USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

26 травня: свята, події, факти. День ходіння босоніж і День чізкейку

26 Травня 2021 00:00
У цей день світ відзначає День ходіння босоніж, День сніжного барса, День вершника і Свято великого напору.

У Польщі святкують День матері, у США – День паперових літачків, День чорничного чізкейку, у Грузії – День незалежності, у Таджикистані – День адвоката, в Австралії – День жалю, у Гайані – День незалежності, в Ірані – День страждання імама Алі, у Данії – День народження Кронпринца Фредеріка.

Сьогодні в православ’ї шанують пам’ять праведної діви Глікерії Новгородської. Відомо, що вона була дочкою міського старости і померла молодою. Її стали почитати в середині 16 століття, коли біля її нетлінного тіла почали відбуватися зцілення.

На Ликеру (Гликеру) з’являються комарі, звідси і назва свята. Вважалося, що комах приносив теплий вітер, а восени холодний вітер відносить їх на південь, в теплі краї.

У південних регіонах Ликеру називали Гречкосійкою, так як саме сьогодні починали сіяти гречку. В основному її засівали для бджіл і птахів, вона рідко була врожайною. Також Ликеру називали Лукошницею, так як в цей час всі чоловіки проводили в полі, а дружини приносили їм обіди в лукошках.

Іменини

26 травня День ангела відзначають: Юрій, Макар, Сергій Юхим, Георгій, Олександр, Василь, Ірина.

Народилися:

Цього дня народилися французький письменник, старший із братів Гонкурів Едмон Де Гонкур, американська балерина, одна з основоположниць танцю модерн, дружина поета Єсеніна Айседора Дункан, український радянський фізик, син українського поета-демократа Павла Грабовського, творець радянської електронної системи передачі рухомого зображення на відстань Борис Грабовський, радянський льотчик Георгій Байдуков, американський лікар, прибічник евтаназії Джек Кеворкян(умертвляв безнадійно хворих пацієнтів за їхнім бажанням), радянський, український і російський письменник, публіцист, головний редактор перебудовного «Огонька», журналів «Ранок», «Всесвіт», газети «Бульвар» Віталій Коротич, радянський кінорежисер Олександр Павловський («Трест, який луснув», «Зелений фургон», «І чорт із нами»), російська естрадна співачка, уродженка Львова Анжеліка (Марія) Варум, український політик і журналіст, член Партії регіонів, народний депутат V-VI скликань Олена Бондаренко, український актор і телеведучийБогдан Бенюк, український музикант, лідер і вокаліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин.

Події

1093 – в день Вознесіння половці розбили руське військо в битві на річці Стугна.

1648 – 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розгромила 18-тисячну польську армію Миколая Потоцького в битві під Корсунем.

1895 – під час архиєрейської візитації Білого Каменю митрополит Сильвестр (Сембратович) освятив наріжний камінь під нову муровану церкву (храм освячено у 1901 митпрополитом Андреєм Шептицьким.

1938 – у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під новобудову першого заводу «Фольксваген».

1953 – почалося Норильське повстання політв’язнів.

1972 – у Москві підписано радянсько-американський договір про обмеження стратегічних озброєнь (ОСВ-1).

1995 – урочисто знято кордони між Росією й Білоруссю.

2014 – відбувся перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибили проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus