USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

28 липня: події, факти, дні народження

28 Липня 2019 00:00
Сьогодні виповнюється 11 років, відколи в інтернет-просторі з’явилося Інформаційне агентство Волинські Новини.

Одинадцять років ми інформуємо про найголовніші події нашого краю, України та світу. Дорогі читачі, дякуємо, що ви з нами!

День народження святкує луцький баскетболіст Максим Дейна, йому виповнюється 20 років. Він був гравцем «Волиньбаскету», «Черкаських Мавп», «Старого Луцька» та молодіжних збірних України. Рідні та друзі зичать імениннику енергійності, упевненості в своїх силах, бадьорості, яскравих днів, незабутніх емоцій, удачі та здійснення задуманого.
Максим Дейна
Максим Дейна
День народження відзначають фотограф Дмитро Лопатін та ексголова Іваничівської районної державної адміністрації Лілія Кревська.
Дмиро Лопатін
Дмиро Лопатін
Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх іменинників і бажає миру, тепла, любові, прихильності долі та успіхів в усіх починаннях.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні, у день пам’яті князя Володимира, який 988 року охрестив Русь, відзначають День хрещення Київської Русі.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Василь, Володимир, Петро та Мотрона.

Наша хроніка:

Минулоріч фільм про волинянку, яка шукає своїх синів-айдарівців, з якими пропав зв’язок ще з 2014 року, потрапив у шорт-лист Мадридського кінофестивалю.

У 2017 році «терористи» захопили військовий аеродром та вимагали кошти. Під такою легендою відбулися навчання спецпризначенців, правоохоронців, військових та рятувальників.

Три роки тому у Луцьку на ходу загорівся тролейбус. Пасажири почули звук, схожий на постріл. Після цього салон тролейбуса наповнився густим та їдким димом.

У 2015 тому Маятник Фуко встановили у Луцьку. Маятник використовується для демонстрації обертання Землі навколо своєї осі.

У 2014 році на Волині викрили налагоджену схему надання інтимних послуг. В угрупування входили п’ятеро осіб. До заняття проституцією вони залучили шість волинянок.

Трьох левенят показала левиця у Луцькому зоопарку у 2013 році. Народжені 13-го липня, малята були лише у будиночку. І мама-левиця покидала своїх дитинчат на лічені хвилини.

Народилися:

Цього дня народилися німецький філософ Людвіг Фейєрбах, російський художник Олександр Іванов, німецька видавниця, організатор журналу Burda moden Енне(Анна) Бурда, український письменник Михайло Івченко, український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч Михайло Слабошпицький, український футболіст, воротар Ілля Близнюк, український співак та громадсько-політичний діяч Володимир Гришко, англійський музикант Річард Райт (Pink Floyd), англійський футболіст, півзахисник клубу «Манчестер Юнайтед» Майкл Каррік, іспанський футбольний тренер Луїс Арагонес, український біатлоніст, олімпієць Сергій Семенов, український футболіст Євген Хачеріді.

Сталося:

1497 – в таборі під Заславом великий князь литовський Александр видав грамоту на переведення Луцька з волинського на маґдебурзьке право.

Протягом XV–XVII століть його отримала більшість міст України. Воно було сприятливим фактором для руського населення в тих містах, де русини становили більшість.

На теренах, що відійшли до Московського царства, після 1654 року магдебурзьке право залишилося лише у деяких, т. зв. привілейованих містах. Фактично застосування права припинилося після запровадження 1781 року «Установлення про губернії» і створення нової судової системи.

Указом 1831 року Микола І скасував магдебурзьке право по всій Україні, крім Києва, де воно збереглося до 1835 р.

В містах Галичини, яка після 1-го поділу Польщі (1772) відійшла до володінь Габсбургів, органи міського самоуправління та суди, створені за магдебурзьким правом, продовжували діяти ще деякий час. Австрійський уряд значно обмежив, а згодом ліквідував їх. У Львові застосування магдебурзького права припинилося 1786 року.

1588 – біля британського узбережжя з’явилися кораблі Непереможної Армади, іспанського флоту, що складався зі 130 кораблів, 8 тисяч моряків і 19 тисяч солдат, що відпливли з Лісабону на завоювання Англії.

А 8 серпня на світанку розпочався вирішальний бій. Англійцям вдалося розділити флот суперників на дві частини та обстрілювати їх з близької відстані. Принаймні три судна були знищені, і багато кораблів отримали ушкодження. Оскільки у іспанців не вистачало боєприпасів, вони виявилися безпорадними перед обличчям противника.

Однак через сильний шторм англійці призупинили свою атаку. Вранці наступного дня Армада, у якої закінчувалися боєприпаси, знову вишикувалася у вигляді півмісяця і приготувалася до бою. Не встигли англійці відкрити вогонь, як сильний вітер і морська течія понесли іспанські кораблі на піщані береги голландської провінції Зеландія. Здавалося, що катастрофа неминуча.

Проте вітер змінив напрямок і погнав Армаду на північ, подалі від небезпечних берегів. Зворотний шлях в Кале перепиняв англійський флот, а вітри продовжували нести побиті іспанські кораблі на північ. Герцогу Медіна-Сідонію нічого не залишалося, як припинити кампанію, щоб врятувати якомога більше кораблів і матросів. Він вирішив повернутися в Іспанію окружним шляхом, обійшовши Шотландію та Ірландію.

2000 – Вперше відзначався день системного адміністратора.

Неофіційне професійне свято системних адміністраторів, котре прийнято відзначати кожну останню п’ятницю липня. Метою свята є вияв поваги до роботи системних адміністраторів.

Традицію святкування було започатковано 28 липня 2000 року Тедом Кекатосом (Ted Kekatos). Наступне святкування припадає на 25 липня 2014.

Однією із основних традицій цього свята є дарування подарунків знайомим системним адміністраторам. Улюбленими подарунками вважаються шоколад, пиво, вино, електроніка, комп’ютерні ігри та іграшкові пінгвіни.

Наразі, попри те, що свято у жодній країні світу не є офіційним, чимало компаній у знак поваги дарують цього дня своїм працівникам торти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus