USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

19 листопада: події, факти, дні народження

19 Листопада 2019 00:00
19 листопада день народження відзначають екс-голова Луцької райдержадміністрації Володимир Демчук, журналістки Олена Павлюк та Ольга Юзепчук, волинська письменниця, перекладач, член Національної спілки письменників України Олена Криштальська, поет Валерій Гнатюк та викладач Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Карліна.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає миру, радості, любові, достатку, міцного здоров’я, творчого злету, незабутніх подій, вірних друзів поруч, родинного тепла, усмішок долі та Божих благословінь! Нехай кожен день буде сповнений позитивом, теплом близьких людей, добротою та людською щирістю.
Олена Криштальська
Олена Криштальська
Валерій Гнатюк
Валерій Гнатюк
Ольга Юзепчук
Ольга Юзепчук
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні – День працівників гідрометеорологічної служби України та День працівника скляної промисловості. А ще 19 листопада – Всесвітній день туалету, який було проголошено в 2001 році під час міжнародної конференції в Сінгапурі, присвяченої проблемам туалетів.

Наша хроніка:

У 2018 році у Луцьку представили очільника міськрайонного суду. Цього дня редакція розповідала про уродженку Луцька, відому українську письменницю Оксану Забужко, яка завітала на І Міжнародний поетичний фестиваль «Фронтера».

У 2017 ми інформували про волинського умільця Володимира Дигалевича, який за осінь сплітає понад 100 виробів із лози.

Три роки тому цього дня редакція писала про те, як в одному з найстаріших парків Волині створили «Лісову алею».

У 2015 році редакція розповідала про візит до Луцька відомого українського письменника Сергія Жаданата гурту «Собаки в космосі». Перед луцькою публікою цей творчий колектив відіграв вже добре знані хіти, а також презентував до уваги присутніх й чимало нових композицій.

У 2014 році Волинський гідрометеоцентр відзначив власне 70-річчя. До слова, Волинський гідрометеоцентр «народився» у травні 1944 року.

У 2013 році опублікували інтерв’ю з керівником Волинської обласної громадської організації циган "Терне Рома« Тетяною Логвінюк.

Того ж дня на Волині відкрили острівок духовності. Йдеться про храм Апостола Андрія Первозваного села Острівок Володимирського міського деканату.

У 2012 році цього дня у Луцьку відбувся фестиваль етнічних культур. Учасниками дійства стали члени польської, німецької, чеської, російської, єврейської, вірменської та ромської громад, які мешкають на Волині.

Народилися:

19 листопада народилися італійський живописець Паоло Веронезе, український закарпатський мовознавець, фольклорист та історик Михайло Лучкай, чеський і німецький інженер Еміль Шкода, американський біохімік, який довів білкову природу ферментів Джеймс Самнер, німецька письменниця, громадська діячка Анна Зегерс («Прогулянка мертвих дівчат», «Мертві лишаються молодими», «Сьомий хрест»), політична й державна діячка Індіра Ганді, радянський етнограф і мовознавець, який уперше розшифрував писемність індіанців майя Юрій Кнорозов, американський тележурналіст Ларрі Кінг, американський медіа-магнат, глава телеканалу CNN Тед Тернер, американський модельєр Келвін Кляйн, український футболіст та футбольний тренер Віктор Скрипник, американської кіноакторка Мег Райан("Французький поцілунок«, «Колли Гаррі зустрів Саллі», «Новий коханець моє мами»), американська акторка Джоді Фостер («Мовчання ягнят», «Таксист», «Соммерсбі»), французький футболіст Лоран Блан, український воротар Віталій Рева, український політик Микола Катеринчук, канадська топ-модель українського походження Дарія Вербова.

Сталося:

1626 – У Немирові засновано церковне братство і школу при ньому.

1891 – У Німеччині продали першу іграшкову залізницю.

1916 – імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині.

1919 – Сенат США проголосував проти ратифікації Версальського мирного договору, внаслідок чого США вимушені були вийти з Ліги Націй.

1921 - декретом Ради Народних Комісарів УСРР був створений Укрмет – центральна метеорологічна служба республіки. Цей день відзначається як День працівників гідрометеорологічної служби України.

1944 – шляхом об’єднання місцевих комуністичних організацій створено Комуністичну партію Закарпатської України. Першим секретарем ЦК було обрано Івана Туряницю. Партія виступила ініціатором приєднання Закарпатської України до УРСР, а також декретів про перехід влади у Закарпатті від Чехословаччини до уряду Закарпатської України.

1969 – бразильський футболіст Пеле забив свій 1000-й гол на своєму 909-му матчі.

1978 – в результаті масового самогубства членів секти «Народний Храм», керованою Джимом Джонсом, в Гайані загинули 911 людей.

1986 – В СРСР приймається Закон про індивідуальну трудову діяльність.

1989 – З цвинтаря концтабору біля села Кучине Пермської області, Росія, на Байковому кладовищі м. Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого.

1997 – почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія», у якій разом із космонавтами з США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

2003 – парламентські фракції «опозиційної четвірки» – Компартії, Соцпартії, блоку Юлії Тимошенко і блоку «Наша Україна» підписали декларацію про спільні дії. У документі наголошується на необхідності проведення наступних парламентських виборів винятково на пропорційній основі, а також на необхідності здійснення політичної реформи.

2005 – Сенат США підтримав законопроект про скасування торгівельних обмежень стосовно України, відомих як поправка Джексона-Вейніка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Зозулька Показати IP 19 Листопада 2019 19:00
Щиро вітаю Оксану Карліну - палку прихильницю й передплатницю періодичних видань!)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus