USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

23 травня: свята, події, факти. День Героїв – борців за свободу країни та полон Жанни д'Арк

23 Травня 2021 00:00
23 травня в Україні відзначають День Героїв – борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів Київської Русі і до учасників Революції гідності та бійців АТО/ООС на Донбасі.

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як День Героїв. Свято було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.

В Україні також відзначають День морської піхоти, еліти військ. Раніше його святкували 16 листопада, але указом президента перенесли відзначення на 23 травня. Дату змінили не просто так – у цей день у 1918 році гетьман Української держави Павло Скоропадський видав наказ про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби.

У США святкують День щасливого пенні, День ірисок, на Ямайці – День праці, у Мексиці – День студента, в Азербайджані – День працівників Міністерства екології та природних ресурсів, у Таджикистані – День молоді.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Сидір, Семен та Таїсія.

Народилися:

Цього дня народилися американський фізик, винахідник транзистора, двічі лауреат Нобелівської премії Джон Бардін, радянський кінорежисер Георгій Натансон («Ще раз про любов»), американський генетик, академік, ректор Рокфеллерського університету, лауреат Нобелівської премії Джошуа Ледерберг, український і радянський авіаконструктор, керівник АНТК імені Антонова Петро Балабуєв, американський інженер-електронік, винахідник музичного синтезатора Роберт Муг, українська співачка, учасниця дуету «Сестри Тельнюк» Галина Тельнюк, український прозаїк, поет, есеїст Володимир Єшкілєв, німецький кінорежисер, сценарист, композитор Том Тиквер («Біжи, Лоло, біжи», «Парфумер»), український політик і підприємець, народний депутат кількох скликань Олександр Буряк, український журналіст, політик Олексій Мустафін, бразильський автогонщик Рубенс Баррікелло.

Події

1430 – у битві при Комп’єні бургундці взяли в полон Жанну д’Арк, яку згодом вони продали англійцям.

1592 – у Венеційській республіці Свята інквізиція арештувала італійського філософа Джордано Бруно, звинуваченого в єресі.

1877 – проголосили повну незалежність Румунії від Османської імперії.

1910 – в Києві здійснили перший політ вітчизняного літака Кудашев-1.

1911 – в Лондоні розпочалася Перша Імперська конференція.

1927 – У містечку Сейлз (штат Луїзіана) агенти ФБР розстріляли машину, в якій знаходились Бонні Паркер та Клайд Берроу.

1938 – убивство Євгена Коновальця агентом НКВС Павлом Судоплатовим.

1949 – у Бонні проголошено створення Федеративної Республіки Німеччина.

1984 – головний лікар США оголосив пасивне паління шкідливим для здоров’я.

1988 – прощання Мішеля Платіні з великим футболом.

2008 – відкрита 46 станція Київського метрополітену – «Червоний хутір».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 24 Травня 2021 06:21
тих що воювали з третім рейхом в переліку немає...вони не герої???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus