USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15 травня: свята, події, факти. День сім'ї та заснування Лас-Вегаса

15 Травня 2021 00:00
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день сім’ї, Міжнародний день відмовника від військової служби за переконаннями совісті, Міжнародний день клімату та Міжнародний день віртуального помічника.

У США святкують День пам’яті правоохоронців, День транспортного забезпечення оборони, День шоколадних чипсів, День зникаючих видів тварин, День нейлонових панчіх, День солом’яного бриля, в Мексиці, Колумбії та Південної Кореї – День вчителя, у Парагваї – День матері, у Японії – Фестиваль мальви, або Аой-мацурі, в Грузії – Константинеоба, в Австрії – День відновлення незалежності, в Ірані – День перської мови, у Данії – Великий молитовний день, у Словенії – День збройних сил, в Литві – День установчого сейму, у Новій Зеландії – День боротьби з хуліганством.

Православна церква 15 травня вшановує пам'ять Бориса і Гліба – молодших синів Володимира – хрестителя Київської Русі. Борис і Гліб, об'єднані одним мученицьким подвигом, в очах народу злилися в єдиний образ і день став називатися Борисоглеб. 15 травня добре помиритися з тими, з ким у сварці, попросити про підвищення по службі, запросити на побачення.

Іменини за православним календарем святкують Михайло, Борис, Гліб, Роман, Давид та Зоя.

Народилися:

Цього дня народилися італійський композитор Клаудіо Монтеверді, індійський просвітитель, релігійний реформатор, філософ, батько Рабіндраната Тагора Дебендранатх Тагор, український письменник, громадський діяч, адвокат на Галичині Андрій Чайковський, французький фізик П’єр Кюрі, український громадський, військовий і державний діяч, гетьман Української Держави Павло Скоропадський, грузинський письменник Константин Гамсахурдія, американська політична і державна діячка, Державний секретар США у 1997-2000 роках Мадлен Олбрайт (Марія Корбелова), українська журналістка і політик, народна депутатка Ірина Геращенко.

Події

1252 – Папа Римський Інокентій IV оголосив буллу «Ad extirpanda», роздільну інквізиції катувати підозрюваних у єресі.

1618 – німецький астроном Іоганн Кеплер відкрив закони руху планет.

1770 – відбулося весілля 14-річної Марії Антуанетти і 15-річного майбутнього короля Франції Людовіка XVI.

1875 – стався землетрус в Колумбії. Воно тривало всього 45 секунд, але забрало життя 16 тисяч осіб. Одночасно з землетрусом сталося виверження вулкана, розташованого поруч з містом Кокуто.

1905 – заснували місто Лас-Вегас в штаті Невада, США.

1928 – в мультфільмі «Plane Crazy» уперше з’явився мультиплікаційний герой Міккі Маус, але спочатку він ще не мав голосу і мало скидався на себе майбутнього.

1932 – в СРСР оголосили «безбожну п’ятирічку», яка поставила мету: до 1 травня 1937 «ім’я бога має бути забуте на території країни».

1935 – у Москві відкрився перший в СРСР метрополітен.

1940 – в США у продажу з’явилися нейлонові панчохи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus