USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Зарплата медиків має бути не менше 35,7 тис. Звернення Луцькради

29 Вересня 2021 16:12
Видатки на галузь охорони здоров’я у державному бюджеті мають бути на рівні не менше 5% ВВП України. А зарплати медикам повинні відповідати обіцянкам.

Відповідне звернення до президента України, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України, міністра охорони здоров’я України щодо належного фінансування медичної галузі ухвалили депутати Луцької міськради під час чергового засідання сесії.

У документі йдеться, що основною проблемою фінансування медичних послуг є залишковий принцип. Це пов’язане з хронічним дефіцитом бюджетних коштів, що виділяються на вітчизняну медицину.

Читати ще: «Соромно дивитись в очі лікарям»: у Луцьку вузькопрофільні медики отримують менше 5 тисяч зарплати

Натомість відповідно до Закону України «Про фінансові державні гарантії медичного обслуговування населення» держава гарантує повну оплату надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України.

Стаття 4 Закону визначає, що обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, щорічно визначається в Законі України про Державний бюджет України як частка валового внутрішнього продукту (у відсотках) у розмірі не менше 5 відсотків валового внутрішнього продукту України та визначає, що видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями видатків бюджету.

А стаття 10 цього ж нормативного документа передбачає, що при розрахунку тарифів та корегувальних коефіцієнтів базою для визначення компонента оплати праці медичних працівників є величина, яка є не меншою за 250 відсотків середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому будуть застосовуватися такі тарифи та корегувальні коефіцієнти. Згідно з даними Державного комітету статистики у липні 2021 року середня заробітна плата становила 14,3 тис. грн. Тобто при формуванні тарифу на 2022 рік має бути врахована заробітна плата медичного працівника не менше ніж 35,7 тис. грн.

Формально, держава повинна забезпечити універсальний доступ до необхідної медичної допомоги, але, фактично рівень обсягів витрат на охорону здоров’я – неналежний.

Тож депутати міськради напередодні розгляду проекту держбюджету вимагають врахувати у ньому на 2022 року видатки на галузь охорони здоров’я на рівні не менше 5% валового внутрішнього продукту України.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Окс Показати IP 29 Вересня 2021 16:52
Сімейні лікарі мають більше 20 тис. грн. і такими оченятами заглядають аби ще щось дати.ПЛР тести продають, на аналізи направляють лише в приватні лабораторії. А я в комунальному підприємстві зарплату маю на руки 6700 грн. Роботу беру додоми. Лікарняні ще не виплатили за червень. А ви ще добавте лікарям, бо їм мало.
Хрен собачий до Окс Показати IP 29 Вересня 2021 18:50
А хто ж привчив лікарів до хабарів? Щоб вони собачими оченятами дивились на нас? Часом не ми з вами?. А потім возмущаємось, що без грошей нас ніхто не хоче лікувати...
Отож до Окс Показати IP 29 Вересня 2021 21:26
Так, ви все вірно написали, правда я не знаю які точно зарплати в сімейних лікарів. Але медики - це не тільки лікарі і навіть не тільки сімейні. Інші категорії отримують реально копійки, навіть менше ніж ви. Я за інше - підвищити зарплати медикам, але в разі неналежного виконання обов'язків позбавляти лікарів пожиттєво лікарської практики. От тоді почнуть лікувати і будуть отримувати належне. А вас не цікавить скільки отримує медсестра в лікарні?
Медик Показати IP 29 Вересня 2021 20:18
Яка середня зарплата 14.3?Я в комунальному підприємстві зі стажем 14 років маю мінімалку,чистими на руки 5100
Теж до Медик Показати IP 30 Вересня 2021 16:43
Середня зарплата - це зарплата всіх схожих на Вас працівників + зарплати керівників (а вони не такі ж як в Вас) + зарплати тих медиків які працювали з ковідними хворими поділені на загальну кількість. От і виходить цифра якою оперують і яка далека від реалій.
Олександр Показати IP 29 Вересня 2021 20:19
А чого не 200 тисяч? Не може бути елітарних зарплат в когось на фоні злиденних зарплат і пенсій інших. І лікарі, і вчителі, і військові, і всі інші мають отримувати достойні зарплати. Але вони - частина нашого суспільства, яке становлять не тільки лікарі. І ні лікарі, ніхто інший не може бути винятком (у нормальному суспільстві)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus