USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

14 жовтня: події, факти, дні народження

14 Жовтня 2019 00:00
День народження 14 жовтня святкує директор ДП «Волинські старожитності», очільник пошукової місії «Чорний тюльпан. Волинь» Олексій Златогорський. Волиняни висловлюють йому сердечну вдячність за самовідданість та зичать міцного здоров’я, невичерпної життєвої наснаги, тепла і затишку в родині, вірних друзів та підтримки.

Також цього дня день народження у декана Інституту філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Юрія Громика. Студенти, колеги та знайомі бажають імениннику творчого горіння, удачі, незабутніх вражень, успіхів, процвітання та Божої благодаті. Нехай усе хороше, зроблене з душею та натхненням, повертається сторицею.
Юрій Громик
Юрій Громик
14 жовтня святкує начальник служби цивільного захисту «Волиньгаз» Петро Новосад. Друзі та близькі зичать йому добра та злагоди, виваженості у прийнятті рішень, мудрості та добробуту.
Петро Новосад
Петро Новосад
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменників та бажає життєвої енергії, незламності, цілеспрямованості, усмішок долі та яскравих емоцій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні за церковним календарем – Покрова Пресвятої Богородиці. Також 14 жовтня згідно з Указом Президента України «Про День Українського козацтва» від 7 серпня 1999 року вважається Днем Українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію.

У серпні 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ, згідно з яким щорічно 14 жовтня відзначатиметься День захисника України.

14 жовтня – ще й Всесвітній день стандартів. Цього дня 1946 року в Лондоні відкрилася конференція національних організацій зі стандартизації, на якій заснували нову Міжнародну організацію зі стандартизації – ISO (від грецького слова isos – рівний).

Наша хроніка:

Торік легендарного бійця АТО Олега Твердохліба посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

У 2017 році цього дня редакція розповідала про виступ у Луцьку білоруського рок-гурту «BRUTTO», який представив лучанам нову концертну програму на підтримку свого третього альбому «РОКІ».

Три роки тому громадська організація «Цивільний корпус Азов» презентувала власну політичну партію «Національний корпус». Головою партії одноголосно обрали нардепа (позафракційного) Андрія Білецького.

У 2015 році українські військові представили зразки новітньої техніки, стрілецької зброї та обмундирування. Виставку військової техніки відкрили на Михайлівській площі у Києві.

Як потрібно заробляти гроші в країнах ЄС, виходячи на їхні ринки зі своєю сільгосппродукцією волинян вчили у 2014 році.

Народилися:

У цей день народилися український підприємець і благодійник, старший син засновника династії Терещенків Артемія Терещенка Нікола Терещенко, президент США у 1953-1961 роках Дуайт «Айк» Ейзенхауер, український радянський співак Петро Білинник, український письменник Віктор Баранов, російський історик-етнолог, філософ, поет, син поетів Анни Ахматової й Миколи Гумільова Лев Гумільов, радянський кінорежисер Володимир Фетін («Смугастий рейс», «Любов Ярова», «Донська повість»), англійський кіноактор Роджер Мур, російський актор театру і кіно, режисер Михайло Козаков, англійський співак Кліфф Річард (Гаррі Уебб), український актор театру й кіно Лесь (Олександр) Сердюк, радянський і російський кінорежисер, сценарист Павло Чухрай («Люди в океані», «Водій для Віри»), український режисер Володимир Кучинський, російський модельєр Валентин Юдашкін, російський футболіст українського походження Віктор Онопко, український журналіст і публіцист Сергій Руденко, український і німецький гандболіст Олег Великий, український футболіст, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор Дмитро Молодцов, сербська співачка, переможниця «Євробачення-2007» Марія Шерифович.

Сталося:

1770 – Заснування Олександровськоі фортеці (з 1806 року – місто Олександрівськ, з 1921 року – місто Запоріжжя).

1837 – в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович, разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським, уперше в Галичині виголосив свої проповіді українською мовою.

1942 – Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1970 – у Гаазі прийнято Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus