USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

23 вересня: свята, події, факти. Відкрили планету Нептун, а в США зробили першу жувальну гумку

23 Вересня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день мови жестів, День боротьби з незавершеністю дітьми середньої школи та День шашок.

Також сьогодні – День осіннього рівнодення. Це день астрономічного початку осені. У цей день вересня Сонце сходить точно в точці сходу і заходить точно в точці заходу Землі. Ми маємо можливість спостерігати, що воно знаходиться під і над горизонтом однаковий час, тобто день дорівнює ночі.

У США – День профілактики падінь, День шашкової мови, День контролю температури, День собак у політиці, День синдрому неспокійних ніг, в Італії – День зеленої кави, Свято сиру, в Японії – Свято осіннього рівнодення, у Брунеї – день учителя, в Канаді – день дерева, у Бутані – день благословенного дощу, у Франції – день гастрономії, в Аргентині – день політичних прав жінок, у Киргизстані – день державної мови, в Саудівській Аравії – Національний день, у Литві – день пам’яті жертв геноциду.

Іменини відзначають власники таких імен: Андрій, Євген, Климент, Павло, Петро, Пульхерія, Адамнан, Антоній, Бернардин, Богуслав, Костянтин, Лін, Петро, Пій, Поліксен, Фекла, а також Вертислав​.​

Цього дня також народилися давньогрецький драматург Евріпід, римський імператор Гай Юлій Цезар Октавіан Август, німецький астроном Йоганн Франц Енке, німецький інженер Роберт Бош, українська оперна співачка Соломія Крушельницька, український історик, географ, енциклопедист, видавець, громадсько-політичний діяч Володимир Кубійович, німецький фельдмаршал Фрідріх Паулюс, українська радянська гімнастка Маргарита Ніколаєва, американський співак, засновник стилю соул Рей Чарльз, український конструктор авіадвигунів Олександр Івченко, радянська кінорежисерка Надія Кошеверова, український дитячий письменник В’ячеслав Малець, австро-німецько-французька кіноактриса Ромі Шнайдер, іспанський співак Хуліо Іглесіас, американський кінорежисер Джон Ву, українські боксери брати-близнюки Володимир та Валерій Сидоренки.

Події

1122 – імператор Священної Римської імперії Генріх V відновив право Папи Римського призначати єпископів і гарантував церкві повернення раніше захоплених церковних земель.

1595 – іспанський уряд прийняв рішення не винищувати індіанське населення Вест-Індії, а хрестити його, розділивши колонії на території місій.

1784 – французький король Людовик XVI видав указ про те, щоб усі носові хустки відтепер були квадратними, адже шити їх овальної форми, як вони виглядали до цього, невигідно.

1846 – Йоганн Готфрід Ґалле та Генріх Луї д’Аррест відкрили Нептун, восьму планету Сонячної системи.

1848 – американець Джон Куртіс зробив першу жувальну гумку.

1913 – француз Ролан Гаррос першим перелетів через Середземне море.

1918 – Рада Міністрів Української Держави ухвалила виділення морського міністерства в окреме відомство (поєднання обов’язків військового і морського міністрів в одній особі було тимчасовим заходом).

1919 – на спільному засіданні Директорії та уряду УНР і ЗУНР ухвалено рішення негайно розпочати воєнні дії проти армії Денікіна.

1920 – відкрито Вінницьку філію Всенародної бібліотеки України ВУАН (у 1930 р. об’єднано з округовою бібліотекою ім. К. А. Тімірязева).

1921 – у Празі вийшов перший номер газети «Громадський вісник» – орган Українського громадського комітету.

1932 – султанат Неджд та Королівство Хіджаз об’єднані в одну державу – Королівство Неджду і Хіджазу.

1938 – під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку закладено капсулу часу, яку повинні розкрити у 6939 році.

1939 – Дрогобич передано німецькою армією червоноармійським військам.

1944 – згідно з Люблінською угодою почалося переселення етнічних українців з Польської республіки в Українську РСР, а поляків – у зворотному напрямку.

1945 – британо-французькі війська зайняли Сайгон – найбільше місто Південного В’єтнаму.

1991 – Вірменія проголосила незалежність.

1992 – на американському ядерному полігоні в штаті Невада здійснено останній ядерний вибух.

1993 – Кабінет Міністрів України схвалив постанову «Про утворення Національної ради з географічних назв».

1998 – Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію 1199 – яка зобов’язала уряд Союзної Республіки Югославія припинити бойові операції в Косово.

2002 – у Бельгії набрав чинності закон про евтаназію.

2008 – презентація першої версії операційної системи Android.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus