області вже існують ступені, і четвертий у тому числі працює активно. В області також діє інститут громадських інспекторів. На район може бути чоловік 5-6. Лише в деяких районах і містах є одиниці захисту споживачів від міської чи районної влади. Але у всьому світі цей громадський рух фінансується державою.
editor: Знаходите спільну мову з бізнесом? Чи воюєте?
 

Із багатьма знаходимо. Але чим більший бізнес, тим важче знаходити спільну мову. В першу чергу це проблема юристів.
Доходить до абсурду, коли одному господарюючому суб’єкту потрібно провести експертизу згідно закону. А вони просто відмовляються. І відповідно отримують, наприклад, штраф 930 тисяч гривень. Я глибоко переконаний, що той бренд навіть не відає, що робиться в Україні. 
faBULA: Буде якийсь серйозний суперник Шиби на виборах? Адже все іде до того, що його знову оберуть... А не хотілося б. Тільки не кажіть що це "Кожевніков" :-)
Щодо Кожевнікова, - то ще почекаємо.
А те, що Шибу не оберуть я переконаний на 100 %. Наше об’єднання проводило незалежне громадське опитування. Близько 500 респондентів відповідали на 41 питання.
За Шибу свої голоси віддали лише двоє. Микола Романюк виявився в цьому опитуванні лідером. Гарно відкликалися за Кривицького, але  як за керівника при якому комуналка працювала ліпше, ніж при Шибі. Хоча він хоче і готується до цього.
Максим: Пам"ятаю, колись ваше управління видавало газету "Споживач". Проте уже дуже двго як я її не бачу. Чому вона не виходить?
Не управління видавало, управління у цій газеті просто мало свою рубрику. Газету видавав підприємець Дмитро Єрошко.
Раніше міська рада обіцяла йому велику підтримку, проте цього не сталося.
Ми ходили і до Кривицького, і до Клімчука,  і просили коштів. Проте обіцянки залишилися обіцянками.
В області діє вже друга регіональна програма із захисту прав споживачів. І коли мені розказують депутати, що не можна дотувати нас як державний орган, ми кажемо -  так є ж от газета, є громадські організації. За вісім років – ні копійки не виділили.
Якщо провести якусь агітаційну просвітницьку компанію, то для цього треба кошти. А їх не виділяють. На жаль, в нашій області не знаходиться грошей для споживачів. А в інших областях виділяють кошти. У Рівненські області, коли там діяла така програма, вони утримувалимати спеціалістів у кожному районі.
Julianna: А яка якість нашого пива, котре зараз у продажу?
У першу, чергу «Земан» і «Павлівське» - найвищої якості. Я сам його полюбляю і частом вживаю. Ще є рівненське пиво. Це - "живе" пиво.
А те, що у пляшках пройшло перекип'ячення, пастеризацію... - живі бактерії у заквасці там вбиті.
Із 1 березня заборонили реалізацію пива підліткам до 18 років. І штраф за таке – 6 тисяч 800 гривень.
Також законом заборонено продавати пиво у відповідних місцях.
gpu: Яка доля Вашого партійного приміщення на вулиці біля Головпоштампту? 
Це не партійне приміщення. Це приміщення належить газеті «Волинь-акценти» на правах оренди. Одна із найдорожчих оренд міста Луцька, дякуючи Шибі.
Oxana: Ви все критикуєте міського голову. А от уявіть, що ви стали міським головою. Невже нікого з теперішньої команди Шиби не лишили б? Не вірю - там багато професіоналів. Можете назвати когось, кого там вважаєте "на своєму місці"?
Чому? Є професіонали. Перший заступник міського голови Лариса Соколовська мені імпонує, вона як жінка, вона такий собі міні-лідером міста Луцька, вона професіонал, вона об’єктивно розглядала питання ще на «Волиньгазі».
Борис Сорока, Петро Гоцалюк  - професіонали. Особисто знаю Сергія Годлевського і теж вважаю що він на місці.
Питання ЖКГ, звісно, в нас в провалі. Не знаю, чи новий директор ЖКГ його підтягне... Мені здається, що ні. Не забувайте, що ще є питання боргів, лізингу тощо.
Практично, якщо взяти, то в Шиби не було постійної команди, він увесь час у пошуках. За моє інформацією, пані Лариса уже хотіла покинути місце роботи.
gpu: Порадьте: чи варто купувати ковбаси, які роблять у приміських селах у приватних ковбасних цехах? Знаю, біля Маяків є і в Рованцях... В цих ковбасах є мясо?
По Маяках і Рованцях ствердної відповіді дати не можу. Але по державним стандартам вони ковбасних виробів не випускають.
 А ось по технічних складових випускають, а це дає поле для маневру.
Але за останніми даними усі волинські виробники виробляють ковбасу за державними ГОСТами. Хоча за даними керівника лабораторії «Волиньстандартметрології» вони відбирали зразки на ринках, саме на таких приміських виробництвах були знайдені ГМО.
Зараз ми просто позбавлені можливості перевіряти частину товарів, котрі входять у споживчий кошик, за рахунок підприємців.
Лише за кошти державного бюджету ми тепер, починаючи із 2006 року можемо перевіряти продукцію. А державний бюджет нам не виділяли ні копійки. Якщо б наша регіональна програма була у дії, це значно б нам допомогло.
faBULA: Ви шкодуєте, що у 91-му зруйнували пам"ятник Леніну у Луцьку? Зараз усі кажуть, що це було варварство. Я згідний - хай би десь собі стояв для історії... 
150 тон для історії десь поставити десь було важко.
І не ми його зліквідуватили, а влада. Вона дала команду, щоб  директори підприємств сховали крани. ТОді ми "зловили" директора шовкового комбінату взяли його кран, на 25 тон, котрий не міг би нормально демонтувати памятник. Тому його зняли частинами.
Тим паче, його варто було демонтувати саме у той день, бо на наступний день мали звезти з інших областей старих комуністів , які б лягли і не дали зняти пам’ятник. Якби нам цивілізовано була б дана техніка, ми його цивілізовано демонтували б.
До речі, коли довбали фундамент, то були знайдені хрести від єврейського кладовища. Банада зламав всі відбійні молотки, котрі були у Луцьку. Ви уявіть: памятник на батьківщині УПА тримався на просто камінному бетоні! 150 тон!
Петрівна: Нещодавно мені в перукарні жахливо спалили фарбою волосся. Перукарні - також ваша "парафія"? І як мені можуть компенсувати це жахіття? Адже мені довелося підстригтися "під хлопчика", обрізавши розкішне волосяя.... :-((( 
 

Так. Це наша парафія. Значить треба було відразу до нас звернутися, ми пояснимо як скласти відповідну заяву. Але ще не все втрачено. Можна відновити справедливість, компенсувати вартість і моральну шкоду.
Volynjanyn: А як вивиести на чисту воду м"ясозаготівельників, які годують свиней преміксами, а потім продають це "натуральне" м"ясо на базарі? Хіба може таке м"ясо коштувати так само, як свинина, вирощена на натуральних кормах? У нас в Луцьку роблять такі аналізи?
Весь контроль за тваринною-рослинною продукцією здійснює державна ветеринарна медицина і санстанція. Але в разі, якщо до нас надійде скарга від споживача, ми можемо відібрати це м'ясо на дослідження.
Якщо  буде наведений порядок з допуском цього м'яса на ринок, то таких проявів просто не буде. Така продукція проходить перевірку ветеринара в селі і на ринку.
Максим: Ви підтримуєте те, що Шиба перейменовує вулиці? 
Ну… практично я підтримую. Але такі історичні вулиці, які ще були на початку 20 століття, я б їх не міняв.
До речі, не все гаразд у місті з пам’ятками історії та культури. Меморіал був маленькою "Личаківкою" у Луцьку. Але колись всіх вигнали на руйнацію цього кладовища, бо хтось приїхав із Москви, і сказав - як??? у Луцьку нема меморіалу???
На Меморіали були поховання і склепи. У каплиці, де зараз будинок панахиди, католики служили до 1961 року.
У 1991 році Україна підписала Хартію про повернення культових споруд, якщо є наявна громада. Всупереч цьому кірха була віддана не німецькій громаді.
Також на виконання цією хартії міськрадою було прийнято рішення про будівництво будинку панахиди та крематорію біля мосту на Рованці, де сьогодні польське консульство.
Але…ні при Кривицькому, ні при Шибі, ми не можемо встановити істину, кому належить ця будівля, хоча будинок споруджений.
Туди мав перейти меморіальний будинок панахиди, а на Меморіали мали б право всі конфесії служити молебні тощо. На цю каплицю навіть зареєстрована римо-католицька громада.
Заноза: На цінниках в Вопаці написано: плавленний сир. А на продукті - сирний продукт. Вони мене дурять? Розберіться, будь ласка
Дурять. Але будь ласка, ми можемо розбиратися тільки коли є письмове звернення. Ми не працюємо так як колись.
Існує закон про державний ринковий нагляд, котрий все контролює. Має бути письмове зварення, котре відправляється до Києва, а тоді вже можлива і перевірка, коли Київ пришле дозвіл. Все інше законом забороняється.
Якщо фіксується якесь харчове отруєння, то я б порадив відразу звертатися в прокуратуру, яка може нас без дозволу Києва відразу залучити до перевірки.
Provokator: Зараз Великий піст. Серед пісних страв сьогодні переважають страви з риби. Але нещодавно по телебаченню показували передачу, про те, як фарбують червону рибу. Чи виявляло ваше управління такі порушення?
Таких порушень ми не виявляли. В нас в основному реалізатори риби проходять жорсткий контроль у місті Луцьку. Я не думаю, що вони будуть гратися із цими питаннями.
gpu: А куди ви діваєте неякісні товари, які приносять в управління або які ви конфісковуєте? Забираєте собі?
Ми товари не конфісковуємо, ми немаємо жодних повноважень таких. Коли такий товар виявляється, то ми даємо припис підприємцю, щоб він усунув неякісний товар.
Часто після цього такі продукти «уходять» в сільську місцевість.
Якщо таке буде виявлено, то штрафи будуть значно важливішими. Хоч в інших країнах такий товар відразу знешкоджують.
gpu: У вас "Шкода". Ви, як керівник захисту споживачів, поражили би їздити на цій машині?
Я задоволений. Хоча був у ДТП. І зрозумів, що машина безпечна. Машина мене, тьху-тьху не підводить. Якщо до неї нормально відноситися, то й вона буде нормально служити. Треба проходити і технічні огляди.
faBULA: Ви підете на барикади, якщо Янукович почне робити щось, що загрожуватиме державності? Не боїтеся втратити роботу?
Ну, я завжди ходив на барикади і ніколи не боявся втратити роботу. Якщо ви боїтеся, то не задавайте таких питань, або приєднуйтеся до нас.
Provokator: Чи звертаються до вас люди, які скаржаться на м’які меблі? Якщо так, що саме виявляється неякісним?
В першу чергу, хотів би порадити: згідно правил ви повинні вибирати речі не по фотографії, а ознайомившись безпосередньо із річчю.
Друге: бажано замовляти у відомих фірм, де є виставковий салон. На ринках таких виставкових салонів немає, тому там і дешевше.
Третє: треба укладати договір і відразу укладати ціну товару.
Бо бувають випадки, коли домовилися про одну ціну, і гроші заплатили, а зробили меблі і кажуть - треба доплатити ще. Тому не домовляйтеся на віру із підприємцями, котрі роблять меблі. Інакше, вас допоможе тільки суд.
Malyuk: Сьогодні у нас дуже багато торгових марок, які виготовляють продукти дитячого харчування. На що молодим мамам потрібно звертати увагу при їх виборі? Які написи повинні бути на етикетці? Можливо якісь знаки якості чи погодження з установами гігієни харчування? Пам’ятаю, відносно нещодавно в таких продуктах були виявлені, по моєму, довгоносики. Яким виробникам можна довірити здоров’я своєї дитини?
Практично виробникам вітчизняним можна довірити здоров’я свої дитини, «Нестле» також жорстко це контролює.
 Довгоносики були виявлені за рахунок продукту, а за рахунок невідповідності зберігання сировини. Ми хочемо змінити у законодавстві, щоб дитячим вважалося харчування для людини до 18-річного віку, адже приблизно до цього віку розвивається дитина.
Тоді вона підлягатиме обов’язковій сертифікації, забороняються штучні інгредієнти. 
Заноза: Чи є у нас в Луцьку дійсно ІТАЛІЙСЬКЕ взуття та одяг відомих європейських та американських брендів??? Чи то все підробки?
Сьогодні це важко сказати. Не можна називати його підробками. Тому що відомі бренди мають офіційні фабрики у Китаї та інших країнах. І на них випускають продукцію по відповідних кресленнях. Але на жаль, де стоїть офіційна фабрика, стоїть дві підпільні фабрики, котрі випускають неякісну продукцію під тим же брендом. Надіємося, що будуть зміни до законодавства, то на взуття буде продовжений гарантійний термін до двох років.Заноза: Чому ви допускаєте те, що у Промені крутять піратські фільми? 
Піратські фільми у «Промені»? По піратству я б звернуся до правоохоронних структур. Ми немаємо такого обладнання, щоб зафіксувати факт піратства.
Та й «Промінь» має крутити фільми, котрі йдуть через офіційний кіно-відео-прокат.  Це теж мала б бути гарантія якості.
Колись в структуріі ОДА і Волиньради діяла спеціальна комісія із державної мови, контафактої продукції, порнографії. Сьогодні немає. Її ліквідували.
В разі якщо ви фіксуєте реалізацію, трансляцію цих фільмів, то є уповноважений у місті Рівному, який працює і на Волині. В разі необхідності ви може звернутися за телефоном 72-62-33, Валерій Степанович – це мій головний спеціаліст, котрий постійно тримає із ним контакт. Ця людина у Рівному може накласти ой-ой-ой які штрафи.
Петрівна: Ваші працівники часто працюють "під прикриттям", провокуючи нечесних підприємців?
Наші працівники, тоді коли йде скарга споживача, можуть робити контрольні закупки як споживачі. Але при цьому дивляться чи надається інформація, як відпускається товар і в разі, якщо виникають порушення, обман, ми фіксуємо це і притягаємо за це.
Сьогодні луцький гурт ФлайzZzа взяв участь у чат-конференції інтернет-видання «Волинські новини»
Сьогодні у чат-конференції на «Волинських новинах» - голова Волинської обласної ради, голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк
26 лютого на сайті «Волинських Новин» уперше відбулася чат-конференція. Гостем редакції був Луцький міський голова, який відповів на кілька десятків…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus