USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

10 липня: події, факти, дні народження

10 Липня 2020 00:00
10 липня жень народження святкує педагог, любляча мама та турботлива бабуся Людмила Миколаївна Денисюк. З нагоди свята її вітають доньки Вікторія та Олена, внуки Максимко, Емілія та Ростислав, та люблячі зяті Олександр та Сергій:

«Наше життя як велика ріка. Тож хай, мамо, Ваш життєвий човен легко проходить пороги труднощів, не втрачає керування у водоверті любові й обов’язково допливе до водоспаду щастя. Нехай Ваші очі світяться, на губах сяє прекрасна усмішка, а повітря наповнюється любов’ю близьких. Хай так буде завжди, а не лише в день народження».

Також день народження 10 липня святкує лучанка Іванка Трофімова. Її вітають рідні та друзі, зичать сонця, тепла, миру, веселощів, успіхів у всіх починаннях, любові та здійснення найзаповітніших бажань.
Іванка Трофімова
Іванка Трофімова
Сьогодні святкує день народження і керівник відділу маркетингу «ЛДБК» Ірина Кушпель. Інформаційне агентство Волинські Новини вітає надійного партнера! Прийміть наші найщиріші вітання з днем народження! Бажаємо Вам здоров’я, оптимізму, реалізації ідей і задуманих планів, усмішок фортуни, успіху, сімейного благополуччя і щастя. А ще бадьорості духу, стабільності, позитиву, яскравих подій, незабутніх вражень і тільки щасливих випадків!
Ірина Кушпель
Ірина Кушпель
Також день народження сьогодні у начальника Луцької міської державної лікарні ветеринарної медицини Лариси Голембовської.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинницю зі святом і бажає міцного здоров’я, гармонії у всьому та мирного неба над головою.
Лариса Голембовська
Лариса Голембовська
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Іванна, Георгій, Мартин, Самсон.

Наша хроніка:

Торік повідомили про замінування головного корпусу Луцького національного технічного університету. Інформація, на щастя, не підтвердилася.

10 липня 2018 року у Києві попрощалися із батьком відновлення української державності Левком Лук’яненком, який помер 7 липня після затяжної хвороби.

У 2017 волинські казначеї впродовж місяця виявляли на флешках, які їм принесли в установу, віруси.

У 2016 видання писало про порізку дерев у Луцьку. Зі слів лучан, дерева позрізали, аби звільнити місце для чергового магазину одного з депутатів місцевого рівня.

У 2015 редакція розповідала про те як Волинь оговтується від 30-хвилинного буревію. Внаслідок негоди десятки сіл залишилися без врожаю, понад 70 населених пунктів знеструмлені, а траси були заблоковані потрощеними деревами.

У 2014 році двох відомих волинян відзначили званням «почесний громадянин Волині». Йдеться про журналіста та письменника Володимира Савовича Лиса та історика, краєзнавця Ярослава Васильовича Царука.

Фоторепортаж із закинутого елеватору в обласному центрі Волині видання опублікувало у 2013 році.

Народилися:

Цього дня з’явилися на світ швейцарський релігійний реформатор, засновник кальвінізму Жан Кальвін, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва Петро Прокопович, французький художник-імпресіоніст Каміль Піссарро, український співак і музикант Василь Гонтарський, сербо-американський винахідник Нікола Тесла (на його честь названа одиниця магнітної індукції), французький письменник Марсель Пруст, американський кінорежисер Сем Вуд («Віднесені вітром», «За ким подзвін»), радянський оперний співак Сергій Лемешев, австро-англійський письменник і громадський діяч Джеймс Олдрідж, американський фізик, першовідкривач антипротона, лауреат Нобелівської премії Оуен Чемберлен, радянський і литовський актор театру й кінотАльгімантас Масюліс, український дизайнер і підприємець, виробник класичного одягу Михайло Воронін, радянський актор, комік, учасник дуету «Городок» та ведучий однойменної телепрограми Ілля Олейников (Клявер), українська гімнастка Людмила Турищева, український футболіст і тренер Леонід Буряк, український політик і управлінець Петро Олійник, український танцюрист Влад Яма, німецький футболіст, нападник, гравець «Баварії» і національної збірної Німеччини Маріо Гомес.

Сталося:

1960футбольна збірна СРСР завоювала Кубок Європи. У фіналі змагань зійшлися футболісти з Радянського Союзу та їх колеги по «соцтабору» - югослави. Зустріч завершилася з рахунком 2:1 на користь підопічних Гавриїла Качаліна, а переможні голи забили Слава Метревелі та Віктор Понєдєльнік. Та перемога так і залишилася єдиною на міжнародних форумах в історії радянського футболу. Варто зауважити, що це був перший Чемпіонат Європи з футболу. Турнір відбувся за кубковою системою. Відбіркові ігри відбулися у 1958—1960 роках. Фінальний етап турніру складався лише з півфінальних та фінальних зустрічей і відбувався з 6 липня до 10 липня 1960 у Франції.

1984на прес-конференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський заявив, що залишається на Заході. Прагнучи душевного спокою і затишку в Італії, Тарковський купив маленький двоповерховий будинок з трьох кімнат у маленькому містечку Сан-Грегоріо, розташованому в гористій місцевості за сорок кілометрів від Риму. Тарковський сам зробив креслення для перебудови дому, виявивши талант архітектора; потім почалися великі труднощі. Крім грошей, яких завжди було в обріз, був потрібен дозвіл архітектурного управління на перебудову. Після довгих зусиль дозвіл був отриманий, але… На той час Тарковський вже розпочав зйомки «Жертвопринесення». Коли фільм був знятий, у режисера знайшли невиліковну хворобу - рак легенів. Фінансовий стан родини Тарковських в Італії був далеко не блискучим. Кінокритик Ема Нері згадує, як одного разу була в гостях у Тарковських разом з Софі Лорен і продюсером Карло Понті. У Тарковських протікав дах і по всій квартирі були розставлені каструлі і банки — під цівки води, гості мали сидіти на килимах за браком меблів у щойно отриманій квартирі. Пізніше актриса і продюсер розказували всім, що Андрій вів богемний спосіб життя, що він хіппі. Іншим разом, коли Тарковського відвідав Марчелло Мастрояні, в квартирі не було меблів — гості сиділи прямо на підлозі, на подушках. «Після цього Мастрояні говорив всім в Італії про мою ексцентричність», — з гумором згадував режисер про цей випадок.

1985французькими спецслужбами затоплений корабель «Rainbow Warrior», що належав організації «Грінпіс». Під час затоплення загинула тільки одна людина — фотограф Фернандо Перейра. Таким чином французький уряд «розв'язав» справу незручних екологів, які протестували проти французьких атомних тестів в Тихому океані. Безпосередньо перед підривом корабель брав участь в евакуації населення з острова Ронгелап, на який після вибуху в 1956 р. американської бомби, падало радіоактивне випромінювання. Після евакуації остров'ян на острів Мейато, корабель зупинився в порту Вайтемата в найбільшому місті Нової Зеландії — Ауцкланд. Згідно з подальшим маршрутом команда мала пливти до французької зони випробування атомних проб на атолі Муруроа в південному Тихому Океані. Екіпаж Ґрінпісу повинен був зробити все, що в їхніх силах, щоб перешкодити в продовженні французької атомної програми. Франція спочатку заперечувала, що в акції затопленнякорабля брали участь її спецслужби. Проте під натиском громадської думки, 22 вересня 1985 р. прем'єр Лаурент Фабіус визнав, що саме французькі спецслужби виконали атаку на «Rainbow Warrior». Ґрінпіс ініціювала в Парижі судовий процес проти уряду Франції, після чого організація отримала вісім мільйонів доларів відшкодувань. За ці гроші «Ґрінпіс» купила новий, краще оснащений «Rainbow Warrior».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus