USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Намисто, косметика й місцеві ювеліри: волинський бурштин виходить на новий рівень

9 Квітня 2021 19:10
КП «Волиньприродресурс» планує не тільки видобувати місцевий бурштин і продавати його на аукціонах. У планах підприємства – ціла низка виробів з сонячного каменю: від косметики до прикрас. А ще воно готове стимулювати навчання у волинському виші майстрів з обробки бурштину.

Минулого місяця Волинський національний університет імені Лесі Українки і КП «Волиньприродресурс» підписали Меморандум про співпрацю. Підприємство вже замовило науковим фахівцям моніторингове дослідження торфових родовищ, на його базі можуть проходити практику майбутні землевпорядники та екологи. А ще це може підштовхнути до того, що на базі волинського вишу готуватимуть ювелірів, які вмітимуть обробляти бурштин, видобутий на Волині.

Читати ще: Третій аукціон: Волинський бурштин продали у Польщу та Об’єднані Арабські Емірати

Як розповів директор КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк, на підприємстві планують не тільки видобувати бурштин і продавати його як сировину, а й хочуть організувати цех з обробки каміння і виготовлення з нього різноманітних виробів. Однак сьогодні фахівців-ювелірів, які професійно вміють виготовляти такі речі, дуже мало.

«Є проблема, що в Україні майже не лишилося фахівців з обробки бурштину, різьби по ньому. Вони свого часу працювали на базу «Укрбурштину», але багато хто виїхав за кордон. Легального видобутку в Україні майже не було, це не користувалося попитом, тому ніхто і не навчав, як поводитися з цим матеріалом, як правильно його обробляти, як робити з нього достойні вироби», - каже він.

Так і виникла ідея готувати таких фахівців на Волині, розповідає ректор ВНУ Анатолій Цьось.

«Зважаючи на те, що завдяки зусиллям Ігоря Палиці й усієї облради на Волині вдалося легалізувати видобуток бурштину, виникла потреба не лише продажу видобутого каміння, а й оброблення каменю, який буде значно дорожчий. В Україні практично ніде таких фахівців не готують. Тому є ідея створити таку освітню програму, робоча назва якої «Художня обробка бурштину». Її хочемо відкрити на базі спеціальності декоративно-прикладне мистецтво факультету культури і мистецтв. Крім того, ми активно співпрацюємо з коледжем культури і мистецтв імені Стравінського, щоб там теж відкрили таку програму. Таким чином, в коледжі навчатимуться діти після 9-х класів, а в нас вони зможуть продовжити навчання», - каже ректор.

З його слів, зараз саме вирішують, де набрати спеціалістів з обробки бурштину, адже таких майстрів небагато. Також необхідно буде обладнати майстерню-лабораторію.

«Фахівців треба шукати і думаю, ми їх знайдемо. Крім того, потрібно мати й технічні можливості: спеціальні станки для шліфування каменю, мікроскопи, адже часто це надточна ювелірна робота. Така лабораторія може бути спільною для університету і для коледжу. Коли вже офіційно затвердимо назву освітньої програми, оголосимо набір. Будемо старатися оголосити набір на цю освітню програму вже в цьому навчальному році», - переконує Анатолій Цьось.

Тим часом на КП «Волиньприродресурс» готують відкрити промислові потужності з обробки бурштину та виготовлення виробів.

«Зараз займаємось пошуком майстрів і залученням їх до роботи, бо обладнати і підготувати цех – не проблема. Головне за цей час знайти гарних спеціалістів, які працюватимуть на цьому обладнанні. Адже камінь дороговартісний і якщо не вміє людина працювати з ним – це прямі збитки. Кожен камінчик коштує чимало і якщо майстер неправильно почав роботу, не розгледів приховану тріщину, він може розколотися. Тому поки шукаємо майстрів, запрошуємо до нас на огляд. Скажу відверто, коли ми просто говоримо по телефону, це одне, а ось коли люди приїжджають до нас і бачать матеріал, з яким можна працювати, – у них з’являється творчий запал», - каже директор підприємства Анатолій Капустюк.

Читати ще: На складах «Волиньприродресурсу» – бурштину на 70 мільйонів

З його слів, на підприємстві майстри зараз розробляють лінійку прикрас з волинського бурштину. Зокрема, вже є зразки намистин, оздоблених сріблом та внутрішньою різьбою на зразок відомого ювелірного бренду. Як ці намистини виглядатимуть, на підприємстві обіцяють продемонструвати згодом, коли розроблять повну лінійку і зареєструють торгову марку. Також у планах – створення косметики на основі бурштину.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Отакої Показати IP 10 Квітня 2021 08:06
Створили і що далі.Ринок не потребує.Все.Копачі дов....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus