USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Може бути тільки нежить: які симптоми коронавірусу в дітей та на що звертати увагу

24 Вересня 2020 09:59
Під час пандемії вберегти свою дитину від коронавірусної інфекції для батьків завдання вельми складне, особливо якщо їхнє чадо відвідує дитячий садок або школу. Тут неминучі контакти з іншими дітьми, а отже від інфікування коронавірусом ніхто не застрахований.

Які перші симптоми захворювання, і що робити, якщо ви запідозрили у своєї дитини COVID-19, ТСН розповіла дитяча інфекціоністка з Кривого Рогу, лікарка вищої категорії Світлана Куніцина.

Як каже Світлана Куніцина, в період епідемії будь-які прояви якогось респіраторного захворювання потенційно повинні розглядатися, як можлива коронавірусна інфекція. Якщо у людини невелика або висока температура, є кашель або нежить, то не можна виключати, що це може бути COVID-19. Тому що форми цього захворювання бувають абсолютно різні, від безсимптомних до середньої тяжкості і тяжких.

«Не скажу відсоток, але є такі публікації, де йдеться, що до 80% випадків інфікування коронавірусом – це стерті, безсимптомні або легкі форми, і близько 20% – протікають в середньо важкій і важкій формах. Якщо є якісь симптоми типу ГРЗ, вони на тлі епідемії звичайно ж повинні розцінюватися як потенційно можлива коронавірусна інфекція. Це – одне. Друге, ми розуміємо, що наявність пандемії не виключає можливість захворювання іншими респіраторними інфекціями вірусними або бактеріальними. У когось є симптоми, характерні не тільки, але в основному для цього захворювання – гавкаючий кашель. Для коронавірусу дуже специфічний симптом це – втрата нюху. Насправді, ні за жодних інших респіраторних захворювань цей симптом особливо не спостерігається. Це – специфічний симптом», – розповідає лікарка.

Інфекціоністка каже, що для будь-якого респіраторного захворювання характерні симптоми: підвищення температури, біль у горлі, кашель, нежить.

«Одразу говорили, що нежитю під час коронавірусу немає, а зараз ми бачимо, що це один з основних симптомів. Наявність нежитю не виключає можливості наявності коронавирусної інфекції. Кашель – він може бути, а може і не бути. Температура теж може бути різною від нормальної до гіпервисокої. Також присутня слабкість стомлюваність, сонливість. Навіть починається хвороба з того, що людина відчуває незрозумілу невмотивовану іншими причинами слабкість», – говорить Світлана Куніцина.

За словами дитячої інфекціоністки, у дітей практично ті ж симптоми, що і у дорослих. «У дітей хвороба перебігає з підвищеною температурою у трьох чвертях випадків, які зареєстровані, кашель присутній також у 60% хворих. Але у дітей, на відміну від дорослих, є відмінні симптоми – це блювота і понос. Акцент на тому, що все-таки діти хворіють легше, і ті важкі прояви у вигляді погіршення дихання, відчуття нестачі повітря, висока лихоманка – такі симптоми у них більш рідкісні. Коронавірус у дітей проходить найчастіше як середньої тяжкості ГРЗ», – розповідає дитяча інфекціоністка.

Якщо ж батьки запідозрили у дитини коронавірус, медики радять не займатися самолікуванням, а звернутися за консультацією до фахівця.

«Як я вже говорила, під час пандемії наявність всіх інших респіраторних хвороб не виключається. У дитини підвищується температура і з’являється кашель. Природно, батьки звертаються до лікаря. Я хочу сказати що дітям, поки вони ходять до школи або садка і не мають контакт з підтвердженим випадком коронавірусу, навряд чи лікарі порекомендують пройти обстеження на коронавірусну інфекцію. У моєї знайомої дитина пішла в дитячий садок і у неї з’явився всього-на-всього нежить, але на той момент стало відомо, що в дитячому садку виявили випадки коронавірусної інфекції, і обстеження у нього підтвердило коронавірус. Якби в цьому дитячому садку у когось з працівників не було підтвердженого COVID-19, то навряд чи б цю дитину хтось обстежив. Я як інфекціоніст, якби наші фінансові можливості дозволяли, рекомендувала б обстежити на COVI −19 методом ПЛР кожен випадок респіраторного захворювання. Це – дороге задоволення, і звичайно ж, в нашій країні це неможливо, а за гроші не кожен дозволить собі навіть один раз за епідемію зробити такий аналіз. Що робити, однозначно – звертатися до лікаря, показати дитину, і вже нехай лікар ухвалює рішення, обстежити її чи ні », – говорить інфекціоністка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus