USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення тарифів на послуги з передавання електроенергії

27 Червня 2020 09:44
У п’ятницю, 26 червня, відбулося засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Його вже називають «скандальним», бо воно кілька разів переносилось. А урядовці робили все, аби на нього не потрапили ані народні депутати, ані журналісти, ані активісти. Тож провели його у вечір п’ятниці напередодні трьох вихідних.

У присутності кількох народних депутатів, урядовці вирішили підвищити тарифи на послуги з передавання електричної енергії, йдеться в сюжеті ТСН.

Це перший крок до підвищення тарифів на електрику. На засідання нікого не пускали, мотивуючи тим, що карантин. Журналісти навіть намагалися викликати поліцію через перешкоджання їхньої діяльності. Врешті, після візиту депутатів, людям дозволили зайти у залу.

На самому засіданні йшлося про питання, яке напряму, начебто, не зачіпає українців. Про підвищення тарифу на транспортування електроенергії для підприємств. Будь-яке здороження відображається на цінах на продукти, будь-які послуги. За першою редакцією йшлося про те, що ці тарифи на транспортування можуть зрости ледь не в чотири рази. Після дискусій цю суму зменшили. Йшлося, зокрема, про 35 копійок. Це значний відсоток від того, що підприємства отримують нині. Депутати говорили про те, що для української економіки, власно українців, в період кризи, коронавірусу це неприпустима ситуація. Просили урядовців звернути на це увагу.

Читати ще: Світло може подорожчати: НКРЕКП хоче закрити борги за рахунок економних споживачів

«Це означає, що українська економіка стає не конкурентоспроможною по відношенню до товарів світових. Це означає, що втрати колосальні бюджету України від недобору податків. Це втрати промисловості. Вони не зможуть виплачувати вчасно заробітні плати, обслуговувати кредити. Фактично у них забирають прибуток, щоб нагодувати представників альтернативної сонячної і вітрової генерації», – каже народний депутат від депутатської групи «За майбутнє» Віктор Бондар.

Приблизно на 20% виросли б тарифи для підприємств. Це означало б, що гаряча, холодна вода, електротранспорт – все це для українців могло б здорожчати. Депутати просили максимально переглянути цю норму. Тому що фактично єдиними вигодонабувачами в цій ситуації були б лише підприємства «зеленої» енергетики – це вітряні і сонячні електростанції, чимало з яких належать одному із українських олігархів.

Після дискусії у майже півтори години дійшло питання до ухвалення рішення. Але як такого рішення вдалося уникнути. Після зауважень депутатів НКРЕКП ухвалила лише проєкт постанови про підвищення. Це фактично як у Верховній Раді ухвалення закону у першому читанні. Після цього кілька тижнів депутати і ті, хто зацікавиться цим проєктом, будуть мати можливість подати свої пропозиції аби цей тариф переглянули.

«Кінцеве обговорення, кінцеве ухвалення має бути зроблено 11 липня. До цього часу ми всі будемо відшукувати інструменти, якщо такі можливі, до зниження цього тарифу», – повідомив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Нардепи пообіцяли максимально швидко направити свої пропозиції.

Раніше йшлося про те, що план виведення енергетичної галузі України з кризи готують не міністри, а менеджери олігарха Ріната Ахметова. Документ був розроблений працівниками компанії ДТЕК з метою виведення енергетичного бізнесу Ахметова з кризи.

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», яке є оператором всіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело у резерв енергоблок № 3 Рівненської АЕС у зв’язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову.

При цьому теплова енергія дорожча за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію. Так, найбільше металургійне підприємство України «АрселорМіттал Кривий Ріг» заявило, що металургійні заводи корпорації «АрселорМіттал» у Європі платять за електроенергію у 2-3 рази менше, ніж в Україні. Українська трубно-колісна компанія «Інтерпайп» заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів останніми днями квітня виросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямовані на користь приватного монополіста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучани Показати IP 27 Червня 2020 09:54
давно пора. всі хочуть більші зарплати, але платити більше за споживання не хочуть.
Анонім до лучани Показати IP 27 Червня 2020 18:06
Шо ти стелиш, пришиблене? Погіршення рівня життя не призведедо покращення рівня життя хоч ти 15625 раз вс**сь.
патріот Показати IP 27 Червня 2020 10:00
От воно "полегшення" під час кризи! Радійте пля...!!! :( Шмиргаля на смітник!!!
АНАТОЛЬ_ Показати IP 27 Червня 2020 13:58
От, паскуди
до лучани Показати IP 27 Червня 2020 14:08
Збільшення тарифів тільки вплине на суму доходів топ-менеджерів. Зп трудяг можуть тільки обрізати "через кризу"
скептик Показати IP 27 Червня 2020 16:51
це подолання бідності. для олігархів мабуть.
Анатолій Показати IP 27 Червня 2020 21:54
Необхідно всі тарифи жорстко прив'язати до мінімальної заробітної плати, це буде розумно й правильно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus