USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

29 травня: свята, події, факти. День миротворців, День компосту та перше сходження на Еверест

29 Травня 2023 00:00
29 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день миротворців ООН. Також їх називають «блакитними касками».

Також 29 травня Всесвітній день травної системи. Вперше свято закріпили за цією датою 1958 року. Саме тоді під час Міжнародного з’їзду гастроентерологів було прийнято їхній Статут.

А ще 29 травня День компосту. Дата створена, щоб привернути увагу до проблеми використання добрив, які можуть нашкодити навколишньому середовищу.

По всьому світу щодня відзначається багато незвичайних свят. Сьогодні ж – День «Покладіть подушку в холодильник». Радять потримати її в холодильнику, покласти на обличчя і полежати на спині хвилин 15-20. Це дозволить не тільки відпочити і підбадьоритися, але і освіжить шкіру, зробить менш помітними мішки під очима.

У США святкують День компостування відходів, День скріпки, День бісквіта, День півня з вином, в Домінікані – День матері, у Британії – День чорнильного горішка, в Індонезії – День літніх людей, у Туреччині – День взяття Стамбула, в Туркменістані – День працівників органів внутрішніх справ, в Україні – День топографічної служби, у Швеції – День ветеранів, у Киргизстані – День збройних сил, в Аргентині – День армії, у Нігерії – День демократії, у Польщі – День ветеранів військової служби за кордоном.

Православна церква 29 травня вшановує пам’ять преподобного Феодора Єгипетського, ігумена. У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса.

Іменини сьогодні у Феодора, Єфрема, Кассіана, Лаврентія, Олександра, Модеста, Георгія, Музи, Аркадія, Петра й Миколи.

Цього дня народилися англійський письменник і публіцист Гілберт Кіт Честертон, німецький філософ і культуролог Освальд Шпенглер, американський актор-комік Боб (Леслі) Хоуп, 35-й президент США Джон Кеннеді, український управлінець, політик, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич, американська співачка, найстарша сестра Майкла Джексона Ребі Джексон, український політик і юрист, народний депутат I-IV та VI скликань Сергій Головатий, американська співачка, сестра Майкла Джексона Ла Тойя Джексон, англо-американський актор Едріан Пол («Горець»), українська легкоатлетка, багатоборка, олімпійська чемпіонка Наталя Добринська.

Події:

526 – внаслідок великого землетрусу було зруйновано одне з найбільших міст античності – Антиохію. Загинуло близько 250 тис. людей, переважно християнських прочан.

1384 – кастильський король Хуан І взяв в облогу Лісабон.

1453 – османська армія під проводом султана Мехмеда II захопила Константинополь.

1630 – підписана Переяславська угода, договір між українською козацькою старшиною і польським гетьманом Конецпольським.

1660 – в Англії реставрована монархія, новим королем став Карл ІІ Стюарт, син страченого Карла І Стюарта.

1738 – у Петербурзі видано імператорський указ про повернення козаків і посполитих, що втекли в Гетьманщину та в Російську імперію, на Слобідську Україну.

1790 – Род-Айленд останнім із первісних 13 колоній-штатів приймає Конституцію США.

1802 – академік Василь Петров відкрив явище електричної дуги.

1900 – компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор» (пізніше ескалаторами стануть називати всі ескалатори).

1919 – спостереження повного сонячного затемнення, проведені Артуром Еддінгтон, повністю підтвердили теорію відносності Альберта Ейнштейна.

1922 – верховний суд США постановив, що футбол є спортом, а не бізнесом, тому не підпадає під дію антимонопольного законодавства.

1928 – Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості 200 км/год.

1942 – під час Другої світової війни німецька армія під Харковом завершила оточення понад 250-тисячного угруповання військ Червоної армії.

1945 – у Норвегії за співпрацю з нацистами заарештували письменника, Нобелівського лауреата Кнута Гамсуна.

1953 – людина вперше здолала найвищу точку планети – на вершину Джомолунгми (Еверест, висота – 8 848 м) піднялись новозеландець Едмунд Персиваль Гілларі і шерп Норгей Тенцинґ.

1964 – у Києві відкрили для відвідувачів найбільший в СРСР ботанічний сад.

1985 – на стадіоні «Ейзель» (Брюссель) перед початком фінального матчу на Кубок європейських чемпіонів «Ювентус» – «Ліверпуль» сталася бійка між вболівальниками команд, під час якої рухнула бетонна загорожа. Внаслідок інциденту загинуло 39 осіб і поранено не менше 400.

1990 – 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку.

2003 – форвард «Мілана» Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол в матчі з «Ювентусом» (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь «Мілана»).

2014 – поблизу міста Слов’янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост та проведення ротації особового складу, повертаючись з району гори Карачун, був обстріляний з лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК гелікоптер Мі-8МТ (борт «16») Національної гвардії України, на борту якого був генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок події загинуло 12 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus