USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

2 серпня: події, факти, дні народження

2 Серпня 2020 00:00
День народження 2 серпня святкує лучанин Ілля Мельничук. Родичі, близькі та друзі зичать імениннику наснаги, удачі, приємних сюрпризів, успіхів у всіх починаннях, міцного здоров’я та творчих злетів.

Також сьогодні день народження відзначають чарівні лучанки: журналістка Лілія Бондар, представниця СК ГУНП у Волинській області Анна Павловська та експерт із подорожей Ольга Кара.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх та бажає добробуту, підтримки рідних та близьких, оптимізму, ентузіазму, наснаги, бадьорості духу, радості, посмішок долі та здійснення найзаповітніших мрій. Щоб не тільки день народження, але і кожен наступний день приносили задоволення від життя та натхнення до звершень.
Лілія Бондар
Лілія Бондар
Анна Павловська
Анна Павловська
Ольга Кара
Ольга Кара
Сьогодні також – Міжнародний день голокосту ромів. Окрім того, в Україні відзначають День аеромобільних військ.

А іменини 2 серпня у Іллі, Олексія, Костянтина та Івана.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Молитва і зустріч друзів у синіх беретах: минулоріч ми розповідали про те, як у Луцьку святкували день десантника.

Також 2019 під час "Бандерштату" журналіст та мандрівник Андрій Мочурад розповів, як вдалося потрапити в Антарктиду на станцію до українських полярників, подорожуючи автостопом.

Два роки тому цього дня відомому тигреняті з Луцького зоопарку Тріші виповнилося 3 місяці.

У 2017 на кругових перехрестях – «кільцях» у Луцьку змінилися знаки. Згідно оновлених правил дорожнього руху, транспортний засіб, який рухається круговим перехрестям, має пріоритет.

2016 поблизу Луцька перевернувся автобус, переповнений дітьми з християнського дитячого табору. Одного хлопчика забрали до лікарні з важкими травмами, ще один відмовився від госпіталізації.

У 2015 році під час гутірки у рамках фестивалю українського духу «Бандерштат» Василь Шкляр анонсував вихід нового роману, присвяченого бійцям полку «Азов».

Спільний марш єдності ультрас «Волині» та «Дніпра» відбувся у Луцьку 2 липня 2014 року. Хода стартувала від Замкової площі, звідти молодики рушили в центр міста через вулицю Лесі Українки. Раз пораз лунали гасла «Схід і Захід разом!», «Герої не вмирають!», «Слава Україні» тощо.

Народилися:

2 серпня народилися французький архітектор, автор плану міста Вашингтон у США П’єр Ле Енфан, французький скульптор, автор статуї Свободи Фредерік Бартольді, український письменник, есер, член Центральної Ради Кость Буревій (Костянтин Сопляков), молодший із братів-засновників кінокорпорації Warner Brothers Джек Ворнер, радянський кінорежисер Василь Журавльов ("П’ятнадцятирічний капіта", «Людина у цивільному», «Кордон на замку», «Загибель «Орла»), український громадсько-політичний діяч та історик Всеволод Іськів, радянський льотчик-космонавт, «космонавт № 5» – перший комсомолець, що побував у космосі Валерій Биковський, німецький футболіст Штефан Еффенберг, український журналіст та редактор Олександр Крамаренко, американський письменник Джеймс Болдуїн, сербський футболіст, колишній захисник київського «Динамо» Горан Гавранчич, український хокеїст Олександр Бобкін.

Сталося:

1887 – Ровелл Ходж запатентував колючий дріт.

Сталевий дріт діаметром 1.6–2.8 мм, з «колючками» (відрізки дроту 1.4–2.5 мм, скручені у формі двох пружин).

Принцип виробництва полягає в навивці шипів між і поверх двох скручених основ колючого дроту. Шипи виготовляються з термічно-необробленого дроту, діаметром 2 мм. Шипи колючого дроту розташовуються із кроком 75 мм. Матеріали: основа – дріт буд. 2.8 мм, термічно оброблена, шипи – дріт будівельний 2,0 мм, термічно необроблений.

Колючий дріт поставляється в мотках на котушці без упакування. У мотку близько 35 – 40кг (400 м).

1914 – У Львові українські політичні партії об’єдналися в Головну українську раду.

Її засновниками були національно-демократична, радикальна, соціал-демократична партії. Програма Головної Української Ради передбачала такі основні завдання: вироблення загального напряму української політики, вирішення національно-політичних справ у зв’язку з війною, виступ у ролі єдиного політичного представника галицьких українців на міжнародному рівні, формування національного війська. Головною політичною вимогою організації було виборення державної самостійності України.

Головна Українська Рада зверталася до уряду Австро-Угорщини, керівних органів Галичини з петиціями, в яких обстоювала інтереси українського народу, зносилася з представниками центральних держав, привертаючи увагу до українського питання як одного з найактуальніших для європейської політики.

4 серпня 1914 Рада прийняла рішення про створення з добровольців української військової організації, що одержала назву Українських січових стрільців.

На початку вересня 1914 у зв’язку з наступом російських військ Головна Українська Рада перебралася до Відня, де проіснувала до травня 1915, коли була перетворена на Загальну Українську Раду.

1989 – Трагедія на Київському головпоштамті, внаслідок якої загинуло 11 людей.

Колони Київського головпоштамту тоді були (і залишаються досі) традиційним місцем зустрічей і побачень у Києві, тож будівельні «ліси», що ними був покритий вхід до пошти, які стали можливою причиною катастрофи, водночас унеможливили набагато більшу кількість жертв, оскільки не дозволяли скупчуватись людям під колонами, шукаючи захист від дощу, який тоді йшов (під колонами був вільний лише прохід до входу – 1, на 5 метрів, решта місця було зайнято будівельними конструкціями).

Одразу після обвалу міліціонери, пожежники та звичайні перехожі (серед яких було немало десантників, що святкували того дня своє свято в центрі Києва) кинулись розбирати завал. Керував рятувальною операцією полковник міліції Володимир Шапошник. З-під завалів було витягнуто 13 тіл, двоє людей були ще живими, їх обох згодом вдалося врятувати, хоча один з них позбувся обох ніг.

Одразу після катастрофи на Майдан Незалежності почали стягуватись десятки тисяч киян, і згодом про те, що відбулось, уже знав весь Київ. Важливим фактором отримання повної інформації громадськістю став розпал задекларованих радянською владою часів гласності, тож майже одразу влада повідомила про трагедію та чесно назвала кількість жертв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus