USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

2 жовтня: свята, події, факти. День вчителя та День тероборони

2 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день усмішки та Міжнародний день ненасильства.

В Україні – День вчителя, День уролога та День територіальної оборони, в Італії – День бабусь і дідусів, у США – День імені вашої машини, День дороги в школу, День мови тіла, День смажених гребінців, День доглядача, День «Lee Denim», День різноманітності, в Ірландії – День картоплі, в Індії – День Махатми Ганді, у Сінгапурі – День дітей, в Лаосі – свято світла, у Гвінеї – День Незалежності, в Індонезії – День батика.

Православна церква 2 жовтня вшановує пам’ять мучеників Трохима, Саватія і Зосими. Вони вважаються покровителями бджіл і бджолярів. Тому з 2 по 10 жовтня (Саватій-бджоляр) проходить бджолина дев’ятина. В цей час працюють на пасіці, збирають мед, готують вулики до зимівлі. Деякі пасічники в цей день влаштовували медове свято. Вони пригощали медом родичів, друзів і сусідів. Тому день Зосими і Саватія, та й всю бджолину дев’ятину, називали ласий стіл. У ці дні вранці на голодний шлунок потрібно з’їдати по чайній ложці меду, запивши теплою водою. Вважалося, що це цілющий засіб захистить від будь-яких недуг.

Іменини сьогодні у Олексія, Гавриїла, Макара, Георгія, Давида, Ігоря, Костянтина, Трохима, Федора, Марії, Миколи і Теофіла.

Цього дня народилися український письменник Леонід Мосендз, український композитор і хоровий диригент, музично-громадський діяч, педагог Денис Січинський, український письменник, політичний діяч Іван Багряний (Лозов'яга, Лозов'ягін), диктор Всесоюзного радіо, диктор Державного комітету СРСР з питань телебачення та радіомовлення Юрій Левітан, український лікар, академік НАНУ й АМНУ Олександр Возіанов, американська актриса і співачка Роміна Пауер, український художник-графік Олександр Аксінін, український футбольний арбітр Юрій Можаровський, український артист естради, творець образу Вєрки Сердючки Андрій Данилко, українська лижниця Валентина Шевченко, українська самбістка і дзюдоїстка Тетяна Бєляєва, українська плавчиня Ольга Свідерська.

Події:

1535 – французький дослідник Жак Картьє висадився в Хочелазі, назвавши це місце Монреаль.

1552 – взяття московськими військами Івана Грозного Казані, анексія Казанського ханства Московським царством.

1738 – у Переяславі Єпископом Переяславським Арсентієм Берло відкрито вищий навчальний заклад – Переяславський колегіум.

1836 – Чарлз Дарвін повернувся з навколосвітньої подорожі на кораблі «Бігль», що тривала майже п’ять років і привела до створення його теорії еволюції.

1870 – Рим став столицею об’єднаного Королівства Італія.

1918 – гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії.

1936 – в СРСР максимальний термін ув’язнення підвищено з 10 до 25 років.

1946 – відбулася прем’єра першої «мильної опери» «Далекий пагорб».

1990 – представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) у Києві.

1997 – було офіційно оголошено, що в Японії виявлено людський ген, який забезпечує функції біологічного годинника.

2000 – вчені з американської урядової організації «Ames Laboratory» створили новий надтвердий матеріал, який за твердістю поступається тільки алмазу.

2002 – в Японії в продаж надійшов перший у світі робот-інкасатор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus