USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

15 років за годину: в Луцьку стартував V Мандрівний вішак. Фото

21 Вересня 2018 18:46
Променад-перформансом «Гармидер: 2 км театру», основаним на всіх виставах, поставлених студією протягом 15 років своєї творчої діяльності, розпочався в Луцьку V міжнародний театральний фестиваль театру і нетеатру за межами театру «Мандрівний вішак».

Відкрили фестиваль 21 вересня. Триватиме він у Луцьку протягом двох вікендів: 21–23 та 29–30 вересня.

Аби розпочати разом із гармидерівцями своєрідну театралізовану екскурсію, всі охочі зібралися біля Луцького районного будинку культури. Далі вирішили до річки Стир, потім через міст до вулиці Набережної та музичної школи № 1 імені Фридерика Шопена, далі до скверу біля міської ради та парку «Зоряного», що на перетині вулиць Лесі Українки та Сенаторки Левчанівської. Протягом усього маршруту провідники робили невеликі зупинки, аби представити короткі перформанси-уривки з окремих п’єс, зіграних колективом у різні роки. Щоби присутні могли краще зорієнтуватися в потоці вистав, у кожному новому пункті актори прикріплювали до своєї мандрівної валізи наклейки з постерами творів.
Загалом протягом двокілометрової прогулянки всі змогли пригадати такі п’єси «Гармидера», як «Віткацій є/Віткація немає», «Портрет», «Містерія любові», «Сенат шаленців», «Дожити до…», «Кінь, який їздив верхи», «Ау! Сказане мільйонам», «У темряві», «Гра долі», «Цикута для Сократа», «9-й місячний день», «На полі крові», «На перші гулі», «Мазайло» та ін.
Пунктом прибуття, своєю чергою, став парк «Зоряний», у якому було облаштовано виставку «Перетин» зі світлинами акторів театру-студії.

«На перетині протилежностей, традицій та сучасності, дослідження незвіданого, поєднання непоєднуваного, порозуміння різностей, сприйняття неприйнятного, творення власного, перетин рідного і чужого, особистості й обставин, суті і форми, відкритості і ворожості, штучного і живого, вмираючого і народжуваного. Перетин, із якого сходить новий досвід, нове враження, новий висновок, нове відчуття, нове переживання, нове осмислення, нове, нове…» – такий меседж намагалися донести до всіх присутніх гармидерівці.
Так, портрети акторів студії, виставлені просто неба в центрі Луцька, було зроблено в цехах «Модерн-Експо». «В її основі – дослідження вмираючого природнього простору з позиції штучної людської природи. У цьому випадку перетин протилежностей провокує народження людського і тонкого пробудження емоційної сфери», – наголосив пан Мандрішак, актор Дмитро Безвербний.
Завітали на відкриття фестивалю та презентацію фотовиставки також представники місцевої влади та бізнесу.

«Ця виставка уособлює зміст та якість. Я, наприклад, не дуже люблю сучасне мистецтво, адже досить часто воно є фальшивим. Своєю чергою, «Гармидер» втілив ідею, якісно її реалізувавши», – сказав директор рекламно-виробничої компанії «Тенета», яка надрукувала в повномасштабному форматі світлини, Василь Цапюк. Він відзначив, що в рамках фестивалю «Мандрівний вішак» кожен зможе взяти участь у розіграші та отримати власне повнорозмірне фото, надруковане «Тенетами».

Заступник директора департаменту культури Луцької міської ради Андрій Ломага зазначив: «Хочеться привітати театр «Гармидер» за те, що вони в нас є, за те, що вони роблять стільки гарних перформансів… Загалом я вважаю, що театр «Гармидер» є лицем нашого міста».
Віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур, своєю чергою, зізнався, що має невеликий досвід у відкритті театральних фестивалів. Однак він висловив переконання, що з часом головний символ фестивалю – вішак – стане одним з експонатів у музеї історії українського театру.

У цілому в рамках фестивалю протягом двох вікендів на лучан і гостей міста чекає низка цікавинок: театр соціальної імпровізації, інтерактивні лекції, дитячий театр, перформанси, майстер-класи та спектаклі від легендарних театралів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Аха Показати IP 21 Вересня 2018 19:31
Такої хірні ще не бачив.....
Анонім Показати IP 21 Вересня 2018 21:40
Працювати йдіть,а не займаєтесь х.ньою.Здорові лоби,на вас пахати треба
Мирослава Показати IP 21 Вересня 2018 23:47
В дурдомі день відкритих дверей
xxx Показати IP 22 Вересня 2018 01:13
ей, плебеї, чого повиймали голови зі своїх кізяків? це не для вас роблять, не відволікайтесь від картоплі та шкварки.
марія Показати IP 22 Вересня 2018 14:20
Це щось нове,креативне, сучасне... Молоді творчі люди роблять життя яскравішим. Творчого вам натхнення. Окремо пишаюся Людочкою Базюрою-Цапюк.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus