USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Створили спеціальний спальний мішок: вчені придумали, як захистити зір космонавтів під час довгих польотів
Науковці з Південно-Західного медичного центру Техаського університету розробили спальний мішок, який може запобігти порушенням зору астронавтів під час тривалого перебування у космосі.

Про це йдеться на сайті центру.

У стані невагомості космонавти часто страждають на погіршення зору через підвищення внутрішньоочного тиску. Через невагомість кількість рідини у верхній частині тіла зростає та підвищується внутрішньочерепний тиск. Це з часом призводить до ускладнень. Так, наприклад, астронавти NASA починали гірше бачити після пів року на Міжнародній космічній станції.

Такий вплив на здоров’я астронавтів може загрожувати майбутнім космічним місіям на Марс. Тож науковці ще у 2017 році взялися розв’язувати цю проблему.

Вчені набрали добровольців, які вилікувалися від раку, але не видалили порти для хімієтерапії. Завдяки цим портам можна було вимірювати тиск у черепі.

Добровольців відправили літаками у верхні шари атмосфери, в умови невагомості. Результати спостережень показали, що тиск у лежачої людини більший, ніж в умовах невагомості. Але на Землі людина може стати на ноги, це сприяє відтоку рідини.

Так дослідники розробили для астронавтів спеціальний вакуумний мішок. Він здавлює тіло людини під час сну, завдяки чому підтримується нормальний баланс рідин ㅡ близький до того, що спостерігається на Землі.

Наразі цей мішок протестували на 10 добровольцях, які 72 години лежали у ліжку. Дослідники вказують, що ця розробка має допомогти розв’язати проблему розвитку проблем із зором у космонавтів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus