USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

25 червня: свята, події, факти. День митної служби та початок Корейської війни

25 Червня 2021 00:00
У цей день світова спільнота відзначає Міжнародний день мореплавця та Всесвітній день вітіліго.

Вітіліго - порушення пігментації, що виражається в зникненні пігменту меланіну на окремих ділянках шкіри. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я кількість хворих на вітіліго в світі становить приблизно 0,8-2,8% від чисельності всього населення.

Окрім цього, в Україні - День митної служби. Митна служба - один з основних атрибутів держави. Проголошення державного суверенітету і незалежності України в 1991 році зумовило нагальну потребу в забезпеченні належного захисту економічних інтересів країни.

У цей день іменини святкують Онуфрій, Петро, Ганна, Андрій, Іван, Степан та Марія.

Народилися:

Цього дня народилися український історик, громадський діяч Іван Крип’якевич, американський письменник, сценарист, режисер і продюсер Джордж Еббот, англійський письменник і публіцист, автор видатного роману-антиутопії «1984» Джордж Оруелл (Ерік Блер), український перекладач Євген Попович, український науковець, філолог, мовознавець-україніст, викладач і славіст, академік НАНУ Віталій Русанівський, український громадський і політичний діяч, дисидент, ексголова Української християнсько-демократичної партії Олександр (Олесь) Сергієнко, радянський і російський актор театру й кіно Альберт Філозов («Тегеран-43», «Вам і не снилося», «Людина з бульвару Капуцинів»), радянський, казахський і російський актор Володимир Толоконников (Шариков у фільмі «Собаче серце»), український державний і політичний діяч, міністр освіти та науки України в 1999-2005 роках, голова Академії педагогічних наук Василь Кремень, казахський і російський кінорежисер Тимур Бекмамбетов (рекламні ролики для банку «Імперіал», фільми «Нічна варта», «Денна варта», «Іронія долі. Продовження»), англійський поп-співак грецького походження, композитор Джордж Майкл (Георгіос Панайоту), російський гросмейстер, 14-ий чемпіон світу з шахів за версією ПША Володимир Крамник, український стрибун у воду, бронзовий призер Олімпіади-2008 Олексій Пригоров.

Події:

1530Зі схвалення Мартина Лютера його найближчий сподвижник Філіп Меланхтон в Аугсбурзькому рейхстагу виклав основи лютеранства в 28 статтях на німецькій і латинській мовах.

Назване «Аугсбурзьке сповідання», воно встановлювало обрядову сторону лютеранства, принцип підпорядкування церкви державі і відображало прагнення вождів лютеранства до компромісу з католицизмом.

Імператор Карл V відхилив його, зажадавши повернення реформаторів в лоно католицької церкви, що призвело до довгих років боротьби між католицькими і протестантськими князями Німеччини.

1857Вийшла друком збірка віршів французького поета Шарля Бодлера «Квіти зла».

25 червня 1857 Пуле-Малассі випускає поетичну збірку Бодлера «Квіти зла» (Fleurs du Mal), яка викликала гучний скандал. За рішенням влади тираж було арештовано.

21 серпня 1857 – «за образу суспільної моралі» Бодлер засуджений трибуналом департаменту Сена до штрафу 300 франків і до заборони шести найбільш «аморальних» поезій.

У 1861 році вийшло друге видання «Квітів Зла», останнє при житті поета, до складу якого включено тридцять п’ять нових віршів. Спроба здійснити третє видання «Квітів зла» наштовхується на відмову головних видавничих будинків Леві, Гарн’є і Етцеля.

1950армія Північної Кореї напала на Південну Корею. Почалася Корейська війна.

Часто цей конфлікт часів Холодної війни розглядався як опосередкована війна між Сполученими Штатами Америки і Організацією Об’єднаних Націй з південного боку та Народно-Визвольною Армією Китаю і військово-повітряними силами Радянського Союзу з північної.

У складі Комуністичних збройних сил діяли солдати Корейської Народної Армії, добровольці Народно-Визвольної Армії Китаю і Військово-повітряні сили Радянського Союзу.

Проти об’єднаних комуністичних військ боролися Південна Корея, Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Філіппіни, Канадська Конфедерація, Турецька Республіка, Королівство Нідерланди, Австралійський Союз, Нова Зеландія, Королівство Таїланд, Ефіопія, Королівство Греція, Французька Республіка, Республіка Колумбія, Королівство Бельгія, Південно-Африканський Союз і Велике Герцогство Люксембург, які діяли у складі збройно-миротворчих сил Організації Об’єднаних Націй.

У Південній Кореї цю війну називають «Інцидентом 25 червня», а до початку 90-х років використовували назву «Смута 25 червня».

У Корейській Народно-Демократичній Республіці зветься Вітчизняною Визвольною війною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus