USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

27 березня: свята, події, факти. Міжнародний день театру та віскі

27 Березня 2024 00:00
У світі сьогодні відзначають Міжнародний день театру. Професійне свято театральних працівників започаткував Міжнародний інститут театру у 1961 році. Вважається, що цього дня була поставлена перша театральна вистава у Давньому Римі, хоча історично ця дата не підтверджена.

А ще сьогодні Міжнародний день віскі. Це неофіційне свято придумали поціновувачі напою у 2009 році. Дату обрали на честь дня народження Майкла Джейсма Джексона, який розробив концепцію дегустації та шкалу оцінки якості віскі.

Також 27 березня День іспанської паельї. Назву цієї страви можна перекласти з валенсьйського як «пательня». Вона є традиційною стравою іспанців, які готують на великій сковороді, звідки і пішла назва. Найчастіше основу складає рис, рідше макарони. Паелья може бути як м’ясною, так і з морепродуктами. Але головним інгредієнтом вважається особливий соус, який готують з оливкової олії та шафрану.

В Україні відзначають День нефролога - професійне свято лікарів-нефрологів, які спеціалізуються на лікуванні нирок і допомагають діагностувати проблему, а потім, якщо можливо, лікувати її. Нефролог піклується, щоб пацієнт зміг прожити максимально комфортне життя навіть з невиліковними хворобами нирок.

У М’янмі – День збройних сил, в Анголі – День Перемоги, а Мексиці – День архіваріуса, в Японії – Свято цвітіння Сакури, у США – Національний день Джо, День Сьюарда (на Алясці), у Великій Британії – Національний день тер’єра.

Сьогодні за новим церковним календарем вшановують пам’ять святої мучениці Матрони.

Вона жила у ІІІ—ІV століттях у грецькому місті Солунь (Салоніки). Дівчина була вихована у християнській віру, але служила вона у юдейки Павтіли, жінки солунського воєводи. Та примушувала Матрону дотримуватись іудейських традицій, а за непокору карала побиттям і зрештою скинула з високого муру.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Єфрем, Іван, Макар, Олександр, Павло.

Народилися:

Сьогодні народилися засновник компанії «Роллс Ройс» англійський підприємець Генрі Ройс; німецький письменник Генріх Манн; український живописець-авангардист, один з основоположників футуризму Володимир Бурлюк; український націоналіст, політв’язень Михайло Сорока; українська художниця, майстриня декоративно-ужиткового мистецтва Ірина Банах-Твердохліб; гуморист, письменник, журналіст, видавець Аркадій Аверченко; американський кінорежисер Квентін Тарантіно; американська співачка Мерайя Кері; німецький футбольний воротар, чемпіон світу (2014) Мануель Нойєр; українська веслувальниця-каноїстка, призерка Олімпіади-2020 Людмила Лузан.

Події

1111 – на завершальній фазі походу руських князів проти половців відбувається битва при Сальниці, в якій Святополк Ізяславич і Володимир Мономах розбивають військо супротивника.

1513 – іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон відкрив Флориду.

1664 – розстріляно українського гетьмана Івана Виговського.

1668Карл II передає Бомбей в оренду Британській Ост-Індській компанії за річну плату £10.

1794 – Конгрес США засновує постійно чинний військовий флот Союзу.

1836 – у штаті Огайо (США) відкрили перший храм мормонів.

1854 – Англія і Франція оголошують війну Росії.

1860 – мешканець Нью-Йорку Майкл Бірн отримує патент на коркотяг.

1914 І. Сікорський на своєму літаку С-6А встановлює світовий рекорд швидкості з 4 пасажирами – 106 км/год.

1964 – Великий Аляскинський землетрус магнітудою 9.2, є найсильніший землетрус у Північній Америці та другий за потужністю за всю історію спостережень.

1977 – два пасажирські літаки зіткнулися в аеропорту Тенерифе, загинуло 583 людини.

1990 – у Лондоні на Бейкер-стріт, 221, відкрився музей Шерлока Холмса.

1998 – FDA дозволяє застосування перорального засобу «Віагра» компанії Pfizer за еректильної дисфункції.

1999 – утворюють альянс Renault–Nissan–Mitsubishi.

2011 – інтронізація нового Глави УГКЦ єпископа Святослава Шевчука у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві.

2014 – Генеральна Асамблея ООН підтримує територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід’ємними частинами.

2020 – Північна Македонія стає 30-м членом НАТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 27 Березня 2024 07:51
Всiх зi святом приеднання Великою Катериною правобережноi Украiни.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus