USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

13 травня: події, факти, дні народження

13 Травня 2020 00:00
13 травня день народження відзначає партнер Інформаційного агентства Волинські Новини Ігор Ракуцький.

Прийміть наші найщиріші побажання здоров'я, удачі, щастя, радості, здійснення мрій, підкорення вершин, натхнення та добробуту. А ще – сонячних днів та усіляких гараздів.

Також сьогодні день народження відзначають письменник та журналіст Віктор Вербич, президент луцького джазового клубу Олег Баковський, колишній депутат Волинської обласної ради Микола Собуцький, журналіст Інна Пілюк та футболіст В'ячеслав Шевчук.
Олег Баковський
Олег Баковський
Віктор Вербич
Віктор Вербич
ІА Волинські Новини вітає іменинників зі святом та бажає міцного здоров'я, особистого щастя, невичерпної енергії і наснаги у всіх справах.

Іменини за православним календарем святкують Сергій, Максим, Гнат, Яків, Василь та Микола.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Барвиста хода вишитих рушників, територія сімейних розваг у парку та фестиваль-подорож кухнями різних країн у замку Любарта: День матері-2019 у Луцьку відзначився низкою заходів та флешмобом, під час якого встановили новий рекорд.

У 2018 цього дня Василь Ломаченко здобув титул чемпіона WBA у легкій вазі та оновив рекорд в історії боксу: уже в 12-му поєдинку він став чемпіоном світу в третій ваговій категорії.

Два роки тому у Володимирі-Волинському обрали «Весняного муркотуна»: ним став кіт-британець Марсель.

Відкритий кастинг моделей на LutskFashionWeekend відбувся 13 травня 2016 року в Аарт-галереї центрального універмагу Луцька. Змагалися понад тридцять кандидатів, з них п’ятеро хлопців.

У 2015 році службова собака «Буся» попередила спробу незаконного вивезення 1000 пачок цигарок через митний пост «Ягодин» Волинської митниці ДФС.

Народилися:

Цього дня народилися чеський філолог, історик-славіст, автор ідеї слов'янської єдності Павел Шафарик, французький письменник Альфонс Доде («Тартарен із Тараскона», «Набоб», «Королі у вигнанні»), український письменник Панас Мирний (Рудченко), американський режисер Герберт Росс («Сталеві магнолії», «Поворотний пункт»), український журналіст, громадський і політичний діяч, один з організаторів та активістів «Товариства Лева» Олександр Кривенко, українська телеведуча Ганна Безулик, український хокеїст Олександр Матвійчук, український футболіст В'ячеслав Шевчук.

Сталося:

1501Амеріго Веспуччі відправився в подорож на Захід, у ході якої з'ясував, що Колумб відкрив новий континент.

Невідомо, коли саме Альберіго Веспуччі отримав ім'я «Амеріго». Це могло трапитися або ще тоді, коли флорентієць оселився в Іспанії — імена багатьох іноземців за кордоном переінакшувалися (це трапилося, зокрема, з Колумбом, Каботом, Магелланом). За іншою версією — він сам напівжартома змінив ім'я після відвідин Нікарагуа, де, зокрема, відкрив гори, які місцеві мешканці називали «Амерік». Ще один варіант — перейменування на честь нового континенту, відкритого раніше Каботом і нібито названого ним, на честь власника його корабля, «землею Америка». Першим поєднав назву «Новий Світ» з ім'ям Веспуччі книгар Іоганн Оттмар, що у 1504 році видав «Третю подорож» флорентійця. Проте ніде не можна знайти навіть щонайменшої вказівки на те, що самому мореплавцю було відомо про це, або що він цьому сприяв. Власне в офіційних документах він підписувався справжнім ім'ям Альберіго, та й в повідомленнях про мандрівки Веспуччі продовжували йменувати і як Альберіго, і як Амеріго. Припущення, що Новий Світ міг бути названий «Америкою» саме на честь Амеріго Веспуччі, було зроблене вперше лише у 1507 — книгопродавцем Мартіном Вальдземюллером, що надрукував в в лотаринзькому містечку Сен-Дьє-де-Вож під ім'ям Гилакоміла або Ілакоміла, перекладені з французької нотатки про подорожі Веспуччі в книзі «Cosmographiao introductio etc., insuper quatuor Americi Vespucii navigationes».

1927засновано київський футбольний клуб «Динамо».

1981на площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II.

Активна діяльність Івана Павла II не всім була до вподоби. 13 травня 1981 року член турецького ультранаціоналістичного угруповання Мехмет Алі Аґджа на площі Святого Петра стріляв у Папу, важко поранивши його. Проте куля пройшла в кількох міліметрах від життєво важливих органів. Існує багато свідчень того, що за Аґджею стояли болгарські та радянські спецслужби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus