USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Серце Волині»: депутати облради вперше ознайомилися з роботою КП «Волиньприродресурс»

22 Грудня 2020 19:29
Після 4 років, які минули з моменту створення, цьогоріч КП «Волиньприродресурс» нарешті повноцінно запрацювало. Тож не дивно, що перше виїзне засідання депутатів облради нової каденції відбулося саме на цьому підприємстві. Так, депутатам показали, як на Волині видобувають сонячний камінь, який хтось з учасників мимохіть назвав «серцем Волині».

Поїздку, яка відбулася 22 грудня, запланували члени екологічної комісії, проте до колег вирішили доєднатися і голова облради Григорій Недопад із заступниками та інші депутати обласної ради, яких зацікавила робота комунального підприємства.

Депутатам, зокрема продемонстрували увесь процес роботи підприємства: від розробки ділянки до її рекультивації та видобування бурштинового каміння.

Нагадаємо, цьогоріч КП «Волиньприродресурс» нарешті почало видобувати бурштин на виділених землях. Розпочали роботи на порушених ділянках, на яких ліс був пошкоджений через нелегальний видобуток. Першу ділянку уже відпрацювали, сюди повернули родючий шар ґрунту та висадили молоді саджанці дерев.

Голова облради Григорій Недопад розповів: сам він, як і решта депутатів, на підприємстві побував уперше. Зате тепер, зазначає, якщо у когось і були сумніви щодо доцільності його створення, то вони повністю відпали.
«Щодо роботи цього підприємства виникало багато питань, депутати дуже цікавилися як воно працює, адже це новий для області досвід. Так, усі бачили матеріали у ЗМІ, фото, відеосюжети, але сьогодні ми повністю ознайомилися з тим, як зорганізований процес – від розробки ділянки до кінцевого етапу, коли видобутий бурштин лежить у запломбованих контейнерах. Думаю, після цієї поїздки питань буде менше, простіше буде проводити роз’яснювальну роботу. Ми переконалися, що відпрацьовані ділянки, які свого часу були незаконно порушені нелегальним видобутком, рекультивовані за всіма правилами. Тому хочеться побажати, щоб підприємство працювало ще успішніше і щоб наповнювалися місцеві бюджети», - наголосив він.
Виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк зазначив: спочатку підприємство відпрацьовує ділянки, де раніше незаконно копали бурштин старателі. В цій місцевості – це територія, площею 5,85 га, з яких уже 1,7 га відпрацьовані, рекультивовані і передані Маневицькому лісгоспу. З його слів, цю територію планують повністю відпрацювати у березні наступного року. А всього на Маневиччині – більше 16 га лісових земель, порушених такими незаконними діями копачів. Тож не дивно, що ключовим питанням щодо роботи підприємства, було те, який воно має вплив на довкілля.
Ділянки перед поверненням лісгоспу повністю вирівнюють, сюди повертають родючий шар грунту і тоді висаджують ліс. Причому «Волиньприродресурс» оплачує ще рік догляду за цими насадженнями.

«Місцеві мешканці переймалися, що після того, як ми почнемо тут копати глибоко бурштин, у них пропаде вода. Тому ми викопали криницю, яка нам служить своєрідним індикатором. І за весь час роботи тут жодного разу не понижувався рівень води. Ми самі звідси беремо воду, варимо їжу, п’ємо її. Весь час вода тримається на рівні», – зауважує Анатолій Капустюк.
Голова постійної депутатської комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, депутат облради Юрій Ройко після візиту на підприємство підсумував: депутати таки правильно вчинили, що створили КП «Волиньприродресурс», незважаючи на критику і перешкоди.
«Ми вкотре переконалися, що 4 роки тому облрада за ініціативи Ігоря Палиці прийняла правильне рішення. На жаль, згаяні 4 роки – це роки можливостей, в тому числі і матеріальних. Але, на щастя, підприємство уже запрацювало. А оскільки до його діяльності була прикута особлива увага, вирішили провести виїзне засідання, щоб депутати змогли побачити на власні очі, як воно працює. Ще тоді коли ми затверджували статут підприємства, одним з основних завдань мало бути дбайливе відношення до надр і збереження навколишнього природного середовища. Я тішусь тим, що ми побували на відпрацьованій площі і побачили зразковий варіант гірничої і біологічної рекультивації», - повідомив він.
Побачили депутати і те, як потім миють бурштин і і розподіляють на фракції. Водночас їм показали і найнезвичайніші екземпляри. Один з них є камінь дуже схожий і за формою і за розміром на людське серце. Так і з'явився у розмові термін "Серце Волині".


Секретар екологічної комісії, депутат облради Олександр Пирожик також додав, що депутатам під час цього візиту було найголовніше переконатися, що робота КП «Волиньприродресурс» не шкодить довкіллю.

«Екологічна складова важливіша за будь-які гроші, які легально отримує комунальне підприємство. Ми побачили ті площі, які рекультивували і сподіваюсь ми будемо бачити, як відновлюються і наступні площі. Ми покажемо приклад всій Україні, що можна легально працювати без шкоди для довкілля», - резюмував він.

Водночас стало відомо і те, скільки місцеві бюджети уже отримали від діяльності КП «Волиньприродресурс». Як повідомив Анатолій Капустюк, під час двох проведених аукціонів підприємство продало бурштину на 25 млн грн, проте з цих коштів перерахували поки що близько 6 мільйонів. Зокрема, через пандемію і карантинні обмеження не всю суму оплатила естонська компанія (100 тисяч доларів із заявлених 700 тисяч). Але цьогоріч очікують, що усі кошти таки надійдуть.
Зі слів Анатолія Капустюка, за останні три місяці почалися суттєві надходження у місцеві бюджети. Зокрема, у жовтні бюджети місцевих територіальних громад отримали 142 тис. грн ЄСВ і 116 тис. грн ПДФО, у листопаді ЄСВ склав 221 тис. грн та 175 тис. грн ПДФО. За грудень уже виплачено 221 тис. грн ЄСВ 107 тис. грн ПДФО. В обласний бюджет буде сплачуватися прибуток комунального підприємства і у січні буде оприлюднений річний звіт про надходження коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus