USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На кордоні Росії з європейськими країнами підвищився рівень радіації

28 Червня 2020 23:09
У деяких районах Швеції, Фінляндії, Норвегії та Росії зафіксовано підвищений рівень радіації.

Про це повідомила Організація Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (CTBTO), передає DW.

За даними організації, радіоактивна пляма охоплює південну третину Швеції, південну половину Фінляндії, Естонії, Латвії, а також північний захід Росії, зокрема Санкт-Петербург. У CTBTO відзначили, що такий рівень радіації не є небезпечним для людини.

Виконавчий секретар CTBTO Лассіно Зебро зазначив, що з високою часткою ймовірності зареєстровані викиди радіації мають цивільне походження.

За даними Національного інституту здоров’я і навколишнього середовища Нідерландів джерело викидів радіації розташовується на заході Росії.

Як вважають в RIVM, передає Ракурс, радіонуклідний склад може вказувати на пошкодження першого контуру реактора або паливного елемента на атомній електростанції. Ймовірним також є пошкодження реактора або паливного елемента атомного криголама, атомного підводного човна або розгерметизація відпрацьованого ядерного палива, яке нещодавно розвантажили з реактора.

Конкретне місце розташування джерела не може бути ідентифіковано через обмежену кількість вимірювань, вказують у RIVM.

Насамперед під підозру потрапляє Кольська АЕС і її чотири застарілі реактори ВВЕР-440, бази атомних криголамів атомних підводних човнів Північного флоту, розташовані на узбережжі Баренцевого моря.

GreenPeace пише, що витік реакторних ізотопів міг статися і на трьох працюючих реакторах чорнобильського типу РВПК-1000 Ленінградської АЕС або на одному з нових ВВЕР-1200.

Російські сайти оперативної інформації, що наводять дані станцій Росгідромету, не вказують перевищень нормальних значень поблизу АЕС.

Як повідомляє The Barents Observer, на початку червня у Норвегії недалеко від кордону з російським Кольским півостровом виявили йод-131. У середині червня в Фінляндії та Швеції виявили радіонукліди цезію, кобальту і рутенію – цезій-134, цезій-137, кобальт-60 і рутеній-103.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 29 Червня 2020 12:02
Болтон: Трамп не знав, що Фінляндія - європейська країна..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus