USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

13 березня: події, факти, дні народження

13 Березня 2018 00:00
13 березня день народження святкує дизайнер відділу реклами Інформаційного агентства Волинські Новини Максим Мацюк. Колеги та рідні вітають його зі святом та бажають міцного здоров'я, уваги, турботи, любові, підтримки від близьких, сімейної злагоди та добробуту. Нехай кожна мрія здійсниться!

День народження сьогодні відзначають відомий на Волині педагог, краєзнавець, етнолог Олександра Кондратович, журналіст, письменник, член Національної спілки письменників України Микола Панасюк та директор централізованої бібліотечної системи, голова районної профспілкової організації працівників культури, Заслужений працівник культури України Галина Божик.
Олександра Кондратович
Олександра Кондратович
Микола Панасюк
Микола Панасюк
Галина Божик
Галина Божик

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх іменинників та бажає їм міцного здоров'я, успіхів, родинного щастя й добробуту, прихильності фортуни та здійснення всіх задумів.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Арсеній, Василь, Кіпріан, Нестор, Микола, Симон, Сергій та Марина.

13 березня - Національний день слона в Таїланді.

Свято це не має офіційного статусу, але є одним з найбільш значущих подій в Таїланді, оскільки роль цих тварин для жителів країни вкрай велика. Здавна слони були незамінними помічниками тайців: вони допомагали людям будувати храми й цілі міста, боролися разом з воїнами в боях. Сьогодні економіка країни тримається головним чином на слонах, адже великі і дуже розумні тварини так приваблюють туристів. Найбільш цінними вважаються білі слони.

На честь цих ніжних і неймовірно потужних тварин тайські жителі щорічно відзначають свято – національний день слона. Захід, присвячений слонам, проходить на спеціально підготовленої і обладнаному майданчику. Переглянути «священне» створення природи в цей день може кожен відвідувач, включаючи туристів. На майданчику красуються тварини різного віку, розмірів і темпераментів. Винуватці торжества постають перед публікою обрамлені різнокольоровими каменями і прикрасами.

Наша хроніка:

Минулого року волиняни тріумфували на змаганнях з спортивної ходьби в Івано-Франківську.

У 2016 році видання писало про лучанку, яка стала студенткою у майже 90 років. Жителька Луцька Лариса Вітинська, незважаючи на вік, вирішила продовжити навчання і стала однією з перших слухачок Центру освіти ІІІ віку.

Два роки тому цього дня лучанин відкрив у Білорусі жаб'ячу ферму. Жаб'ячі лапки на виробництві Володимира Мувера заготовляють із травня по вересень. Для їжі придатні особини, завдовжки понад 20 сантиметрів.

Також цього дня нагороди отримали бійці одного з кращих підрозділів спецпризначення України – роти «Світязь». Тих, хто виконував службові обов’язки на сході України у зоні АТО, бійців, які пройшли пекло Іловайська, вишли живими з Вуглегірська, відзначили нагородами.

У 2014 році активісти "Самооборони" побували у маєтку сина Януковича на Волині.

Окрім того, видавничий дім "КоммерсантЪ" прийняв рішення про призупинення видання газети "КоммерсантЪ-Украина".

4 роки тому у Луцьку презентували книгу про "Парагвайських поліщуків". Повість «Іларія. Ілюзія» представив громадськості заслужений журналіст України Ігор Чуб.

Народилися:

13 березня народилися також італійський письменник, автор роману «Спартак» Рафаелло Джованьйолі, український радянський педагог та письменник Антон Макаренко («Педагогічна поема», «Прапори на баштах»), український кінорежисер, сценарист, телевізійник Андрій Бенкендорф («Кілька любовних історій», «Європейський конвой», «Бандитський Петербург»), український історик, громадський і політичний діяч, письменник Володимир Сергійчук, український письменник, поет та есеїст Юрій Андрухович («Рекреації», «Московіада», «Перверзія»).

Сталося:

1669підписано Глухівські статті – договір про права українських козаків, укладений між Москвою та козацькою старшиною.

Цей документ обмежував державні права України московським урядом. Козацький реєстр обмежувався 30 тисячами чоловік, гетьман мав право утримувати лише 1 тисячу найманого війська, податки збирались винятково козацькою старшиною. Водночас гетьману заборонялось вступати в зносини з іноземними державами і значно обмежувався перехід селян у козацтво.

1887американець Честер Грінвуд зі штату Мен запатентував навушники.

Цей пристрій для персонального прослуховування музики або інших звукових записів, в комплекті з мікрофоном можуть використовуватись як засіб для ведення переговорів по телефону або іншому засобу голосового зв'язку. За своєю будовою, навушники належать до класу електроакустичних перетворювачів. В переважній більшості навушників використовують електродинамічні випромінювачі, які називаються динаміками, звідси й назва - динамічні навушники. Існують також навушники з електростатичними випромінювачами, але, незважаючи на деякі переваги (зокрема, в локалізації джерел), вони не користуються широким попитом внаслідок дороговизни.

1917до Києва із заслання повернувся Михайло Грушевський.

На початку першої світової війни Грушевський приїхав до Києва. Влада була вороже настроєна до вченого — засилає його до Симбірська як українського сепаратиста і «мазепинця». Волю принесла Лютнева революція в Петрограді. 4 березня 1917 в Києві утворюється Українська Центральна Рада, головою якої заочно обрано Михайла Грушевського. Викликаний телеграмою, 12 березня він повертається з Москви до Києва. Центральна Рада діяла протягом 14 місяців. Першим Універсалом було проголошено автономію України в складі Російської федеративної республіки. Третім Універсалом Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку, а 22 січня 1918 Четвертим Універсалом — повну політичну незалежність України від Росії.

1930американський астроном Клод Томбо оголосив про відкриття ним дев'ятої планети Сонячної системи. Згодом вона отримає ім'я Плутон.

Найбільша за розміром, поряд з Ериданою, карликова планета, транснептуновий об'єкт (ТНО), Сонячної системи та дев'яте/десяте за величиною небесне тіло, що обертається довкола Сонця. Спочатку Плутон класифікувався як планета, проте зараз він вважається одним з найбільших об'єктів (можливо, найбільшим) в поясі Койпера. Плутон обходить навколо Сонця кожні 248,5 роки.

1997Україна та НАСА підписали договір про політ у космос українського космонавта. Ним став Леонід Каденюк.

В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Коламбія» місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і рапи, на вміст фітогормонів у рослинах рапи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus