USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

24 січня: свята, події, факти. День зовнішньої розвідки України та перші комп'ютери «Макінтош»

24 Січня 2023 00:00
Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день освіти та Міжнародний жіночий спортивний день, День змінити життя вихованця, День пивної банки, День компліменту та День сміху.

В Україні – День зовнішньої розвідки, у США – День святості людського життя, День арахісового масла, День компліментів, День лобстера «Термідор», День пивної банки, День «Просто зроби це», в Індії – День дівчаток, на Кіпрі – День святого Неофіта, на Гаваях – Торжество Богоматері Миру, в Румунії – День об’єднання, в Індії – Путрада Екадаші.

Православна церква 24 січня вшановує пам’ять двох Феодосіїв – Антіохійського і Великого. Ще день у народі називають «Весняком» або «Федосєєвим теплом» – за днем прогнозували, якою буде погода навесні.

Іменини сьогодні у Михайла, Віталія, Йосипа, Володимира, Степана та Миколи.

Народилися:

Цього дня народилися прусський король Фрідріх II Великий, французький драматург і публіцист, комедіограф Бомарше, німецький авіаконструктор Ернст Гайнкель, німецький письменник Ернст Гофман, український письменник-сатирик, артист розмовного жанру, публіцист Євген Дудар, український письменник, перекладач, науковець, кандидат філологічних наук Юрій Покальчук, американський кіноактор Джон Белуші, український письменник, поет, перекладач Олександр Ірванець, німецька кіноакторка Настасья Кінскі, американська актриса і модель англійського походження, найбільш відома завдяки серіалу «Самотні серця» Міша Бартон, український футболіст Віталій Мандзюк.

Події:

1848 – у Північній Каліфорнії Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток, що дало поштовх до виникнення явища, котре через рік стало називатись «золотою лихоманкою».

1859 – Дунайські князівства об’єдналися у Волощину та Молдову, попередника Румунії.

1861 – у Петербурзі вийшов друком перший номер українського щомісячника «Основа».

1895 – встановлено неофіційний рекорд швидкості на мотоциклі – Гленн Кертіс на власноруч збудованому мотоциклі розвинув швидкість 136,29 миль/год (близько 220 км/год).

1907 – в Англії організовано перший скаутський загін.

1918 – у ніч з 24 на 25 січня (за іншими даними 11-12 січня) було проголошено незалежність України.

1923 – у Харкові створено літературну спілку «Гарт».

1935 – в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія банкового пива під назвою «Пінисте пиво Крюгера» («Krueger Cream Ale»).

1942 – у Комі АРСР (РРФСР) почалось перше в історії ГУЛАГу повстання ув’язнених.

1966 – Індіра Ганді стала третім прем’єр-міністром Індії.

1976 – сталася одна з найбільших у XX ст. катастроф танкерів-гігантів: біля берегів Франції сів на мілину танкер Olympic Bravery, який через три тижні розколовся навпіл.

1984 – у США в продажу за ціною 2495 доларів за штуку з’явились перші комп’ютери «Макінтош» – перший персональний комп’ютер, що використовує графічний інтерфейс користувача і комп’ютерну мишу, замість стандартного на той момент інтерфейсу командного рядка.

1986 – американський космічний апарат «Вояджер-2» став першим штучним об’єктом, який досягнув Урана, пройшовши від нього на відстані близько 100 тис. км.

1992 – Королівство Нідерланди, Королівство Лесото, Республіка Малі, Республіка Кабо-Верде визнали незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Австрією і Францією.

2010 – фантастичний бойовик «Аватар» Джеймса Кемерона, знятий у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії.

2011 – вибух в аеропорту Домодєдово.

2015 – російські терористи «ДНР» обстріляли з «градів» Маріуполь, внаслідок чого загинуло 30 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus