USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Вчені вперше надрукували «дихаючий» аналог легені
Штучний орган за розмірами не більше монетки. Проте він допоміг дослідникам розробити технологію друку складних судинних органів.

Про це повідомляє інформаційне джерело MIST.O.

Дослідники з Університету Райса успішно застосували тривимірний друк, щоб створити мініатюрний аналог людської легені.

У майбутньому ця революційна модель допоможе вирішити проблему нестачі органів для трансплантації.

За словами авторів дослідження, головною перешкодою для них виявилася нездатність друкувати складні судинні системи, які в організмі служать для транспортування крові, повітря, лімфи і жовчі.

Наприклад, дихальні шляхи легенів тісно пов’язані з кровоносними судинами, що дозволяє збагачувати кров киснем.

Щоб вирішити проблему, над якою билися багато трансплантологів, дослідники розробили нову технологію біодруку з відкритим вихідним кодом.

Вона отримала назву SLATE («стереолітографія для тканинної інженерії»). В процесі друку з використанням SLATE шари тканини друкуються по одному і обробляються синім світлом, який робить їх твердими.



У якості доказу концепції дослідники надрукували структуру, яка імітує легені. Вона виявилася досить міцною, щоб витримувати ритм дихання, а в судинах вистачило місця для переміщення еритроцитів.

В майбутньому технологію можна буде використовувати, щоб друкувати функціональні органи для пересадки, а також створювати моделі для вивчення хвороб.

Дослідники визнають, що поки перебувають на початку шляху.

Раніше ми повідомляли про те, що дослідники з Ізраїлю надрукували з клітин людини функціональне серце. Поки воно дуже маленьке, щоб пересадити його пацієнту, однак у перспективі – масштабувати цю технологію.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus