USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

20 вересня: події, факти, дні народження

20 Вересня 2019 00:00
20 вересня день народження відзначає тренер з художньої гімнастики СК «Спорт-Естет» Марія Семак. Рідні та друзі вітають Марію зі святом та зичать яскравих посмішок, чудових мрій, щасливих сподівань, веселих жартів, добрих справ, неймовірних успіхів, насичених кольорів життя, світанків натхнення, романтичних пригод та виконання усіх бажань.

Свято сьогодні і у журналістки Олени Давідової. У радісний і світлий день іменинниці бажають щасливого сьогодні і радісного завтра, красивих мрій і їх здійснення! Хай кожен день буде сповнений гарним настроєм, душевними зустрічами і плідною працею. Щастя і радощів у домівку, здоров’я і благополуччя, натхнення і творчості!
Олена Давідова
Олена Давідова
З днем народження Лізу Лису вітають родичі Анна та Вадим. «Бажаємо подорожувати країнами щастя, зустрічати світанки натхнення, радіти кожному дню, летіти до успіху, кохати усім серцем, долати будь-які труднощі, завжди знаходити своє місце під сонцем у цьому житті», - шлють вітання Лізі.
Ліза Лиса
Ліза Лиса
День народження 20 вересня відзначають директор Волинського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимир Новосад, керуюча справами виконавчого апарату Ківерцівської райради Ольга Ярощук та начальниця відділу управління майном міської комунальної власності Алла Грабко.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників зі святом і бажає їм удачі, благополуччя, добра, радості, любові, щастя, гарного настрою, посмішок та яскравих вражень. А ще - правильних рішень, вдалих ідей і легких перемог.
Володимир Новосад
Володимир Новосад
Ольга Ярощук
Ольга Ярощук
Алла Грабко
Алла Грабко
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини сьогодні відзначають ті, кого назвали Іван (Іоанн), Лука, Макар, Онисиф та Созонт.

Наша хроніка:

Торік Українська греко-католицька церква святкувала перше десятиліття з дня відновлення служінь на Волині.

У 2017 році цього дня з нагоди Міжнародного дня студентського спорту студенти СНУ імені Лесі Українки провели спортивний флешмоб – виконали згинання та розгинання рук в упорі лежачи перед головним корпусом вишу.

У 2016 Інститут масової інформації дослідив роботу інтернет-видань України й Волині зокрема на предмет достовірності новин, дотримання у публікаціях балансу думок та відокремлення фактів від коментарів. Найбільш збалансовані публікації розміщує Інформаційне агентство Волинські Новини – 64%.

У 2015 редакція писала, як на Волині батьки ставляться до щеплень. Більшість волинських батьків позитивно ставляться до щеплень, головне - це якість вакцини.

У 2014 році в цей день редакція розповідала, що творчість загадкового та епатажного польського письменника-новатора відомого під іменем Witkacy втілили на сцені актори театру-студії «ГаРмИдЕр».Прем’єра вистави «Віткацій є / Віткація немає» відбулася у Волинському обласному академічному театрі ляльок.

Окрім того, найсильнішою каратисткою світу стала волинянка. Четвертий ваговий Чемпіонат світу з кіокушинкайкан карате відбувся у південноафриканському місті Дурбан.

2013 року волинянина визнали найкращим далекобійником. Приз за перемогу у Всеукраїнському конкурсі майстерності з міжнародних перевезень отримав 50-річний волинський далекобійник Олексій Грицаюк.

У 2012 році видання показало оригінальні настінні годинники. Крім своєї основної функції ‒ показувати час ‒ наручні годинники відображають характер і статус їхнього власника, а настінні годинники повинні обов’язково служити прикрасою кімнати.

У 2011 році ВОДТРК здобула приз міжнародного фестивалю. З 13-го міжнародного фестивалю телевізійних і радіопрограм для національних меншин «Мій рідний край», який відбувся спільно на Закарпатті та Івано-Франківщині – волинські радійники повернулися з перемогою.

Народилися:

Цього дня народилися черниця Української греко-католицької церкви блаженна Йосафата (Михайлина Гордашевська), радянський партійний і державний діяч, нарком охорони здоров'я у 1918-1930 роках Микола Семашко, радянський політичний і державний діяч, революціонер Григорій Зінов’єв, український військовий діяч, головнокомандувач національної оборони Карпатської України Сергій Єфремов, український ботанік, професор Київського університету, академік АН УРСР, брат поета Миколи Зерова Дмитро Зеров, український радянський поет, перекладач Микола Нагнибіда, італійська кіноакторка Софі Лорен (Софія Шиколоне), український скрипаль Дмитро Ахшарумов, український поет Григорій Коваль, український громадсько-політичний діяч Іван Гавдида, український письменник, журналіст Сергій Дзюба, українська акторка Наталія Лотоцька, український промисловець і політик, нардеп кількох скликань Володимир Бойко, український бізнесмен і політик, голова правління ВАТ «Державний ощадний банк України» у 2005-2007 роках Олександр Морозов, український гімнаст, призер Олімпійських ігор Валерій Перешкура, шведський футболіст, нападник Генрік Ларссон, колумбійський автогонщик, пілот «Формули-1» Хуан-Пабло Монтойя, українська веслувальниця на байдарках Інна Осипенко-Радомська, українська тенісистка Ольга Савчук, ведуча Телевізійної служби новин на телеканалі "1+1", володарка "Телезірки" Лідія Таран.

Сталося:

1648 — Богдан Хмельницький розбив польську армію в битві під Пилявцями.

Під Пилявцями, на правому березі ріки Ікви (за іншими даними Пиляви) українське військо збудувало добре укріплений табір. Окремо, на лівому фланзі головних сил української армії, розташувалась кіннота Максима Кривоноса. Козацька піхота, зайняла греблю, що сполучала обидва береги річки і збудувала на ній шанці. 9(19) вересня 1648 надійшло польське військо і стало табором на протилежному березі річки.

Вирішальна битва розпочалась 11(21) вересня 1648 запеклими боями за греблю через річку Ікву. Польські корогви під командуванням Я. Тишкевича, Йордана і Осінського розпочали штурм українського табору і зуміли відкинути козацькі застави, що обороняли греблю. Коронні підрозділи відразу ж через неї почали переходити на правий берег і утворили плацдарм для подальшого наступу.

Протягом другого дня козацька піхота відбила свої позиції на греблі. У ніч на 13(23) вересня 1648 у козацький табір прибув на допомогу 4-тисячний загін буджацьких татар очолюваний Айтимир-мурзою та Адлаєт-мурзою (на думку деяких дослідників, татари прибули лише 15(25) вересня 1648, а гучні вигуки і мушкетна стрілянина у козацькому таборі нібито на честь прибулих союзників мали, за задумом Б. Хмельницького, ввести в оману польське командування.

Вранці 13(23) вересня 1648 українська армія (лівим флангом командував Кривоніс, центром — I. Чорнота, правим — Карпо Півторакожух) вишикувалась в бойові порядки на полі бою. Першими нанесла удар шляхетська кіннота. Витримавши потужній натиск ворожих хоругв, українська піхота при підтримці артилерії розпочала контрнаступ. Козацькі полки швидко повністю оволоділи греблею, перейшли на лівий берег і почали шикуватись у бойові порядки. Не витримавши натиску і піддавшись всезростаючій паніці, польські війська почали безладно відступати.

Щоб уникнути повного розгрому, польське командування відкликало з поля бою всі підрозділи і розпорядилось підготуватись до відходу табором. Під вечір в погоні за ворогом українська піхота на чолі з самим гетьманом Б. Хмельницьким дійшла аж до перших рядів польського табору. В ніч на 14(24) вересня 1648 польське командування розпочало відступ, який незабаром перетворився в панічну втечу.

1946 — Відкриття Каннського кінофестивалю.

Хронологічно Канни не були першими: першою була Венеція. Венеціанський кінофестиваль задумувався як демонстрація сили і слави фашистського режиму. У Франції виникла ідея протиставити фашистському кіно — кіно «вільного світу». У 1939 році все вже було готове і… почалася війна. І перший Каннський фестиваль було відкладено на сім років.

1989 — У відставку відправлений перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький.

З ім'ям Щербицького пов'язане посилення русифікації України (під приводом здійснення процесу «злиття націй»), суворе переслідування діячів українського дисиденства, яке призвело фактично до його розгрому; зокрема з його ініціативи партійні з'їзди в Україні та вся діяльність партійного й державного апарату велася російською мовою.

Повністю підтримував політичний курс генерального секретаря ЦК КПРС Л. Брежнєва, не чинив опору обмеженню прав УРСР. Після приходу до влади М. Горбачова 1 березня 1985 р. не підтримав «перебудову». Щербицький дозволив будівництво на території республіки низки АЕС, в тому числі й Чорнобильської, у перші дні аварії на ЧАЕС намагався приховати трагедію. У період Щербицького 20 квітня 1978 р. було прийнято нову Конституцію УРСР.

У той же час за часи перебування Щербицького на посаді в Україні відбувався економічний підйом, у людей була стабільна робота та пристойна заробітня платня. У навчальних закладах студенти отримували кваліфіковану вищу освіту безкоштовно та влаштовувалися за фахом.

Була здійснена докорінна технічна модернізація легкої та харчової промисловості. Розвивалася культура та архітектура: за наказом секретаря у Києві було збудовано меморіальний комплекс «Український музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр.» (відкритий 9 травня 1981 р.), музей В. Леніна (тепер Український дім), хоча Ленін ніколи не був у Києві, монумент Жовтневої площі (тепер Майдан незалежності) на честь Жовтневої революції, здійснено реконструкцію Хрещатика. Більшість книжок українською мовою було видано в Україні у 1970—1980-х роках. Щербицький підтримував розвиток спорту, особливо ФК «Динамо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus